In Burlington Ontario, werd vorig weekend de ‘Herhalingsoefening’ van de Nederlandse Mariniersveteranen in Canada gehouden. In de week daaraan voorafgaande ging de telefoon en daar was Sid die vroeg of wij hem en Wendy wilden ophalen. Afgelopen zaterdag stapten we net voor zevenen (07.00) in de Oldsmobile en arriveerden twee uur later in Hampton. Op de drive-way stonden ze al breed te lachen, Sid en Wendy ofwel Sietse en Wiesje Kamstra. Volgens mij was het destijd trainer Luchtmeijer die ons voor het samen opstelde en heel wat wedstrijden zijn daarop gevolgd. “Keeper” riep Sietse als het te moeilijk werd, dat in tegenstelling tot Ernst Steinhaus die in dat soort gevallen met orkaankracht riep:”Reinder”.
We hadden nog een tweeenhalf uur nodig om op de plaats van bestemming te komen en de herinneringen vlogen door de auto zoals wedstrijden, trainers, spelers, clubs en natuurlijk Meppel. Af en toe hadden we Wiesje nodig maar in de meeste gevallen vulden we elkaar aardig aan en eigenlijk was het net als toen we samenspeelden, dezelfde fanatieke gedrevenheid om het beste resultaat te bereiken. Nostalgie vierde hoogtij bij het uitspreken van plaatsnamen waar we op de terugweg “aan” gingen, Oosterhesselerbrug, Westerbork, Vries, Heerenveen en Nijeveen. In die dagen was ik er vrij zeker van dat het voetballen meer een excuus was om ergens aan te gaan want dat nam over het algemeen meer tijd in beslag dan de wedstrijd. Helemaal mooi werd het wanneer het etablissement beschikte over een piano want dan snel klonk de roep om “Henkie” (Meppelink) die met enige tegenzin maar voorzien van een paar glazen sfeer in de tent bracht.
Dat alles en nog veel meer was de gespreksstof tussen de hamburgers en het Moosehead bier door. Over twee maanden zien we elkaar weer op de traditionele Ontario Meppeldag en ongetwijfeld zullen er dan nog wat stories aan toegevoegd worden. Eigenlijk zouden er nog een paar zwart-witte Mariniers bij moeten zijn zoals Jan Maas en Wout Gijzen maar dat wordt waarschijnlijk niet eerder dan 2010. Misschien spelen dan nog een wedstrijdje, wedden dat Sietse dan net als toen in de rust sinaasappelen voor ons heeft. Nog tweeenhalf jaar, ik kan haast niet wachten!

Groeten uit een tropisch Picton Ontario,

ReinderTeijken