Ik hoor de laatste tijd, en dat is ook logisch, een hoop mensen in en rond de club praten over de Hoofdklasse. MSC komt, gezien de stand op de ranglijst, in aanmerking om als eerste Meppeler voetbalclub het walhalla van het amateurvoetbal te betreden. De primeur die de club daarmee zou behalen is mooi voor de geschiedenisboeken. Maar daar houdt de eer dan ook meteen mee op. Natuurlijk is het leuk om een jaartje in de haute-cuisine van het amateurvoetbal te kijken. En dat moeten we dan ook goed doen, want we worden er na een jaar weer uitgezet. Waarom? Omdat MSC niet genoeg knaken heeft om zich te kunnen handhaven op dat niveau. Is dat erg? Ja, want wie wil nu niet tweewekelijks topamateurvoetbal kijken. Wil je dat, dan zul je de grote regionale bedrijven achter je moeten zien te krijgen. En die houden zich tot nu toe schuil in de bosjes.
Gaston Sporre, directievoorzitter van Achmea, oud-bestuurslid van de sectie betaald voetbal van de KNVB en oud-voorzitter van FC Zwolle, zei vorig seizoen tijdens een sponsorbijeenkomst van MSC: “Wil het Meppeler voetbal een voet tussen de deur krijgen bij de grote bedrijven, dan zal het moeten samenwerken.” Daar heeft Sporre helemaal gelijk in. Mijn statement: wil je structureel in de Hoofdklasse voetballen, dan kan dat alleen wanneer MSC en Alcides de handen stevig ineenslaan. Niet fuseren, maar samenwerken. Voeg het beste van beide eerste, tweede en A1 selecties samen in een stichting en laat het eerste elftal uitkomen in de Hoofdklasse. Zet de beste scouts van beider verenigingen bij elkaar en laat ze het hele seizoen in de regio speuren naar talent. Daarnaast moeten ieder jaar bij beide verenigingen selectiewedstrijden gehouden worden voor de B-jeugd. Het beste daaruit wordt overgeheveld naar de stichting waar deze talenten worden klaar gestoomd voor het grote werk. Met een dergelijke constructie heb je volgens mij alleen maar winnaars. Het is in de eerste plaats pure Meppel-promotie. De gemeente zal zo’n plan dan ook zeker ondersteunen. Daarnaast stapt het angstige deel van het regionale bedrijfsleven dan wél over de drempel. Ze hoeven immers geen kleur te bekennen. En MSC en Alcides behouden, anders dan bij een fusie, gewoon hun identiteit. Ze kunnen ook gewoon met een eerste elftal uitkomen in de competitie, zij het op een lager niveau.

Ik roep u op om te reageren op de stelling: “Meppel kan alleen structureel in de hoofdklasse voetballen als MSC en Alcides de krachten bundelen.” Plaats uw reactie in het gastenboek op deze site.

De reacties:

Door: Wilfred 17 November 2005 22:54

Danny, je slaat de spijker op z’n kop. Een goed lezer begrijpt de insteek van je verhaal.

——————————————————————————–

Door: jan, mulder 17 November 2005 22:09

We kunnen blijven discuseren maar de sfeer van een stadsderby is en blijft LEUK !!
msc d1 – alcides d1 aanvang 9.oo kom ff kijken is leuk.

——————————————————————————–

Door: Erik Kuurman en Harry Pos 17 November 2005 21:23

Beste Danny

Wij reageren haast nooit via e-mail, maar bij deze een uitzondering hierop.
Uit eigen voetbal ervaring sprekende kost het inderdaad de club cq sponsors steeds meer geld als je hoger speelt. Dit hoeft echter niet afhankelijk te zijn van een samenwerking of fusie met een andere club, maar heeft veel te maken met wat heeft een (individuele) sponsor over voor de club MSC en wat voor binding hebben sponsors met MSC en wat is het doel van zijn sponsoring.
Waarom heeft vv Hoogeveen jarenlang succesvol in de hoofdklasse kunnen spelen zonder een samenwerking met een andere club?? Juist, door de sponsors zonder zeggenschap te bedingen, maar wel betrokkenheid creëren naar de club! Dat kan toch ook binnen MSC met de huidige en nieuwe sponsors.
Op dit moment draait het binnen de jeugdteams prima. De standaardteams staan bijna allemaal bij de 1e 3 en binnen alle geledingen wordt er gewerkt met kwalitatief prima trainers. Talent is onderweg en zullen structureel de kwaliteit van MSC straks gaan verhogen inclusief een aantal huidige jeugdige spelers van het 1e.
Kies je voor geld en macht van de sponsors dan moet je even kijken naar wat er met Achilles, Wolvega etc is gebeurd op sportief en financieel vlak. Wij kiezen hier niet voor !!
Bovenstaande wil echter niet zeggen dat wij tegen een samenwerking met andere (betaalde)verenigingen zijn om de voetbal kwaliteit te verhogen. Daar zijn echter ook andere methode’s voor.
Concluderend kunnen wij stellen dat het beter is om ook in de toekomst MSC in handen te laten van personen die verstand hebben van technische zaken. De (semi)commerciële mensen blijven voor hun gebied verantwoordelijk maar dragen zeker een steentje bij tot de kwaliteit van het 1e en 2e team.

Met sportieve groet
Erik Kuurman en Harry Postma

——————————————————————————–

Door: Jan GG Swaak 17 November 2005 21:14

Beste Danny,
Een warhoofdig idee!
M.S.C. blijft gewoon M.S.C.
Ook in de hoofdklasse!
Groeten, Jan.

——————————————————————————–

Door: didy 17 November 2005 20:01

Volgens mij is dit plan totaal onuitvoerbaar.
Het belangrijkste aspect wordt nl. vergeten.
De Emotie!!!
Zolang spelers/leden van beide verenigingen weigeren om zelfs maar een voet te zetten in het clubhuis van
‘de vijand’is dit niet bespreekbaar.

Door: louis van zanden 17 November 2005 19:28

beste danny
Ik denk dat het idee om de clubs samen te voegen als je op hoofdklasse niveau wil acteren nog niet zo”n gek idee is.In welke vorm dan ook.
Het aantrekken van grote sponsoren zal wel wat eenvoudiger gaan .je kunt samen een grotere vuist maken.
Ik denk alleen dat het door blijven voetballen met eigen 1e elftallen op een flop zal uidraaien. Er is dan denk ik alleen nog aandacht voor het gezamelijke elftal,en de 2 andere 2 eerste elftallen zullen snel afglijden naar een bedenkelijk niveau.

——————————————————————————–

Door: J.G.Maas 17 November 2005 17:55

Beste Danny,
Wat is er mis met MSC spelend in de 1e klasse? Het is een fantastische vereniging, geleid door een uitstekend bestuur en met een jeugdafdeling die steeds beter gaat.MSC is overigens nog lang niet gepromoveerd, laat dat duidelijk zijn.
Het is ook niet nodig om met wie dan ook samen te gaan. MSC heeft haar eigen identiteit (al bijna 100 jaar) en dat moeten wij zo houden. Dat sponsors niet zo veel meer in de sport steken komt door de economische teruggang waaronder wij allemaal meer of minder lijden.Voetbalclubs trekken spelers aan uit de gehele regio. Dat kost geld. Laten wij daar eerlijk in zijn.Het is een vicieuze cirkel:minder geld..minder kwaliteit spelers van buiten.
Een betere oplossing zou m.i. zijn om onze jeugd zo goed op te leiden, dat wij geen spelers van buitenaf behoeven aan te trekken.Dat kost ook geld maar dat betaalt zich jaren later uit.Wij zijn heel blij met spelers uit de eigen kweek. Jongens uit de eigen school, jongens ook met een MSC-hart onder hun shirt. Ben je niet in staat of bereid om geld in die opleiding te steken dan zal je ook nimmer goede voetballers voor het 1e elftal kunnen oogsten. Het begint (gelukkig) bij MSC al wat te worden, maar er ligt nog een bult werk. Samenwerken? Ja misschien bij de kantine-inkoop of bij materiaal-inkoop, maar op ander gebied kunnen wij nog best onze boontjes doppen.Dit jaar sloot MSC met een positief saldo af. Dus zijn wij een kerngezonde vereniging. Met een bestuur van de huidige kwaliteit zullen wij dan ook nimmer meer uitgeven als er binnenkomt.Ik begrijp dat Edwin zich kwaad maakt. Ik ook, maar ik tracht mij in te houden!!

——————————————————————————–

Door: Edwin van der Windt 17 November 2005 13:27

Beste Danny,

Als ik jou was, ging ik een grote kuil graven. Daar kun je dan, je plannen van een samenwerking tussen MSC en Alcides in leggen, en daarna de kuil weer dicht gooien en goed aan stampen. Laat MSC nou gewoon MSC, waar we gewoon 1 voetbalfamilie kunnen zijn.

Gr. Edwin

——————————————————————————–

Door: wilko 18 November 2005 16:16

Ik heb zelf een aantal jaartjes in de hoofdklasse gespeeld en als je daarin presteert is het inderdaad een walhalla. Ik ben kampioen van Nederland geworden met Achilles en heb hele enerverende derby’s gespeeld tegen Appingedam indertijd, maar toen ik deze competitie het veld op kwam bij de wedstrijd MSC- Alcides
was dit toch zeer speciaal. Neem van mij aan dat wedstrijden tegen Hoogeveen, Germanicus, SVBO, Erica leuker zijn om te kijken dan naar bijvoorbeeld Achiiles’29 uit Groesbeek of Babberich. Voor de trouwe supporters is het dan bijna ondoenlijk om de club ook in uitwedstrijden aan te moedigen. De 1e klasse zoals hij nu is is mooier dan de huidige hoofdklasse C!

Door: Klaas Pol 25 November 2005 09:38

Je shootartikel met grote aandacht gelezen.Leuk dat aanzwengelen van die al zo’n 80 jaar bestaande discussie over fuseren die je nu in een ander jasje giet.Maar in mijn optiek komt er van zo’n constructie niets terecht.
Voetbal is emotie gevoedt door clubgevoel,en juist dat laatste daar geloof ik niet in dat het gaat ontstaan,je hebt ja geen club om voor te juichen?Krijgt een Alcidiaan en een M.S.C.er een gevoel bij wedstrijden van zo’n elftal??Ik geloof er niets van.Je bent supporter van je club Alcides of M.S.C.maar dat elftal is geen clubelftal,maar een selectie eltal van een stichting.
Voor de neutrale toeschouwer is het misschien wel aan te bevelen,maar de echte club mensen staan zondags gewoon bij hun eigen 1e elftal te kijken,en als je het aantal supporters afhaalt van de toeschouwersaantallen,dan blijft er verrekte weinig over.Wilco zegt het heel treffend:Het is niet zo leuk in de hoofklasse als het wel lijkt en zeker niet als daar geen emoties en beleving bij te pas komt.
Als je de doelstelling van jou,aangegeven door Gaston Sporre,wilt bewerkstelligen zul je moeten komen tot een volledige fusie tussen beide clubs.Dan zal het heus wel enige jaren duren voor het echte clubgevoel voor die fusieclub zal ontstaan maar de praktijk wijst uit dat het er zeker gaat komen als alle emoties die zo’n fusie teweeg zal brengen weg geebt zijn.
En dan zijn we weer terug bij die al jaren aangaande discusie over DE fusie.Ieder nuchter denkend mens weet dat het voor het voetbal de beste oplossing is maar ja,wie o wie krijgt dat voor elkaar.Om al die consternatie in goede banen te leiden heb je een man nodig die boven alle partijen staat en misschien daardoor zo’n fusie zou kunnen bewerkstelligen.
Jij zit straks misschien in de gemeenteraad evenals Koos de Vos,vraag de burgemeester eens,wie weet.
Alcides zal naar een andere accomodatie moeten uitzien want de vorige waar de enige vergadering die hierover ooit heeft plaatsgevonden bestaat niet meer,wij kunnen in iedergeval nog naar marktcafe Van Dijk(Niemeijer)

Door: j.g.maas 26 November 2005 10:47

Beste Klaas,

Fuseren doe je pas als een van beide verenigingen (of soms wel allbei) in een zo hoge financiele- of ledentekort zit, dat alleen voortbestaan niet meer mogelijk is. Daarom is het idee van Danny in dit geval zo krom en hoeft er niet eens over gediscusieerd te worden. Laten wij hopen dat dit bloeiende MSC nimmer door een grote achteruitgang gedwongen zal worden om met wie dan ook te fuseren!
Goed dat je meedenkt, Danny.
Onthoud echter dit spreekwoord:
“EERST GEDACHT EN DAN GEDAAN IS DE WEG DER WIJZEN GAAN, MAAR EERST GEDAAN EN DAN GEDACHT HEEFT MENIGEEN EEN LEED GEBRACHT!

——————————————————————————–

Door: Edwin van der Windt 25 November 2005 13:53

Beste Klaas,

Ik denk dat hier niet over gediscussieerd hoeft te worden, we hebben namelijk helemaal niks met die geel/zwarten gemeend, nou ja dat we zelfde sport beoefenen, maar verder toch echt niks. Ik denk dat alle leden dit zo vinden, en geen behoeften hebben om op het stukje van Danny Pol te reageren.

Gr. Edwin

P.s. jammer dat Danny er zo over denkt hoor, ik wou op hem stemmen, maar daar twijfel ik nu erg over -)