“Dat mogen inwoners toch lekker zelf bepalen?”, stelt het Tweede Kamerlid. In mijn vorige baan als directeur van een brancheorganisatie in de retail heb ik de koopzondag zien uitgroeien als de dag waarop driekwart van de Nederlanders het liefst gaat shoppen. Dat blijkt nu verregaande gevolgen te hebben voor het weekendvoetbal. In betrekkelijke stilte voltrekt zich daar een ramp.

Splitsen

Omdat mensen hun weekend tegenwoordig in tweeën splitsen – zaterdag om te sporten, zondag voor jezelf en het gezin – raken de velden op de eerste dag van het weekend overvol en de dag erna dikwijls leeg. Daardoor zien we verenigingen uit het zondagamateurvoetbal regelmatig de overstap wagen naar de zaterdagcompetitie (of het op z’n minst overwegen). Oorzaken? Ze zijn het beu om voor een paar man publiek te spelen, het ledental loopt elk seizoen verder terug en ze missen stevige streekderby’s.

Kilometers

Kortgeleden rekende de voorzitter van een hoofdklasser mij voor hoeveel kilometers hun spelersbus per seizoen aflegt: 40.000 kilometer (twee keer de aarde rond). Terecht vroeg hij mij of ik deze gang van zaken nog vind passen bij een moderne samenleving. Of het te verenigen is met het streven om zo min mogelijk C02 uit te stoten? Terloops plaatste de voorzitter ook een kanttekening bij het sportieve nut. Wie wordt nou echt blij van een wedstrijd tussen een hoofdklasse club uit Drenthe en een uit Noord-Limburg? Goede vraag.

Vragen en suggesties

Geen andere keuze dan als één voetbalfamilie bouwen aan een nieuwe opzet van het weekendvoetbal. Zo kreeg ik de afgelopen maanden meerdere interessante vragen en suggesties voor het weekendvoetbal. Telkens komen ze neer op hetzelfde punt: Wat gaat de KNVB doen en hoe ziet de bond de scenario’s voor het zondag- en zaterdagvoetbal? Wat ons betreft is één ding zeker: de problemen in het weekendvoetbal kunnen alleen door de verenigingen worden opgelost.

Zaterdag- en zondagclubs zullen over hun trots heen moeten stappen en kijken naar de gezamenlijke kansen om een voorzet te geven naar een mooie en duurzame toekomst voor het voetbal in het weekend.

Spannende ideeën

Gelukkig ontstaan op dit moment de eerste voorzichtige overleggen, waarin spannende ideeën worden besproken. Van meer pupillenvoetbal op zondag tot het spelen van wedstrijden op vrijdagavond. Iedereen wil bovendien zoveel mogelijk in de eigen streek voetballen en ziet in de Tweede divisie en de KNVB Beker hoe spectaculair de wedstrijden kunnen zijn tussen zaterdag- en zondagclubs.

Als je deze ontwikkelingen met hardcore clubmensen deelt, zetten ze het liefst een keiharde tackle in. Toch hebben we naar mijn overtuiging geen andere keuze, dan als één voetbalfamilie te bouwen aan een nieuwe opzet van het weekendvoetbal. Doe je niks, dan struikelt de zaterdagcompetitie over zijn eigen succes en komt zondagvoetbal steeds vaker buitenspel te staan. Kunnen we daarom iets met deze uitspraak uit het latijn?

Nil Volentibus Arduum

Niets is moeilijk voor hen die willen.

 

Jan Dirk van der Zee, directeur Amateurvoetbal KNVB