Karin de Jong heeft roots in Drenthe; Meppel om precies te zijn. Daar woonde haar -inmiddels overleden- opa Broer Geerdes, bekend voetballer bij MSC, oud-bestuurslid en competitieleider en zeer actief bij het MSC-toneel. De verhalen die hij zijn (klein)kinderen vertelde over Smakbienhilde zijn Karin altijd bijgebleven. Ze verzon op haar beurt verhalen over de geheimzinnige vrouw in het bos, die ze aan haar kinderen vertelde.
Eén van die verhalen heeft ze nu omgezet in een fraai geïllustreerd en sfeervol kinderboek voor kinderen vanaf ongeveer zes jaar. Hierin raakt de geheimzinnige oude vrouw bevriend met de gevoelige jongen Makkabie, die het op school niet altijd even makkelijk heeft omdat hij een buitenbeentje is. Samen beleven ze een avontuur dat Makkabie voor altijd sterker maakt.

Familieproject
‘De figuur en de naam Smakbienhilde heb ik altijd onthouden’, vertelt Karin de Jong. ‘Die  vrouw alleen in het bos, die deed wat ze wilde, vond ik heel intrigerend. Dat haar naam ook een betekenis had, wist ik niet. Daar kwam ik pas achter toen ik het boek naar mijn oom Rien Geerdes had gestuurd. Hij was blij verrast om te lezen over Smakbienhilde, want zijn vader vertelde hem daar ook altijd al over. Hij was degene die me wist te vertellen dat Smakbienhilde eigenlijk ‘Hilde met d’r smakbienen’ betekent!’
Overigens zijn er meer familieleden bij het boek betrokken. Zo zijn de prachtige tekeningen door Karins zoon Robin de Jong gemaakt. ‘Een familieproject met een Drents tintje’, concludeert de schrijfster.