Helaas, het is een niet bestaand woord. Iemand met derbykoorts hoeft zich ook niet onder behandeling te stellen. Er bestaat geen medicijn voor.
En toch is er dat onrustige gevoel. Het borrelt in de onderbuik. Relativerende woorden missen hun doel. En ook de constatering dat het nieuwtje er misschien af is, zorgt niet voor een verandering van de gemoedstoestand. De verstokte clubmensen hebben helemaal geen behoefte om de wedstrijd tussen Alcides en MSC in een ander perspectief te plaatsen.

Kleur

Waarom zouden ze? Dit zijn de duels die ertoe doen. Een kleurloos seizoen krijgt ineens kleur wanneer wordt afgerekend met de aartsrivaal. De punten die meetellen voor de positie op de ranglijst zijn mooi meegenomen,  het feit dat de winnaar zich gedurende een halfjaar de kampioen van Meppel mag noemen is minstens zo belangrijk.
Prestige: dáár draait het zaterdagavond om op sportpark Ezinge. Twee prachtige clubs met een eigen identiteit, een mooi verleden en een trouwe achterban. Een affiche om van te watertanden. En hoewel de uitvoering in de afgelopen seizoenen niet altijd voor een euforisch gevoel zorgde, kijken de fans reikhalzend uit naar het moment dat scheidsrechter Witlox zaterdagavond om zes uur de derby tot leven fluit.

Botsing van stijlen

Het wordt sowieso weer een botsing van stijlen. Hoewel: tijdens de laatste ontmoeting in maart van dit jaar op een sfeervol sportpark Ezinge was het de omgekeerde wereld. Alcides, de ploeg die bekendstaat om het verzorgde spel, stroopte de mouwen op, terwijl stadgenoot MSC de voetballende ploeg was. Het resultaat: geen goede, wel een meeslepende derby met veel strijd, pittige tackles en vier doelpunten, eerlijk verdeeld over beide ploegen.
Gezien de vorm van beide ploegen en de resultaten in de huidige jaargang is MSC licht favoriet, maar in dit soort wedstrijden gelden andere wetten. Alcides heeft de handschoen opgepakt en heeft in de laatste confrontatie laten zien dat strijd een essentiële voorwaarde is om in de derby tot succes te komen.

Trots

Natuurlijk: het wordt nooit meer zo bijzonder als de eerste keer dat beide ploegen in competitieverband in de hoofdklasse tegenover elkaar stonden, maar de derby blijft een wedstrijd om naar uit te kijken.
Meppel mag er bovendien trots op zijn dat twee verenigingen op dit niveau actief zijn. Daarom: niet bagatelliseren, niet doen alsof het gewoonste zaak van de wereld is, maar gewoon genieten zaterdagavond!
Vanaf nu is het toegestaan om hardop over derbykoorts te praten. We maken ons eigen woordenboek wel in Meppel.

Voorzet, Flip Vellinga, Meppeler Courant 5-11-2014