Derby’s zijn regelmatig saai, maar dat was die van vanavond tussen Alcides en MSC in Meppel zeker niet. Alcides won in eigen huis de enerverende stadsderby met 3-0. En er was een telraam voor nodig om alle gemiste kansen bij te houden. Alcides pakte met de terechte winst de eerste drie punten in de hoofdklasse A op zondag. Een aantal dat MSC al had.

Alcides had een goede start, want na een corner viel de bal in de kluts en Frank Fokke werkte de 1-0 binnen. Fokke schoot in de 12e minuut ook nog een vrije trap op de paal. Alcides had in het begin de overhand, maar na een minuut of twintig roerde MSC zich ook. Doelman Danny Bos van Alcides moest aan de bak op een inzet van Noah Schuurman, die ook nog een keer op de onderkant van de lat schoot. Schuurman zal wellicht vannacht nog wel eens wakker schrikken, want hij kreeg er na de pauze nog een paar en geen kleintjes. Ook Alcides kreeg mogelijkheden met de grootste voor Yannick Kaluzi die op de paal schoot

Kansenfestival

In het eerste deel van de tweede helft kreeg Alcides vijf grote kansen, met onder meer een inzet van Peter Fokke die van de lijn werd gehaald. MSC kreeg er drie, waarvan twee voor Schuurman. Het verschil in spel werd steeds groter. Alcides combineerde, terwijl MSC vaker de lange bal hanteerde. Bij Alcides waren met name Danni Lohman en Ryan Luyckx een plaag voor de MSC defensie.

Beslissing

Na 66 minuten volgde een vloeiende Alcides aanval en Kaluzi knalde de bal via de onderkant van de lat raak: 2-0. Alcides was in die fase beter dan MSC, dat geen echte mogelijkheden meer kreeg. Lohman kreeg in het vervolg nog twee behoorlijke kansen die het MSC doel net misten. In de 87e minuut kreeg Lohman loon naar werken toen hij na goed doorzetten van Kaluzi Alcides definitief de zege bezorgde: 3-0.

Vuurwerk

“Er mocht geen vuurwerk afgestoken worden voor de wedstrijd, dus hebben we het op het veld maar een beetje laten zien”, aldus de winnende trainer Wilko Niemer. “Ik vond het een terechte overwinning, maar we blijven moeite houden om de kansen te benutten. We hadden wat geluk dat de bal na een corner snel binnen viel, maar we hadden eerder de 2-0 moeten maken, want dan ga je toch makkelijker voetballen”. Niemer was vooral tevreden over de tweede helft: “We dwongen hun de lange bal te spelen door vroeg druk te zetten en daarmee veroverden we veel ballen”.

Eigen jongens

Alcides doelman Danny Bos had ondanks de winst een drukke avond: “We hadden de meeste kansen, maar ik heb wel veel te doen gehad. Ik heb zeker vier belangrijke ballen gepakt, waarvan een paar keer één op één. Dat is heerlijk voor een doelman”. Bos vond de overwinning extra mooi, omdat bij Alcides veruit de meeste Meppelers in het veld stonden. “Zeker zes of zeven Meppelers, waarvan vijf uit de eigen jeugdopleiding. Welke hoofdklasser kan dat nou ook zeggen”. De eerste drie punten waren belangrijk volgens Bos: ”Het is goed voor het vertrouwen, want anders gaat het in de koppies zitten”.

Killersmentaliteit

MSC-Trainer Berry Zandink vond dat zijn ploeg niet met de juiste instelling het veld was ingestapt: “Alles wat we eerder goed deden, strijd, druk, afjagen, duels winnen, dat miste ik vandaag. Je moet een killersmentaliteit hebben in een derby en die hadden we niet. Alcides had dat gif vanavond wel. Vanaf de 1-0 liepen we achter de feiten aan. Met dat doelpunt geef je de tegenstander energie”. Toch had er volgens Zandink vanavond meer ingezeten voor MSC: “Een groot euvel is dat we de kansen niet benutten. We hebben geen briljant positiespel gespeeld, maar we hebben wel vier keer alleen voor de keeper gestaan”.

Alcides – MSC 3-0. 1-0 Frank Fokke (5.), 2-0 Yannick Kaluzi (66.), 3-0 Danni Lohman (87.) Toeschouwers: 1500. Scheidsrechter: Jurjen Kaper.

Man van de wedstrijd: Danni Lohman

Amusementswaarde: 8

Alcides: Bos, Komduur, P Fokke, Van Zomeren, Mooij, Romme (De Grip, 88.), Keizer (Boekholt, 80.), Luyckx, Lohman, Kaluzi, F Fokke (Kuiper, 75.)

MSC: Knol, Verheul, Beute, Kraakman (Veenstra, 46.), Bakker (Van Lingen,33.), Hof, Kuipers, Zwaagstra (El Kadouri, 68.), Veltmaat, Schuurman, Hensens.

 

Bron tekst: Andor Heij / www.tweenul.nl

Foto’s: Leo de Harder