Tijdens de feestelijke week in het kader van het 95-jarige bestaan van M.S.C.-Datell werd op vrijdagavond 9 april voor de wat oudere jeugd van de vereniging een ware Idols-avond gehouden. M.S.C.’ers tussen de 11 en 17 jaar konden zich voor deze muziekavond in Dock 44 opgeven en dat deden uiteindelijk 19 kandidaten verdeeld over acht acts. Er werd van de kandidaten verwacht live mee te zingen met een door hun zelf gekozen bestaand lied.
De gehele avond werd geleid door presentatrice Marion Kampman. Om exact 20.30 uur heette zij iedereen welkom en gaf aan wat er deze avond allemaal op het programma stond. Net zoals de echte Idols beschikte ook de M.S.C.-Idols over een deskundige jury. Marion stelde deze jury, bestaande uit Johan Kijff, Martin Severijn en Carla Steendam, aan de deelnemers en het voltallige publiek voor. De jury gaf aan te gaan letten op uiteraard zang, waarbij elementen als tekstvastheid en zuiverheid een belangrijke rol spelen, maar ook de algehele presentatie zou door de jury in de beoordeling worden opgenomen.
Vervolgens kon het echte feest gaan beginnen en was het de beurt aan de eerste kandidaat. Met veel respect en bewondering keken en luisterden familieden en vrienden van de kandidaten naar hun moedige pogingen een topact te brengen. En dat is uiteindelijk alle deelnemers perfect gelukt. Er kwamen allerlei verschillende nummers voorbij. Zo bracht D-pupil Albert Jan Steendam het Nederlandstalige lied “Even aan mijn moeder vragen” van Bloem en deden drie D-pupillen (Sebastiaan Berkenbosch, Adil Boukayouo en Hugo Agaatsz) een optreden van bij iedereen bekende rapper Ali B. Ook de solo-acts van Kitty Fleming, Naomi Kok, Juliette Bos en Elsa Builo maakten indruk. De manier waarop zij de liedjes zongen en presenteerden maakten duidelijk indruk op het publiek en de jury. Ook waren er nog twee acts, waarbij groepen aantraden. Zo bracht A1-speler Mohamed Hussein en consorten ook een nummer van Ali B. en kwamen de meiden van het MC1-team helemaal los op een nummer van Sister Act.
Na ieder lied kregen de deelnemers al meteen een eerste beoordeling van de jury. De jury liet ook blijken erg veel waardering te hebben voor de kandidaten en was dan ook iedere keer behoorlijk positief over de artiesten. Dat de jury het er maar moeilijk mee had bleek overigens wel uit het feit dat ze erg veel tijd nodig hadden om tot een goede verdeling van de prijzen te komen. Maar uiteindelijk werd de knoop toch doorgehakt. De derde prijs was voor Juliette Bos die het lied “Stand my ground” van Within Temptation ten gehore bracht. Zij ontving een CD-bon die ter beschikking was gesteld door een gulle M.S.C.-fan. De tweede prijs was voor Sebastiaan Berkenbosch, Adil Boukayouo en Hugo Agtaasz die meezongen met het rapnummer “Geweigerd.nl” van Ali B. Deze drie heren kregen allen een MP3-speler, aangeboden door HAKA Electronics Emmen. En toen was het moment daar. Wie mocht de eerste prijs in ontvangst nemen en verdiende daarmee een CD-opname van het winnende lied in de studio van Bertus Roodhof? Deze eer kreeg Kitty Fleming door de schitterende manier waarop zij het lied “Zoals je naar me kijkt” van Maud zong. Kitty won niet alleen een CD-opname, maar zal bovendien ook opteden op de jubileumrevue in schouwburg Ogterop. Wat vond Kitty zelf nou eigenlijk van de avond? “Ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen, omdat ik zelf niet helemaal tevreden was over mijn eigen performance. Bovendien vond ik mijn medekanidaten ook allemaal wel erg sterk. Maar ik ben natuurlijk hartstikke blij met de gewonnen prijs en ik vond het een ontzettend gezellige avond.” Kitty blijkt uit een echte M.S.C.-familie te komen. “Mijn oma is Ina de Vos en was jarenlang de vaste regisseuse van de M.S.C.-revue, mijn moeder speelt dit jaar mee in de revue en mijn broer Roy speelt in M.S.C.-Datell C1. Het is dus één en al M.S.C. in de familie en op deze manier heb ik mijn steentje daaraan bijgedragen.”
Na de prijsuitreiking en een dankwoord van Marion naar zowel de deelnemers, het aanwezige publiek en de jury was het Idols-feest helaas al afgelopen. De Idols-commissie bestaande uit Jacqueline Broers, Evelien Vrielink en Madelon van Noort keek terug op een uitermate geslaagde avond en men is dan ook van mening dat het misschien wel voor herhaling vatbaar is, aangezien er tijdens en na de optredens steeds meer geluiden kwamen van kinderen die eigenlijk ook wel hadden willen meedoen. Misschien volgend jaar?

Kijk voor meer foto’s van MSC Idols in de Fotogalerij (http://www.mscdatell.nl/gallery/)