Met het overlijden van Jan verliest MSC een zeer betrokken lid. Een Amsterdammer die op latere leeftijd in Meppel belandde en daar met Ida zijn draai vond. En niet alleen zijn draai, maar ook MSC. Sinds halverwege jaren tachtig, was Jan gedurende vele jaren betrokken bij de vereniging. En met name bij de Supportersvereniging MSC. Aan die club had hij zijn hart verpand. Jaren verzorgde hij de programmablaadjes bij de thuiswedstrijden van het 1e elftal. En ook het clubblad De MSC’er kon rekenen op Jans brede aandacht. Als eindredacteur was hij zelfs vele jaren verantwoordelijk voor het lijfblad van de vereniging. En natuurlijk kon JGM het niet laten om af en toe eens hier en daar wat ‘kritisch te kietelen’ om de zaak weer een beetje op te schudden.

Jan Maas KeesMaar ook bij het voetbal zelf was Jan betrokken. In zijn beginperiode bij de vereniging trad hij op als leider van MSC A2 en menig voetbalster zal JGM herinneren als de man die altijd de sinaasappeltjes kwam brengen in de rust van de wedstrijd. Jan was MSC. Zijn belangstelling ging uit naar de hele vereniging. Van F-pupil tot Veteraan, van Ukkies tot Vrouwen 1. Betrokken, aanwezig, bevlogen, kritisch, maar bovenal vriendelijk en voor jong en oud, man en vrouw een hartelijk woord. En als Jan echt op de praatstoel kwam te zitten, nou dan kon je wel naar huis bellen dat je later zou komen. Dan kwamen de verhalen over Dennis Bergkamp die hij bij het Amsterdamse Wilskracht SNL nog in zijn team had gehad, over Blauw Wit, Gijs’ zijn DWS en natuurlijk Ajax.

En als Jan los ging, kwam ook steevast zijn verleden als Indië-veteraan ter sprake. Jan had namelijk in voormalig Nederlands-Indië als marinier de tweede politionele actie eind 1948 meegemaakt. Hij zwaaide in 1949 af, maar bleef zijn Indië-maten die het ook hadden overleefd, ontmoeten. In 2013 was Jan Maas zelfs eregast tijdens de Nationale Veteranendag in Den Haag. Daar mocht hij, ten overstaan van onder meer koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte, in de Ridderzaal over zijn ervaringen vertellen. Na afloop maakte de premier hem een compliment. Hij tikte Jan op de schouders, zei dat het weliswaar een droevig verhaal was, maar dat hij het prachtig had verteld. Ministersvrouwen zaten te snotteren, liet Mark Rutte weten. Jan kon inderdaad prachtig vertellen.

Maar het geluid van de man die in januari 2007 de Gouden MSC-speld ontving voor de vele verdiensten die hij gehad heeft voor MSC en de Supportersvereniging MSC, is verstomd. Jan Maas zal geen wedstrijden meer van ons eerste elftal bezoeken. Ook niet als het weer wat beter wordt. En Jan zal ook geen berichten meer achterlaten in het Gastenboek van de website van MSC. Zijn laatst geplaatste bericht dateert van 28 september 2015. Hij reageerde op de huldiging van Marc Holterman en Stephan Besuijen die elk meer dan 200 duels in MSC 1 hadden gespeeld. Jan had genoten van de wedstrijd tegen Rohda Raalte. ‘Een geweldige goede uitslag die 6-2. Dat was dus genieten voor de trouwe fans langs het lijntje. Ik als 88-jarige fan en met mij nog een heleboel die jullie via de Teletekst nr. 896-sport volgen. Bedankt namens die vele ouderen die elke zondagmiddag jullie verrichtingen volgen op de TV-uitslagen! Ga zo door mannen!!’

Een Amsterdamse MSC’er is heengegaan. Jan bedankt voor alles wat jij voor MSC hebt gedaan!

Wij wensen Ida, Bea en Gijs en Erik en Margareth, de klein- en achterkleinkinderen en verdere familie heel veel sterkte toe met het verwerken van dit grote verlies.

Bestuur en leden Meppeler Sport Club

Tekst: Arjan Jonkers / Foto: Kees Veelo