WKE is winnaar geworden van het 17e Jan Bralten Intersport zaalvoetbaltoernooi. In een volgepakte sporthal Het Vledder werd MSC-Datell donderdagavond met 3-1 verslagen, onder meer door twee treffers van uitblinker Guido ten Caat. Staphorst legde beslag op de derde plaats door titelverdediger FC Meppel in de ‘troostfinale’ met 2-0 terug te wijzen.
Het was weer ouderwets gezellig tijdens de finaleavond. Mensen die om zeven uur de sporthal naderden moeten gedacht hebben dat ze er niet meer in konden, maar gelukkig werd de lange rij wachtenden voor de ingang louter gevormd door een imposante groep verstokte rokers. Eenmaal binnen was het toch nog zoeken naar een plaatsje op de tribune, die werkelijk afgeladen vol was.
De toeschouwers zullen geen spijt hebben gekregen van hun komst naar de de sporthal, want hoewel de wedstrijden kwalitatief niet van een hoogstaand niveau waren, maakte de spanning veel goed. Bovendien kreeg het toernooi een primeur in de vorm van een finalepoule met de vier ploegen uit de gemeente Meppel.
Al snel werd echter duidelijk dat de winnaar van het toernooi uit de andere poule moest komen, die gevormd werd door WKE, Staphorst, SC Genemuiden en Flevo Boys. Vooral de ploeg uit Emmen maakte indruk met de ongrijpbare Guido ten Caat.
Het was dan ook bijzonder knap dat FC Meppel, dat in de zaal in vergelijking met vorig jaar behoorlijk aan kwaliteit heeft ingeleverd, in de eerste kruisfinale de titelkandidaat heel lang op 0-0 kon houden. Pas nadat regisseur Abe Wolting in de laatste minuut van het veld was gestuurd, slaagde WKE erin doelman Erik Pomper te passeren.
De tweede kruisfinale bood meer spektakel en dat kwam vooral omdat Staphorst en MSC-Datell afsloten op 1-1, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Nadat Matthijs Kool namens de Meppelers had gemist, had Anton Bijker zijn ploeg een finaleplaats kunnen bezorgen, maar de routinier faalde. Ook in de tweede serie was het Bijker die de beslissende strafschop miste, waardoor MSC-Datell zich verrassend plaatste voor de eindstrijd.
Hierin was WKE duidelijk een maatje te groot. Binnen vijf minuten stond het al 2-0 voor de Emmenaren door twee knappe acties van Guido ten Caat. Arnold Otten bracht daarna de spanning nog wel even terug, maar bij een snelle uitval gooide WKE de wedstrijd definitief in het slot.
Organisator Jan Brinks kon na afloop tevreden een biertje drinken. Het toernooi was zonder wanklank verlopen en kreeg met WKE de terechte winnaar. Op naar de achttiende editie.
Uitslagen finalepoule: FC Meppel-SVN’69 1-0, Staphorst-Flevo Boys 3-0, MSC-Datell-Alcides 1-0, SC Genemuiden-WKE 2-3, FC Meppel-MSC-Datell 0-1, Staphorst-SC Genemuiden 3-1, SVN’69-Alcides 2-2, Flevo Boys-WKE 2-3, Alcides-FC Meppel 0-3, WKE-Staphorst 2-2, MSC-Datell-SVN’69 1-2, SC Genenuiden – Flevo Boys 4-0. Kruisfinales: FC Meppel – WKE 0-1, Staphorst – MSC-Datell 1-1 (MSC w.n.s.); wedstrijd om 3e/4e plaats: FC Meppel – Staphorst 1-2, finale: WKE – MSC-Datell 3-1. Eindstand: 1. WKE, 2. MSC-Datell, 3. Staphorst, 4. FC Meppel.
Sportiefste team van toernooi: Alcides; topscorer van toernooi: Guido ten Caat (WKE) 17 treffers, minst gepasseerde doelman van toernooi: Erik Pomper (FC Meppel) en Gert Abma (SC Genemuiden) 4 tegentreffers; beste speler van toernooi: Guido ten Caat (WKE); topscorers van de avond: Guido ten Caat (WKE) en Martijn Bakker (Staphorst) 6 treffers; productiefste team van de avond: WKE 12 treffers.