Voor Schuurman was er deze week prettig nieuws. De trainer van Alcides is toegelaten tot de Cursus Coach Betaald Voetbal. Een topclub in de eredivisie is na de opleiding voor Schuurman geen optie, maar een stapje lager wel: “Ik wil erg graag volledig werkzaam in het trainersvak zijn”, aldus Schuurman.
De generale repetitie voor de derby liep voor beide ploegen slecht af. In de beker verloor Alcides gisteren met 4-1 van Genemuiden. “Met het oog op de competitie hebben we bijna alleen jongens van het tweede elftal en van de A junioren opgesteld”, zegt Schuurman. Zijn collega Leo Blom zag MSC zondag met 4-0 verliezen van Hoogeveen. “Het was een gebrek aan scherpte en agressiviteit en misschien zat de beladen derby van de week er op al bij de jongens in het hoofd”, zegt Blom. “Als trainer kan ik het daar niet mee eens zijn. Je moet je focussen van week tot week”.
Beide Meppeler clubs draaien een goed seizoen en Alcides wil dat met een kampioenschap afsluiten. Alcides staat er het beste voor in de hoofdklasse C, maar volgens Schuurman is de buit nog niet binnen: “We moeten nog zeven wedstrijden spelen, enkele andere clubs vijf. We zijn al acht wedstrijden ongeslagen, maar we krijgen nog Be Quick en twee lastige derby´s. Als je kampioen wilt worden moet je ook die wedstrijden winnen.”
Blom, die overigens 16 jaar voor Alcides speelde, zegt dat het seizoen voor MSC nu al geslaagd is, zelfs als er naast een periodetitel gegrepen wordt: “Die ambitie is er natuurlijk altijd. Maar we draaien een superseizoen. We hebben bijna van alle toppers punten gepakt. In vergelijking met vorig jaar zijn we enorm gegroeid”.
In de vorige derby werd Alcides in de beginfase overlopen door MSC. En de geel- zwarten kunnen opnieuw een zwart-witte stormloop verwachten: “Het klinkt misschien stom, maar we kunnen niet anders”, zegt Blom. “Misschien toveren we nog wat uit de hoge hoed, maar we gaan agressief en aanvallend aan de wedstrijd beginnen”. Schuurman weet dus wat Alcides te wachten staat: “We gaan uit van onze eigen kracht, maar als de tegenstander de bal heeft, dan moet je je daar wel op instellen. In die eerste wedstrijd speelde MSC alles of niets. Daar gaan we zeker rekening mee houden”.
Wellicht kan MSC profiteren van het ontbreken van het centrale duo van Alcides achterin. Dennis Blokzijl is geblesseerd en Winfried Tromop is geschorst. Bij Alcides ontbreken verder Marco Woudsma (blessure) en Martin van ’t Ende (schorsing). Bij MSC zijn er minder problemen. Naast de langdurig geblesseerde Henk Kleene zijn alleen Carlos Lopes Macedo en Tjisse Kerkstra twijfelgevallen.
De derby leeft enorm bij de voetballiefhebbers in Meppel. “Het gaat voor sommige supporters zelfs zo ver dat je geen kampioen hoeft te worden als je maar van MSC wint. Als trainer kijk je daar natuurlijk anders tegen aan”, zegt Schuurman. “Als je Meppel binnen rijdt zie je de spandoeken, de berichtgeving, al die kaarten die verkocht zijn. De geschorste en geblesseerde spelers balen als een stekker dat ze niet mee kunnen doen. Ik hoop dat het een mooie wedstrijd wordt met ons als winnaar”, aldus de Alcides trainer.
“Voor de spelers is het heel mooi. Ze staan niet wekelijks in het veld met twee a drieduizend toeschouwers met alle bombarie er om heen”, zegt Blom. “Ik hoop dat het publiek de winnaar wordt. Voor ons is het al een mooi seizoen geweest”.
De derby tussen MSC en Alcides begint zaterdagavond om 18.00 uur op sportpark Ezinge in Meppel.

Met dank aan Andor Heij, www.zondaghoofdklasse.nl