De blonde Hollandschevelder zit er ietwat gelaten bij. Voor iemand die zo gedreven en gepassioneerd met zijn sport bezig is, moet een dergelijke langdurige blessure een martelgang zijn. Zelf reageert Camiel Fidom – de jongste van de twee broers die bij MSC voetballen – nuchter op het feit dat het seizoen er voor hem weleens op zou kunnen zitten: ‘Dat wordt inderdaad gezegd. Er staat vier tot zes maanden voor het herstel. Ik ben jong en gezond, dus het zou kunnen meezitten. Eigenlijk richt ik me op de derby tegen Alcides, eind maart 2015.’

Sukkelen

November 2013: in de uitwedstrijd tegen Longa’30 begon de ellende voor Fidom. Na een voorzet wilde hij met een omhaal doel treffen en belandde hij op zijn schouder. Eerst probeerde hij nog door te voetballen, maar hij moest uiteindelijk toch opgeven en toen begon een lange tijd van sukkelen. Bijna wekelijks schoot de schouder uit de kom. Als de arm te ver naar boven gaat, is de kans groot dat dit spontaan weer gebeurt. Het krachthonk, ingericht in huize Fidom, is inmiddels al bijna een jaar buiten gebruik. Af en toe werd een training overgeslagen, en de trainingen waaraan hij wel deelnam gingen vaak op 80%. ‘Als je terugkijkt, zie je eigenlijk wel dat mijn prestaties minder werden. Ik wou het alleen zelf niet zien. In zo’n topseizoen wil je spelen’, aldus de topscorer van MSC in het voorbije seizoen.

Naast behandelingen van de medische staf van MSC werd een fysiotherapeut bezocht, maar er werd weinig vooruitgang geboekt. In april 2014 werd in het ziekenhuis een foto gemaakt, die eveneens geen duidelijkheid bood. Een maand later volgde een MRI-scan, waarop een scheurtje in het gewricht werd geconstateerd. Twee spuiten moesten het herstel bevorderen. ‘Na anderhalve maand had ik al wel in de gaten dat er weinig schot in zat’, stelt Fidom. ‘Op vakantie schoot de schouder weer uit de kom en daarna ben ik op aanraden van ploeggenoot Henk Kleene doorverwezen naar Bergman Clinics in Naarden.’ Kleene was daar na zijn knieblessure succesvol behandeld.

Mitella

Camiel Fidom is vandaag (woensdag) in Naarden geopereerd door orthopedisch chirurg M.P.J. van der List, een specialist in het schoudergewricht. Hierbij is de lengte van het gewrichtskapsel rondom het schoudergewricht gecorrigeerd. Dat houdt in dat Fidom vier tot zes weken een mitella moet dragen. Na tien dagen is er een eerste controlemoment, na een maand volgt het tweede. ‘Als het dan goed gaat, kan ik starten met fysiotherapie. Onderhands mag ik het dan belasten, alleen bovenhands moet ik het weer zien op te bouwen. Ik heb inmiddels een diëtiste ingeschakeld om op gewicht te blijven.’ Het tekent de gedrevenheid van de lange aanvaller. Door zijn absentie is Stephan Besuijen de nieuwe centrumspits van MSC. Bij de eerste Meppeler derby van 2015 zou Fidom echter zomaar weer aan de aftrap kunnen staan.

bron: www.meppelercourant.nl