In de aanloop naar de derby had de nieuwe burgemeester Jan Westmaas van Meppel het al voorspeld. Het zijn bijzondere wedstrijden, maar er is altijd een ploeg die punten verspeelt. Zondagmiddag was het koploper Alcides dat met lege handen het sportpark verliet en er was eigenlijk niemand die daar na afloop een probleem van maakte. ‘MSC is gewoon twee stappen verder dan wij’, stelde assistent-trainer Hans Koning van Alcides nuchter vast na de 4-0 overwinning van de wit-zwarten. Invaller Henk Kleene sloot zich daar volledig bij aan. ‘Een terechte uitslag. We hebben vooral in de eerste helft veel te weinig gebracht’.
Op enige afstand nam MSC-doelman Erik Pomper z’n eerste biertje van de middag in ontvangst. Het gerstenat smaakte beter dan ooit voor de sluitpost, die in het verleden nog voor de buren speelde. ‘Dit is super’, vond Pomper. ‘Voor de supporters was het misschien geen spannende wedstrijd, maar voor mij was het toch een heel speciaal gevoel. Ik vind dat we zeer goed hebben gespeeld en nauwelijks in de problemen zijn geweest. In dit soort wedstrijden moet je negentig minuten lang geconcentreerd zijn en ik geloof dat we daar aardig in zijn geslaagd’.
Ruim 2000 voetbalfans moesten zondagmiddag vaststellen dat het niveauverschil tussen de twee Meppeler eersteklassers te groot was om de derby naast emotie ook strijd en spanning mee te geven. MSC was eenvoudig te sterk. Insiders vonden dat de nieuwe koploper in Hoogeveen en Erica aanzienlijk beter voor de dag was gekomen, wat misschien wel kenmerkend is voor de verhoudingen tussen beide ploegen. ‘Maar we hadden wel wat meer strijd mogen bieden’, vond Koning, die zich als assistent behoorlijk machteloos had gevoeld.
Ook de komst van de geblesseerde Jeroen Vriend in de slotfase als breekijzer leverde niet het gewenste resultaat op. De vraag drong zich al snel op of het niet beter was geweest de jonge en talentvolle Roeland Roze binnen de lijnen te brengen. Koning fronste slechts de wenkbrauwen. Het kwaad was immers al geschied.
Middenvelder Dani�l Zeldenrust van MSC vond het vooral jammer voor de toeschouwers dat de wedstrijd geen moment tot leven was gekomen. ‘Het was voor al die mensen een dramatische wedstrijd, zeker in de eerste helft. Voor mijn gevoel is het nooit een derby geweest. Waar dat aan lag? Tja, toch aan de zwakte van Alcides’.
Teammanager Danny Pol van MSC haalde na afloop opgelucht adem. Hij verblijft deze week een aantal dagen in Brussel met leden van de Businessclub Meppel, waartoe ook een aantal prominente Alcideanen behoort, en had er niet aan moeten denken dat zijn cluppie met een nederlaag van het veld was gestapt. Met de mobiele telefoon in de hand keek hij terug op een voor MSC in alle opzichten geslaagde voetbalmiddag. ‘Maar het is goed dat we dinsdag een oefenwedstrijd spelen tegen hoofdklasser Be Quick’28 uit Zwolle’, temperde hij de euforie. ‘Natuurlijk gaat het momenteel fantastisch, maar dat wil nog niet zeggen dat we er al zijn’.
Oud-eerste elftalspeler Ton Henzen van Alcides plaatste met een van hem bekende kwinkslag wat kanttekeningen bij het wisselbeleid van trainer Berry Zandink. Ook hij was van mening dat MSC op alle fronten beter was geweest dan Alcides. ‘Och, dan heb je bij 2-0 wat geluk nodig om weer in de wedstrijd te komen, maar eigenlijk heeft het er vandaag geen moment ingezeten’.
Voor het clubhuis, waar via een afzetting een sfeervol terras was gecre�erd, bleef het nog lang druk, hoewel de spelers in de geel-zwarte trainingspakken daar nauwelijks oog voor hadden. Zij wilden het liefst zo snel mogelijk naar huis, want met 4-0 verliezen van de concurrent is nooit leuk. Zandink kon als verzachtende omstandigheid aanvoeren dat hij een aantal belangrijke basisspelers had moeten missen, terwijl spits Ferry Reijs tot overmaat van ramp al na een half uur geblesseerd van het veld moest.
De fanatieke Alcides-fans hadden het graag anders gezien. Met spandoeken over de reclameborden van de meest invloedrijke MSC-sponsors hadden zij voor een prima sfeertje gezorgd in de aanloop naar de derby. De teksten logen er niet om: ‘Reijs schiet MSC naast een prijs’ en ‘Jeroen Kleene, pas op je beene’ viel er op de vroege zondagochtend te lezen op sportpark Ezinge.
Het was, zo werd al snel duidelijk wishful thinking, want de dreigende teksten brachten de spelers van MSC geen moment uit hun evenwicht. Ook de gestolen middenstip, waarop keurig een bosje bloemen was gelegd, en de in geel-zwarte kleuren geverfde dug-out hadden geen enkele invloed op de wedstrijd. MSC deed wat het wilde en had in spits Jan Jonker opnieuw een belangrijk aanspeelpunt. Oud-speler Gert Padding merkte tijdens het duel op dat het eigenlijk onvoorstelbaar was dat een speler met een dergelijke motoriek zich zo gemakkelijk staande kan houden in de eerste klasse. De weinig beweeglijke Fries had met een assist en een treffer opnieuw een belangrijk aandeel in het succes van MSC. ‘Jan is een fenomeen’, lachte Cor Dunnink, die dit seizoen als leider van het 2e elftal langs de lijn heeft ervaren dat scorend vermogen een kwaliteit is, die niet aan iedereen is gegeven.
Alcideaan Henk Kleene moest hem daarin gelijk geven. ‘Bij 2-0 had ik gewoon moeten scoren. Dan was het misschien nog een wedstrijd geworden’. Zijn poging strandde in de handen van Erik Pomper. Het was, naast een bal op de lat en een afgekeurde goal, een van de weinige wapenfeiten van de geel-zwarten. De derby die vooraf veel stof deed opwaaien, kon eigenlijk geen moment bekoren. En daarom was de conclusie dat de aanloop heel wat leuker was geweest dan de uitvoering in alle opzichten gerechtvaardigd.

(bron: www.meppelercourant.nl)