Vollenhove – Op zaterdag de bezielende hoofdcoach van MSC, op zondag de gedreven aanvoerder van VENO. Guido Wind is maar druk met ‘het spelletje’. ,,Als voetballer van VENO heb ik meer invloed op de uitslag.” Het helpt de ploeg trouwens niet, gezien de 0-1 verliespartij tegen LSC 1890.

Behalve zijn voetballende rol als centrale verdediger draagt Guido Wind (33) sinds het wegvallen van Arnoud Post (zware knieblessure) de aanvoerdersband. Een logische keuze, gezien zijn leidinggevende capaciteiten. In de wedstrijd tegen LSC 1890 kruipt Wind veelvuldig in die coachende rol. De ene keer vanuit het motiverende ‘aai over de bol principe’, later in de wedstrijd ook vanuit het ‘onder uit de zak scenario’.

Met name aanvaller Roy Visscher krijgt soms goed de wind van voren. ,,Ik voetbal al lang met Roy en hij heeft voor ons absoluut meerwaarde. Toch kan hij met zijn spel ook irritatie opwekken. Na zo’n uitspatting op het veld drinken we in de kantine gewoon weer vrolijk een biertje, moet kunnen.”

Twee petten

Bang voor het verwisselen van twee petten is Wind niet meer. ,,Hier bij VENO ben ik al jaren de voetballer, bij MSC ben ik sinds dit seizoen de hoofdtrainer. In het begin had ik even moeite met mijn dubbelrol, maar inmiddels heb ik daar met trainer Marcel Post duidelijke afspraken over. Natuurlijk denk ik wel mee op tactisch gebied en probeer ik ook die coachende rol binnen de lijnen te vervullen. Ik denk dat we elkaar steeds meer versterken.”

Trainer Post reageert identiek. ,,We kunnen goed sparren. Guido heeft als trainer op papier een hoger niveau, maar ik heb op hoog niveau gevoetbald. Uit dat laatste haal ik vooral mijn visie. Dat levert onderling mooie gesprekken op.”

Voetbalagenda

Ondertussen staat de agenda van Wind zo’n beetje de hele week vol met voetbal, voetbal en nog eens voetbal. ,,Alleen maandag heb ik een avond zonder voetbal, de rest van de week ben ik met het spelletje bezig”, lacht de Vollenhovenaar. ,,Als voetballer word ik een stukkie ouder, dat maakt het best intensief. Toch vind ik het nog prachtig om te doen. Zowel bij VENO als MSC krijg ik nu een fijn gevoel van heerlijke voetbalmomenten of een mooie overwinning. Toch heb ik er als voetballer bij VENO meer invloed op, want hier moet ik het zelf uitvoeren. Bij MSC krijg ik vooral kippenvel als ik mijn team zie groeien.”

In de wedstrijd tegen LSC 1890 zijn een dag na de wedstrijd waarin Wind als coach met MSC gelijkspeelde tegen CSV’28 de kippenvelmomenten op één hand te tellen. De ploeg van Wind wordt teruggedrongen en mikt op omschakelmomenten via de snelheid van met name Roy Visscher. Doordat VENO grote kansen mist (Frank Post tweemaal), wordt knullig balverlies VENO meteen fataal. Visscher baalt van de nederlaag, maar is positief over medespeler Wind. ,,Het coachen van Guido is meestal logisch en terecht. Bovendien zet hij de ploeg goed neer. Ook buiten het veld is hij kritisch. Daar worden we als team alleen maar beter van.”

Tekst: www.destentor.nl