Hallo allemaal,

Zoals jullie waarschijnlijk bekend, is ondergetekende aangetreden als secretaris en zal gaandeweg de taken van Joyce Gelmers in januari overnemen. Sommigen van jullie ken ik al, anderen wat minder en een paar helemaal niet. Even wat over mezelf. Ik ben 60 jaar en getrouwd met Rixt die voor de klas staat. Al sinds 1979 ben ik werkzaam in de olie & gasindustrie. Op dit moment offshore voor de kust van Bergen in Noorwegen. Ik zit daar 2 weken aanééngesloten, waarna ik vier weken vrij heb en in Meppel verblijf, als geboren en getogen. De 8 maanden per jaar die ik vrij heb, lijkt een zee van vrije tijd. Maar toch! Maatschappelijk betrokken als ik ben, gaat er ook tijd zitten in bijvoorbeeld de Stichting Leergeld Meppel en de nieuw in het leven geroepen Adviesraad voor het Sociaal Domein.

Bij de KNVB ben ik als scheidsrechter/rapporteur actief. En in tegenstelling tot het “verlammende” beeld wat de media schetst, met ontzettend veel plezier en voldoening fluit ik wedstrijden in de 4de en 5de klasse. Dus het MSC zaterdag 1 niveau. De positieve ervaringen zijn in totaliteit zoveel malen groter dan die paar minder plezierige incidenten. Je ziet door de negatieve berichtgeving soms een volledig scheefgetrokken beeld ontstaan waardoor mensen als versteend bijvoorbeeld nergens meer op vakantie naar toe durven.

Als er niemand zijn vinger opsteekt om iets te doen ben ik al snel geneigd om verantwoordelijkheid te nemen dus vandaar dat ik mij via Bart bij de “transitie” commissie heb gemeld. Alles valt en staat bij en met positieve communicatie. Voor de relativiteitstheorie van Einstein moet je misschien veel geleerd hebben maar de “positiviteitstheorie” dat kan in principe iedereen met een beetje reflecterend vermogen. Ik sta in het leven met oneliners als “er bestaat geen ontwikkeling zonder zelfreflectie” en “de ervaring van de werkelijkheid is voor iedereen anders”. Ook een van mijn favorieten is “wat wil je? verbeteren of verbitteren” om er maar een paar te noemen. Roeien met de riemen die je hebt hoort daar bij hetgeen ook betekent dat je oog moet hebben voor de zwakste schakel.

De samenleving bestaat uit veel piramides en ook MSC heeft die structuur. De top van de piramide kan niet bestaan zonder een brede basis. Wanneer de basis te smal wordt zie je dat de top gaat wankelen. Waar de transitie commissie onder leiding van Gino en Frank mee bezig is eigenlijk gewoon draagvlak vergroting in gelederen waar mensen zijn weggevallen of mensen te kort zijn.

Ik laat het hier even bij en ik hoop op een leuke en gezellige samenwerking. Ongetwijfeld dus wij zien elkaar in de kantine of op het veld.

Fijne feestdagen en alvast de beste wensen voor 2017!

Jan Schoemaker