De 8-jarige Cas Slurink uit Meppel mag zich sinds kort leider van een pupillenteam van M.S.C.-Datell noemen. Dat dit opmerkelijk te noemen valt, heeft te maken met het feit dat Cas rolstoelgebonden is. Cas heeft namelijk het Syndroom van Golden Harr, een uiterst zeldzame aandoening, door de gradatie van het syndroom, die o.a te vergelijken is met de aandoening Spina Bifida, beter bekend onder de term ‘open ruggetje’. Dit houdt dus in dat het onderlichaam van Cas minder ontwikkeld is.
De aandoening en de daarmee samenhangende rolstoelgebondenheid weerhouden Cas er niet van behoorlijk actief te zijn op sportief vlak. Naast wekelijks te gymmen en zwemmen, mag hij ook graag (water)skiën of raften. Dit jaar heeft Cas voor de tweede keer geskied in Oostenrijk en daaraan heeft hij hele goede herinneringen overgehouden. Met een speciaal voor hem ontworpen ski heeft hij in Oostenrijk de tijd van zijn leven gehad. In de zomer mag Cas erg graag waterskiën. Dit doet hij door op de rug van zijn vader te klimmen en zich klemvast te houden om diens nek. Op deze manier kan hij samen met pa op hoge snelheid over het water scheren.
Maar hoe is Cas uiteindelijk bij M.S.C.-Datell terecht gekomen? “Ik mocht een keer fluiten bij een zaalvoetbalwedstrijd van mijn vader.” Vader Pouwel Slurink speelt namelijk bij de Veteranen van M.S.C. “Dit vond ik hartstikke leuk om te doen en het ging me goed af”, aldus Cas. “Rudy Swaak, de leider van M.S.C.-Datell F4, had mijn optreden als scheidsrechter toen gezien en heeft me gevraagd of ik leider wilde worden bij zijn team.” Hierover hoefde Cas niet lang na te denken en al helemaal niet toen bleek dat in dit team twee vriendjes van hem zaten. En dus is Cas Slurink officieel leider van M.S.C. F4. Wat houdt het leiderschap nu precies in? “Ik moet de kinderen voor de wedstrijd vertellen wie op welke positie staat en geef ze aanwijzingen over hoe ze het beste kunnen spelen. Tijdens de wedstrijd moedig ik ze natuurlijk aan en als de wedstrijd voorbij is, mag ik bij het penalty-schieten scheidsrechter zijn. Ik vind het hartstikke leuk om te doen.”
De interesse voor voetbal is volgens vader Pouwel echt ontstaan bij het kampioensfeest van de Veteranen van M.S.C. in het jaar 2003. Cas mocht toen, samen met zijn broertjes Boris en Dex, namelijk mee op de kar die dwars door Meppel reed op weg naar de stamkroeg van dit elftal. Bovendien keepte de PSV-fan ook altijd op de camping in Italië. Toen dit jaar dus ook nog eens het aanbod van M.S.C. kwam, was de keuze snel gemaakt.
M.S.C.-Datell wenst Cas enorm veel succes bij zijn functie als leider van M.S.C.-Datell F4 en de club hoopt nog lang op de deskundigheid van Cas te mogen rekenen.