Een speciale dag, een speciale wedstrijd voor jongen met een speciale ziekte, een zeldzame vorm van lymfklierkanker. Bij Damion van Stormbroek, speler van ons Zaterdag 1-team is deze ziekte helaas geconstateerd. Het is zondag 2 december 2018. Een beetje vreemde dag om als zaterdagteam te verzamelen. Maar goed, alles is een beetje vreemd de laatste weken dus we zijn er al een beetje aan gewend. We verzamelen op de plaats waar we alle thuiswedstrijden verzamelen. Bij Eetcafé De Beurs in het centrum van Meppel. Tot zover dus niets vreemds. Maar schijn bedriegt, want het is zeker wel speciaal. Een week geleden namelijk is er een actie op touw gezet door de goede vrienden van Damion Milan Leibrand uit Lelystad en huisgenoot Joel Danhof uit Meppel. De eerste is de echte aanjager van de actie. En wat voor een actie, want welke krachten zijn er wel niet losgekomen. Dit vanaf de zijlijn meemaken levert al koude rillingen op. Er worden posters gedrukt, via doneerdoel.nl wordt er een site opgesteld, zijn teamgenoten uit Meppel gaan spontaan in weer en wind langs de supporters rondom de voetbalvelden om geld in te zamelen. Want dat is wat ze nog voor Damion willen doen: geld ophalen om zijn reisdoel te gaan verwezenlijken.

Zondag is de dag van de benefietwedstrijd voor Damion. Vanuit Meppel vertrekt een behoorlijke delegatie spelers, supporters en andere betrokkenen. Aangekomen bij het sportpark van SV Lelystad ’67 staat de naaste familie Damion al op te wachten. De spelers gaan net als een andere wedstrijd naar de kleedkamer om zich daar langzamerhand voor te bereiden op de match. Aangekomen in de kleedkamer hangen er wit/zwarte helium ballonnen tegen het plafond. Het is de bedoeling dat we om 13.00 uur gezamenlijk het veld opgaan en de ballonnen de hemel in sturen.

Oma kan haar tranen niet in bedwang houden als ze haar kleinzoon knuffelt. Damion neemt alle tijd voor zijn familie. Legt duidelijk uit wat er aan de hand is. Hij kan het prima verwoorden en is ook realistisch. Inmiddels staat de inzamelteller op € 6.435,- waar het doel € 2.500,- was. Een fantastische overschrijding om het doel te gaan realiseren.

Beide teams doen hun warming-up zoals ze dat voor elke wedstrijd doen. Tijdens het positiespel galmt er uit de speakers het weekendje-uit-nummer van John West. Het herkenbare nummer voor MSC Zaterdag 1, zo ook voor Damion. Een glimlach komt op zijn gezicht, de herinneringen aan het mooie weekend naar Texel passeren bij hem de revue.

Onder leiding van scheidsrechter Jan van Stormbroek,  de vader van, lopen beide teams, met in ieders hand de ballonnen, het veld op. Naast vader van Stormbroek loopt Damion. Hij leidt de teams onder een geweldig applaus van het 400 koppige publiek naar de middenstip. Aan beide kanten worden de gekleurde rookfakkels en het vuurwerk ontstoken, een indrukwekkende gebeurtenis.

De omroeper stelt de spelers aan het publiek voor. De wedstrijd kan gaan beginnen. Onder luid applaus verricht Damion de aftrap. Stoïcijns loopt hij naar de dug-out en gaat naast trainer Bernard Koning staan waarbij hij later ook naar dug-out van Lelystad gaat. Beide teams maken er een waardige wedstrijd van waarbij SV Lelystad met drie doelpunten van Cliff de Brons uiteindelijk met 5-3 als morele winnaar van het veld stapte. Vlak voor het verstrijken van de eerste helft meldt zich de fotograaf van Flevo Post. Weliswaar te laat maar een ieder is vanmiddag in de juiste stemming en als de fotograaf dan ook vraagt of de spelers nogmaals willen gaan poseren met Damion op de voorgrond, werken beide teams daar gewillig aan mee.

Via de voorzitter van SV Lelystad zijn er nog opbeurende woorden voor Damion. Voor moeder van Stormbroek zijn er bloemen. Ze kan deze middag moeilijk haar emoties in bedwang houden wat uiteraard zeer begrijpelijk is. De vrijwilligers van SV Lelystad doen hun uiterste best om er een leuke middag van te maken. Inmiddels begint Feyenoord – PSV ook op het grote scherm. Damion, supporter van Feyenoord, ziet zijn ploeg in de rust met 2-0 voor staan waar het uiteindelijk met 2-1 zal gaan winnen. Wederom staat Damion in het middelpunt, zichtbaar geniet hij van deze dag. De spelers van MSC hebben geld ingezameld, de voorzitter van MSC heeft op zaterdagavond € 1,- per lid toegezegd waardoor er € 1000,- in het plastic bakje zit. Zakgeld voor de voorgenomen vakantie. ‘s Morgens bij het vertrek komt er nog iets meer dan € 100,- bij waarbij we trots namens MSC meer dan € 1.100,- kunnen overhandigen. Milan maakt de tussenstand van de doneersite kenbaar en overhandigt Damion een mooi rood-wit gestreept shirt van zijn oude cluppie met v.Stormbroek op de rug en rugnummer 3.

Na de winst van Feyenoord nemen de Meppelers samen met Damion afscheid van alle betrokkenen. Milan, zijn beste vriend en aanjager, is met moeder van Stormbroek bij de bus om MSC uit te zwaaien.

Vandaag is Damion gestart aan het tweede chemo-traject. Hopelijk slaat deze aan, HOPELIJK GAAT HIJ DEZE WEDSTRIJD WINNEN. In de bus werd teruggedacht aan de fantastisch middag die we Damion hebben kunnen geven. Prachtig om mee te maken wat je voor iemand anders kunt doen.

Aldus , Chris W.