MSC heeft zich zaterdag in de eerste stadsderby van dit seizoen laten aftroeven door de zaterdageditie van Alcides. Op basis van strijd en wil om te winnen stapten de geel-zwarten na ruim 90 enerverende minuten als winnaar van het veld: 1-2.

Alcides begon het beste aan dit duel in de vrieskou en nam ook de leiding, maar zag vervolgens hoe MSC de overhand kreeg. De gasten namen ook verdiend een voorsprong door een treffer van Sebas van der Haar. De voorsprong van Alcides leek MSC wakker te schudden. De gelijkmaker liet dan ook niet lang op zich wachten. Nadat eerst Björn Lefferts heel dichtbij was en een bal via de lat over Alcides-doelman Niek Koning vloog, was het na een half uur wel raak. Yves Spruijt schoot een afvallende bal knap raak. MSC leek daarna via Bjorn Lefferts op 2-1 te komen. Zijn loepzuivere treffer werd echter door scheidsrechter Jari Procee afgekeurd. De arbiter liet zich hierbij in de luren leggen door clubgrensrechter Willem Spraakman die waarschijnlijk net een vuiltje in het oog had toen hij zijn vlag in de lucht stak.

Na rust was de Meppeler derby in evenwicht en was het Alcides dat via een spaarzame kans uiteindelijk aan het langste eind trok. Doelman Ruben Sijbom liet een schot van Thomas Bos los, waarna Ruben Zanting de 1-2 tegen de touwen schoot. Vlak daarna werd het duel vanwege vuurwerk op het veld voor de eerste keer onderbroken door scheidsrechter Jari Procee. Hij sommeerde de ploegen naar binnen, waarna het duel na een minuut of vijf werd hervat. In de laatste minuten ontstond er op een veld nog een grimmige sfeer na een vervelende overtreding op de zijlijn van Naoufal Essayah. In de duw- en trekpartij die daarna volgde werd een rake klap uitgedeeld door Alcides-speler Sebas van der Haar. Hij sloeg van achteren met een volle vuistslag in het gezicht Dave Everts neer. Een belachelijke actie in een verder sportieve derby vol strijd. De actie van Van der Haar ontging scheidsrechter Procee, maar de camera van RTV Drenthe registreerde de actie feilloos. Op basis van deze beelden wacht Van der Haar wellicht nog wel een lange schorsing en dat zou terecht zijn, want dit soort acties hoort niet thuis op een voetbalveld.

Nadat de kruitdampen weer waren opgetrokken, volgden nog enkele spannende minuten. Een massaal verdedigend Alcides verdedigde met man en macht de voorsprong. Twee keer was MSC nog dichtbij de gelijkmaker. Eerst kopte Lefferts de bal op de lat en in de allerlaatste seconde van de wedstrijd zag Mart Jonkers zijn omhaal net onder de lat weggetikt worden door Alcides-doelman Niek Koning.

Foto’s: Leo de Harder