Amateurvoetballers die graag zeuren tegen de scheidsrechter, zijn gewaarschuwd. Ze zullen in het nieuwe voetbalseizoen sneller geschorst worden, want de ‘halve gele kaart’ verdwijnt. Vroeger was een gele kaart een gele kaart in het amateurvoetbal. Maar tien jaar geleden werd het registratiesysteem veranderd. Er werd vanaf toen onderscheid gemaakt tussen ‘hele’ en ‘halve’ gele kaarten.

Voor lichte vergrijpen, zoals commentaar op de leiding en het wegtrappen van een bal (spelbederf), komt op het registratieformulier bij de tuchtcommissie van de KNVB sindsdien slechts een half strafpunt te staan. Zwaardere overtredingen worden bestraft met een hele gele kaart.

Momenteel is het zo dat een speler die drie hele registraties achter zijn naam heeft staan, voor één duel wordt geschorst. Pas na zes keer commentaar op de leiding wordt een amateurvoetballer geschorst.

Daar komt vanaf augustus 2007 verandering in. De KNVB draait de eerder genomen maatregel terug. De voetbalbond wil dat er meer respect komt voor de arbitrage en is het gezeur en gescheld op de scheidsrechters beu. Op dit moment wordt dertig procent van de gele kaarten uitgedeeld wegens ‘commentaar’ op de leiding.

Daarom wordt vanaf het nieuwe seizoen een zware tackle op de tegenstander net zo zwaar bestraft als het verbaal bejegenen van de man in het zwart.

De nieuwe regel heeft echter ook een voordeel. Voetballers worden het komende seizoen niet meer bij hun derde, maar pas na de vierde gele kaart voor het eerst geschorst.

Ook lopen de straffen niet meer op bij een groot aantal boekingen. Nu wordt een amateurvoetballer na zijn vijfde gele prent voor twee wedstrijden geschorst en na zijn zesde zelfs voor drie. Vanaf augustus wordt er voor de vierde, vijfde en elke opvolgende kaart slechts een schorsing voor één competitie- of bekerwedstrijd uitgedeeld. Pas bij de elfde boeking wordt een amateurvoetballer voor twee wedstrijden geschorst.

De KNVB is tot deze wijziging overgaan na klachten van amateurclubs. Die vinden dat hun spelers nu veel te lang worden geschorst als ze hun vijfde of zesde gele kaart hadden gepakt. Als ze twee duels schorsing uitzitten en in hun eerstvolgende wedstrijd opnieuw tegen een gele prent oplopen, kunnen ze direct drie duels aan de kant blijven.

(bron: www.degelderlander.nl)