Het nieuwe hoofdveld kon weliswaar in gebruik worden genomen, maar van een feestelijke ouverture was geen sprake. Tegenstander Hoogeveen was op sportpark Ezinge in alle opzichten de bovenliggende partij. Daardoor werd het nooit een wedstrijd en kwam MSC-Amslod er met een 0-3 nederlaag nog genadig van af.

Op het strak geschoren matje, dat de afgelopen twee weken nog niet speelklaar werd bevonden, tikte Hoogeveen er lustig op los. Dat gebeurde veelal op de helft van de tegenstander, omdat de thuisclub het initiatief bewust aan de streekgenoot gunde. Dat leverde een eenzijdig spelbeeld op: een soort grote rondo waarbij de spelers van MSC-Amslod er nauwelijks in slaagden de bal te onderscheppen. En wanneer dat wél een keer gebeurde, waren de tegenstoten van elk gevaar ontbloot. De thuisclub hanteerde veelvuldig de lange bal, maar kon daar Hoogeveen niet mee verontrusten. Doelman Kevin Borgman hoefde voor rust slechts één keer in actie te komen bij een geplaatst schot van Noah Schuurman.

Man van de wedstrijd

Zijn collega aan de andere kant had het een stuk drukker en groeide uit tot man van de wedstrijd. Na een aantal jaren op lager niveau te hebben gespeeld, is Marc Holterman weer de onbetwiste nummer 1 van de Meppeler zondaghoofdklasser. Dat die keuze terecht is, maakte hij gistermiddag duidelijk. De eerste keer dat hij zich kon onderscheiden was in de 13e minuut, na een snelle aanval door het centrum. Jearl Margaritha had de hoek voor het uitzoeken, maar met een knappe reflex voorkwam Holterman een treffer. Daarna brak een periode aan, waarin Björn Zwikker tot drie keer toe verzuimde om de trekker over te halen. Eerst raakte de aanvoerder de lat, daarna strandde hij twee keer in kansrijke positie op Holterman. Met een katachtige reactie voorkwam de sluitpost dat Margaritha de thuisclub op slag van rust alsnog op achterstand zette.

In de botsing van stijlen miste MSC-Amslod het voetballend vermogen om zich onder de druk van Hoogeveen uit te spelen. Daarbij kwam dat de Meppelers zich in de persoonlijke duels te gemakkelijk lieten aftroeven. Hoogeveen heerste, maar voerde de combinaties vaak zó ver door dat er in de drukte geen uitweg meer was. Die speelsheid dreef trainer Nico Haak een aantal keren tot wanhoop. ‘We moeten doelgerichter spelen’, mopperde hij langs de lijn. ‘We hoeven de bal toch niet over de lijn te dribbelen.’

Van richting veranderd

Het bleek heel lang tegen dovenmansoren gezegd, tot de 47e minuut, toen Jearl Margaritha zich op de rand van de zestien knap vrijspeelde en nu een keer koos voor een schot in plaats van een combinatie. De bal werd onderweg nog licht van richting veranderd en maakte doelman Marc Holterman kansloos: 0-1. De ban was eindelijk gebroken. De meegereisde supporters uit Hoogeveen gingen er eens goed voor zitten, maar zagen met stijgende verbazing dat hun favorieten kansen bleven missen. Holterman bleef een plaaggeest voor Zwikker en had ook een antwoord op een verraderlijke inzet van Tom Heerkes. Zo hield Hoogeveen de thuisclub in leven. De ploeg kreeg daar twintig minuten voor tijd bijna de rekening voor gepresenteerd. Luuk Kuipers kon uit een hoekschop ongehinderd inkoppen, maar de verdediger zocht het doel op de verkeerde plaats. Ook Noah Schuurman was nog een keer dicht bij de 1-1. In de slotfase ging MSC-Amslod nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Berry Zandink wisselde aanvallend, maar de storm ging al snel weer snel liggen. Hoogeveen kreeg bovendien steeds meer ruimte en het was geen toeval dat de ‘pleintjesvoetballer’ Jearl Margaritha de wedstrijd met een fraaie individuele actie besliste. In de slotminuut strooide Björn Zwikker nog wat extra zout in de Meppeler wonden door na een soepele combinatie met invaller Jord Anbergen de 0-3 binnen te stiften.

Gemengde gevoelens

Zo kreeg uitblinker Marc Holterman toch nog drie treffers om de oren. Dat veroorzaakte na afloop gemengde gevoelens bij de doelman. ‘Natuurlijk heb ik het goed gedaan, ik heb genoten van mezelf, maar ik had liever wat minder gespeeld en drie punten gepakt.’ Nadat hij de complimenten in ontvangst had genomen van Nico Haak toonde hij echter ook een grote mate van realiteitszin. ‘Hoogeveen heeft een goeie ploeg. In de voorbereiding hebben we met 10-1 van ze verloren. Deze uitslag is gewoon terecht en had ook hoger kunnen uitvallen. We wilden ze laten komen, maar hadden zelf te weinig diepgang vandaag. Doordat Hoogeveen hoog druk zette, speelden we snel de lange bal.’ Bij de kleedkamer kreeg de doelman even een knuffel van vader Arjen. Zó goed keepen en toch met een rotgevoel onder de douche stappen. Ook dat is voetbal.

Opstelling MSC-Amslod: Marc Holterman; Remco van Keulen, Stef Beute, Luuk Kuipers, Thom van Lingen; Soufiane el Kadouri (Jim Veltmaat), Matthijs Verheul, Jordy Veenstra (Dedmar Kraakman); Ronan Zwaagstra (Matthijs Hensens), Camiel Fidom, Noah Schuurman. Rode kaart: Remco van Keulen (MSC-Amslod). Scheidsrechter: Richard Witlox uit Vlissingen.

Bron tekst: www.meppelercourant.nl / Flip Vellinga