‘Hij vond dat tijdverspilling en demotiverend. Ongetwijfeld heeft Klaas er alles aan gedaan om de sfeer te verbeteren. Want als Drenth een probleem aankaartte, kwam hij meestal ook al met een oplossing.‘ De gewaardeerde wiskundedocent en roostermaker nam donderdag afscheid van RSG Stad en Esch (VMBO Zuiderlaan).

‘Ik heb altijd met veel plezier gewerkt,‘ vertelt de Meppeler onderwijsman dankbaar. Hij begon zijn loopbaan in 1966 op een technische school in Assen. Vanaf 1978 was Drenth verbonden aan de Mercurius Scholengemeenschap dat na fusies onderdeel van RSG Stad en Esch werd. Als lid van de fusiecommissie hield hij altijd het algemeen belang voor ogen. ‘Klaas is een onafhankelijk denkend persoon, die zijn eigen mening vormt,‘ aldus Nomden.

In de klas zorgde hij altijd voor een goede sfeer. ‘De populairste leraar was hij niet, maar wel eentje die veel respect afdwong. Bij Klaas Drenth wist je dat je goed les kreeg en verzekerd was van individuele begeleiding als het even wat minder ging,‘ brachten collega‘s Koos Nomden en Egbert Bakker naar voren tijdens de afscheidsreceptie in de aula van Stad en Esch (locatie Randweg).Vanaf 1984 hield de wiskundedocent Drenth zich ook een deel van het jaar bezig met het nieuwe schoolrooster.

Al in 2006 ging Drenth met vervroegd onderwijspensioen, maar Klaas was daarna nog regelmatig op school te vinden. Nu op vrijwillige basis zette hij nog enkele jaren het rooster van de VMBO-klassen in elkaar. Een roostermaker heeft een moeilijke klus en weet dat hij het nooit iedereen naar de zin kan maken. In een afscheidslied zongen zijn collega‘s Klaas veel lof toe, omdat hij de belangen van leerlingen en de wensen van de docenten altijd in het oog hield. Ondanks vele veranderingen in het onderwijs bleef Klaas Drenth enthousiast over het onderwijs. ‘De basisvorming vond ik niks, dat is gelukkig ook afgeschaft.

De vorming van de techniek-, economie- en zorgpleinen is een ontwikkeling die veruit de grootste impact heeft gehad op de dagelijkse gang van zaken op school. Maar deze ontwikkeling heeft mij ook erg gemotiveerd. Ach, leerlingen die zelfstandig aan de slag gaan. Dat is eigenlijk het beproefde Dalton-principe, waarmee we op de oude Mercurius scholengemeenschap ook al werkten.‘

Voor Klaas Drenth die momenteel herstelt van een ingrijpende knieoperatie, zit het er dus op. Hij kan samen met Leida gaan genieten van een leven zonder school.