Bij zijn afscheid in 2000 schreef ik dat een ideaal huwelijk werd ontbonden. Als het toen aan het bestuur van de club had gelegen, was de relatie niet beëindigd, maar de trainer wilde voorkomen dat de partijen op elkaar uitgekeken zouden raken. Vandaar de breuk na vijf mooie jaren.
In de voetbalsport, die dikwijs wordt geregeerd door opportunistische bestuurders en bemoeizuchtige sponsors, bestaat dus nog echte liefde. André Blom liet zijn hart spreken op het moment dat MSC vorige week hem polste tijdelijk de honneurs waar te nemen. Hij kon eenvoudig geen nee zeggen.

MSC en Blom sloten elkaar in 1995 voor de eerste keer in de armen. Het werd meer dan een kortstondige flirt. Er was vanaf de eerste dag wederzijds respect. Toch werd de relatie aanvankelijk zwaar op de proef gesteld. Blom constateerde al snel een gebrek aan kwaliteit in zijn selectie. Opmerkelijk was de rustige wijze waarop trainer en bestuur in die fase de vinger op de zere plek legden. Geen paniekvoetbal, maar een heldere analyse van de tekortkomingen.
In de zomer van 1996 kreeg hij wat hij verlangde: een compleet nieuwe aanvalslinie. Dat stelde hem in staat het voetbal te spelen zoals hij dat voor ogen had. Op de helft van de tegenstander met een hoge balcirculatie en herkenbare patronen. MSC werd de revelatie van het noorden en promoveerde in twee jaar tijd naar de eerste klasse met avontuurlijk voetbal.

De naam van de trainer was definitief gevestigd. Blom had voor het grote geld kunnen kiezen, maar voelde zich moreel verplicht zijn werk in Meppel af te maken. Daaruit bleek dat er iets moois was ontstaan tussen club en trainer. Blom was bij MSC de juiste man op de juiste plaats. Hij wist precies hoe hij zijn mondige spelersgroep moest bespelen en inspireren. Soms was hij genoodzaakt concessies te doen of viel hij bewust uit zijn rol na een collectieve wanprestatie, maar altijd wist hij weer de juiste snaar bij zijn spelers te raken. Dat maakte de samenwerking ook zo bijzonder.

De trainer gaf op een subtiele wijze leiding. Was dikwijls een met zijn spelers, maar stond boven de groep op de momenten dat het nodig was. Blom bleek een meester in het relativeren. Hij is bezeten van de voetbalsport, maar er zijn belangrijker dingen in het leven. Zijn gezin, zijn werk, zijn huis. Gezondheid. Juist de kracht om de dingen terug te brengen tot hun normale proporties, maakt van André Blom een bijzonder mens.

Het is volstrekt logisch dat MSC hem de komende maanden naar Meppel haalt. Blom brengt mensen dichter bij elkaar. Hij haalt het beste uit zijn spelers. Niemand moet er vreemd van opkijken wanneer de club na de winterstop aan een inhaalrace begint. Blom kent de clubcultuur, weet dat MSC veel méér is dan voetbal. Dat was trouwens ook een voorname reden waarom de beleidsmakers hun oog lieten vallen op de Zwollenaar. Met zijn aanstelling keert sowieso de gezelligheid terug. Ik voorspel dat het op vrijdagavond ouderwets laat gaat worden in de kantine en de binnenstad.

 

Flip Vellinga,

coördinator Sportredactie Boom regionale uitgevers in Meppel. Hij schrijft het bovenstaande in zijn weblog op www.meppelercourant.nl. Klik hier om rechtstreeks naar de weblog te gaan.