In vele opzichten was de eerste dag (donderdag 20 mei) van het twee dagen durende Ernst Steinhaus Toernooi zeer geslaagd en kijkt de toernooicommissie vol tevredenheid terug op de toernooidag. Vandaag speelden de E- en F-pupillen en de meisjes C-junioren hun toernooi en bijna alles liep van een leien dakje. Het was prachtig weer, er waren bijna geen afzeggingen, en dat met rond 42 aangemelde teams, en er was ontzettend veel publiek. Wat wil je nog meer als organiserend comité?
Vlak voor de opening was het nog even zeer hectisch, aangezien de stroomvoorziening het dreigde te begeven. Maar gelukkig was alles door allerlei deskundigen net op tijd gereed. Na het openingswoord van toernooivoorzitter Herry Huberts rondde Ernst Steinhaus zelf de opening af door middel van het omdraaien van een knop waardoor een pop van 10 meter hoog de lucht ingeblazen werd. Dat was een mooi gezicht.
Er waren bijna geen afzeggingen, waardoor het toernooi van de E- en F-pupillen vlot verliep. De jongste spelers van de verschillende amateurverenigingen gingen er vanaf de eerste wedstrijd volop tegenaan om de vermaarde beker binnen te halen. Elke poulewinnaar kreeg al zo’n beker. Het was dus wel zaak iedere wedstrijd goed geconcentreerd het veld op te stappen. De winnaars van de verschillende poules waren: Be Quick F1, Oranje Zwart F1, sv Pesse F2, WIJC E1, Zwaagwesteinde E3, Ruinerwold E1 en bij de meisjes DZOH MC 1.
Naast dit sportieve element vonden er ook allerlei andere zaken plaats tijdens het toernooi. Zo waren er allerlei recreatieve acitiviteiten op het terrein van de plaatselijke (en naastgelegen) atletiekvereniging. De winnaars van allerlei spelletjes konden ook nog vele prijzen winnen.
Ook mochten alle teams een speler afvaardigen voor de penaltybokaal. Dit hield in dat deze spelers in de voorronde vijf penalty’s mocht nemen. Het doel werd verdedigd door de B1-keeper van M.S.C.-Datell Marc Holterman. Diegenen met de meeste goals gingen vervolgens door naar de finale die aan het einde van de middag plaatsvond op het hoofdveld. Nu stond eerste elftal-keeper Willem Visscher (M.S.C.-Datell) in de goal. De finalisten mochten één poging wagen. Alleen als de strafschop werd doorgelaten door de keeper, mocht je blijven. Uiteindelijk waren Ruben de Groot van Be Quick F1 (F-categorie) en Jordy Bremer van HH ’97 E1 (E-categorie) de winnaars van de door Jan Maas aangeboden penaltybokaal.
Hierna vonden de prijsuitreikingen plaats van de poulewinnaars. Zij kregen allen de prijzen uit handen van Ernst Steinhaus, die de bekers overigens ook zelf had aangeboden.
De organisatie kijkt zeer tevreden terug op de eerste toernooidag van dit voor het eerst (sinds 10 jaar) georganiseerde jeugdtoernooi en hoopt dat het aanstaande zaterdag 22 mei net zo zal verlopen met de C-junioren en de D-pupillen. Ook nu hoopt de organisatie weer dat er veel publiek op af zal komen.