d‘Olde Veste‘54 in Steenwijk is een van de vier verenigingen in district Noord, waar vanaf maart de meest talentvolle E-pupillen uit de regio op woensdagen met elkaar trainen. Althans, dat is de opzet van de KNVB, FC Groningen en SC Heerenveen. De respons van de aangeschreven 43 verenigingen uit de regio Meppel valt tot nu toe tegen.
Ab van der Velde, coördinator voetbaltechnische zaken in Noord, benadrukt dat de clubs talenten nog tot en met volgende week donderdag kunnen aanmelden. ‘Maar het baart me wel een beetje zorgen dat vooralsnog slechts acht clubs hebben gereageerd.‘
En dat terwijl de pilot van de KNVB kansen biedt voor de betere E-pupillen. ‘In samenwerking met alle noordelijke profclubs zijn we hiermee in het najaar gestart. De jeugd ontwikkelt zich door met en tegen talentvolle leeftijdsgenoten te spelen‘, aldus Van der Velde.
In totaal twaalf woensdagen zijn gereserveerd voor de talenten. Na twee selectiemiddagen, op 5 en 12 maart, blijven er maximaal veertig spelertjes over. Trainers van de KNVB, de profclubs en CIOS-studenten zorgen voor de begeleiding.
Als vanzelfsprekend zijn clubs als sc Heerenveen en FC Groningen op zoek naar dat ene groeibriljantje. ‘Maar het belang van de kinderen staat voorop‘, zegt Van der Velde. ‘Uiteindelijk is het onvermijdelijk dat de grootste talenten het een stap hoger proberen. Dat is juist een gezonde ontwikkeling. Mocht het zo zijn dat een kind interesse opwekt van meerdere BVO‘s, dan speelt de KNVB daarin verder geen rol. Wel is aan de clubs duidelijk gemaakt dat er geen getouwtrek moet plaatsvinden.‘
De pilot in Noord staat niet op zichzelf. Ook in de districten Oost en Zuid I experimenteert men met een voetbalschool. De bedoeling van de KNVB is om tot één optimaal product te komen.

bron: Meppeler Courant