De wat oudere toeschouwer meende even dat een tweetal andere spelers de bostella aan het dansen waren. Beelden van Peter O’Toole en Romy Schneider in de film ‘What’s new, pussycat?’ flitsten voorbij, wat de jaren deed voelen. Nou…. ik herken dat wel. Zo ‘herdenk’ ik het feit dat ik dertig jaar geleden (31 oktober) voor mijn militaire dienst op moest komen in de Generaal-majoor Kromhoutkazerne in Tilburg. Tsjaa, we worden ouder…… net als sommige ballen, kaalgetrapt tijdens vele trainingen en warmloopsessies.

Een kopje koffie met een moorkop vond in de vroege ochtenduren gretig aftrek. Vanwaar deze traktatie? Trainer J.J. Kolk wist me te vertellen dat de Nederlandse voetbalster Mirte Roelvink die dag jarig was en dat dat gevierd diende te worden.

Later op de dag zou de heer A. Heite met een enorme doos saucijzenbroodjes aan komen lopen. Dit in verband met de verjaardag van zangeres Helen Shepherd. Nooit geweten dat de man zo’n muziekkenner was! “Zeg maar Andries, ” zegt hij altijd, want ondanks zijn status is hij altijd normaal gebleven.

Er werd in ieder geval weer eens benadrukt, dat iedereen zo zijn eigen feestje kan vieren. Zo heb ik ooit een party gehouden, omdat ik voor de 1268ste keer mijn barbecue ging gebruiken……..

Op het veld werden er ook feestjes gevierd. Een voorzet, die je eigenlijk geen voorzet kon noemen, rolde vanaf de cornerhoek, parallel aan de achterlijn tussen de palen. Doelpunt! Nadat iedereen bijgekomen was van de verbazing, klapte het publiek voor ons D1, wat natuurlijk helemaal door het dolle was.

Even meenden we dat de heer P. Smid zich in de dug-out had verstopt. Nader onderzoek wees uit dat de man zich toch niet had onttrokken aan zijn verplichtingen. Aan de overzijde van het veld liep hij te wapperen met zijn vlag, zijn benen ditmaal gestoken in een onopvallende pantalon. Vandaag ging alle aandacht uit naar een koortslip, die prominent aanwezig was onder de camera van de fotograaf. Ook zijn bruine, geruite schoenen vielen op, door een Urker ooit omschreven als ‘een geblokt ruitje’. Draag je zulk schoeisel, dan speel je je aardig in de kijker. “Daar is lef voor nodig,” zei diezelfde Urker. Hij heeft gelijk en dat geldt ook voor de mens die een opvallende broek draagt, of….. een majo. De temperatuur daalt, naarmate de kerstdagen naderen. Een tip: koop een – wit of zwart – thermisch shirt met lange mouwen. Zwarte handschoenen en een muts tegen een koud voorhoofd of koude oren kunnen als plezierig ervaren worden. Een zwarte majo misstaat niet en zal de onder- en bovenbenen warm houden. En laat iedereen maar zeuren; ga gewoon in een majo naar training en wedstrijd. Lekker voetballen gaat alleen maar als je lekker in je (warme) velletje zit……………..

Hoe het kan weet ik niet, maar na een dag vol moorkoppen en saucijzenbroodjes kreeg ik zin in blokjes kaas. Eenmaal thuis dook ik de koelkast in, sneed met moeite wat oude kaas in stukken en….. schonk mij daarbij een glaasje port in.

De vitaminen zal ik nodig hebben, want volgende week zaterdag staan er een achttiental wedstrijden op papier. De toegang is gratis, maar……. graag op de fiets; het gaat druk worden!

aldus RW (“zeg maar Ron”)