Zaterdag 21 mei zal in de boeken van M.S.C.-Datell worden opgenomen als de dag dat M.S.C. C1 promotie naar de eerste klasse veilig stelde door kampioen van de tweede klasse te worden. In een tot op de laatste competitiedag spannende tweestrijd met VENO C1 uit Vollenhove waren het de junioren van de Meppeler voetbalvereniging die aan het langste eind trokken. Maar spannend was het allemaal wel. Het team van trainer Bas Bijen moest absoluut winnen, wilde het meteen na de wedstrijd een kampioensfeestje vieren. Maar na de 5-0 overwinning deze zaterdag tegen de nummer drie Olympia ’28 uit Hasselt was alle twijfel weg en kon er dus daadwerkelijk meteen feest gevierd worden. VENO kon de ploeg uit Meppel nu niet meer inhalen. M.S.C. had dus eigenlijk alles in eigen hand. Alleen wilde het nu wel net zo zijn dat de wit-zwarten een zware tegenstander hadden en de ploeg uit Vollenhove het moest opnemen tegen een ploeg uit de onderste regionen. Er stond dus nog helemaal niets vast en was concentratie het belangrijkste woord. De ploeg uit Hasselt mocht absoluut niet onderschat worden.
En dat bleek dan ook wel. Vooral in de eerste helft was duidelijk te merken dat M.S.C. moeite had met in het ritme komen. Zoals altijd bij dit soort wedstrijden lag er een enorme druk op de spelers en die druk speelt zeker mee in de koppies van spelers. Toch was het niet zo dat M.S.C. niet goed speelde.Het was zelfs zo dat binnen één minuut na het beginsignaal van scheidsrechter Steenhuisen Roy Fleming al een grote kans op de 1-0 had. Olympia leek hier niet van geschrokken te zijn en bleef goed druk zetten. De junioren uit Hasselt dekten vooral in het begin van de wedstrijd heel erg kort op de man. Het technisch en tactisch net even wat sterkere M.S.C. liet zich hierdoor echter niet van de wijs brengen en bleef goed voetballen. Er werd keurig en rustig overgespeeld en ook de opbouw van de vele aanvallen zag er gedegen uit. Na vijf minuten voetballen had Ramon Postma een grote kans om moeten zetten in een doelpunt. Helaas miste hij voor een bijna open doel. De kansen bleven zich voordoen en zoals bij bijna alle 22 wedstrijden van het seizoen had keeper Boris Trninic niet zo heel veel te doen. Olympia kwam maar weinig op de helft van M.S.C. en als het er al kwam dan had Boris alles volledig onder controle. Toch bleef het tot aan de rust 0-0 en concludeerde trainer Bijen dat ze het kampioenschap absoluut niet cadeau kregen.
De tweede helft was M.S.C. heer en meester. Toen de wit-zwarten na zes minuten spelen ook nog eens op 1-0 kwamen, leek ook meteen alle spanning te verdwijnen en begonnen alle elf veldspelers eindelijk lekker te voetballen. De eerste goal mocht er zeker wezen. Nadat René Koezen de bal vanaf links netjes voor de goal van de Olympia-keeper bracht, leek het alle spelers van M.S.C. te missen. Toch stond iets verderop Ruben Elling goed opgesteld. Ruben twijfelde geen moment en nam de bal snoeihard op de slof. Een onhoudbare bal voor de kleine keeper uit Hasselt. Vier minuten na de 1-0 stond zelfs de 2-0 al op het scorebord. Een schitterend genomen vrije trap van Frank Kuurman werd verkeerd ingeschat door de doelman. Deze liet zich de bal ontglippen waarop een scherpe Roy Fleming de bal alsnog prima inknalde. Na de 2-0 liet M.S.C. oogstrelend voetbal zien. De kansen volgden elkaar in rap tempo op. Olympia had het maar moeilijk met deze reeks van aanvallen. Tijdens een paniekactie trok een speler van de groen-witten Ruben in het strafschopgebied naar de bodem waarop de scheids resoluut en terecht naar de penaltystip wees. Keeper Boris knalde de strafschop netjes in. De ploeg uit Hasselt leek het toen op te geven. Er vielen nog twee goals in de tweede helft die de eindstand op 5-0 bepaalden. Ruben Elling schreef de 4-0 op zijn naam na een goal vanuit een scrimmage en Kor v.d. Meulen schoot prima in na een solo-actie.
Na het laatste fluitsignaal van een goed fluitende scheidsrechter Steenhuisen kon er dan eindelijk echt feest gevierd worden. De champagne vloeide meteen rijkelijk. Alle spelers kregen van de ouders een roos aangeboden. Hierna sprak Technisch Jeugdcoördinator Marius van Dijk het gehele team toe. Hij vond dat dit team ook echt recht had op het kampioenschap. Uit zijn handen kregen alle spelers een ware trofee aangeboden. De eerste trofee ging naar een speciaal iemand. C1-speler Aanaa mocht als allereerste zijn prijs in ontvangst nemen. Aanaa heeft tijdens het Eurosportringtoernooi afgelopen Pinksterweekeinde tijdens een kopduel een breukje in zijn schedel opgelopen en het zag er in eerste instantie allemaal behoorlijk ernstig uit. Maar na een nacht ter observatie in het ziekenhuis verbleven te hebben, mocht hij al snel weer naar huis en was hij zelfs als supporter alweer aanwezig bij de kampioenswedstrijd. Ook trainer Bas Bijen en leider Henk Koezen kregen bloemen en een trofee. Namens de ouders bood Karla Mulder de trainer nog een apart geschenk aan. Na de officiële huldiging barstte er een waar kampioensfeest los. Eerst op het veld daarna in de kantine.
Trainer Bas Bijen was helemaal in zijn nopjes met de promotie. “Deze laatste wedstrijd speelden we heel behoorlijk. Toch had ik wel het idee dat sommigen aan de nerveuze kant waren. Maar dat is natuurlijk ook wel begrijpelijk. Doordat die eerste goal maar niet viel, merkte je dat mijn spelers allemaal meer gespannen gingen voetballen. In pauze heb ik hen verteld vooral rust te houden in het spel. Al winnen we met 1-0, als we die drie punten maar pakken. We hoeven echt niet met zo’n grote uitslag als normaal te winnen. Ik heb ze ook duidelijk gemaakt dat we kansen genoeg krijgen en dat Olympia eigenlijk geen moment gevaarlijk was geweest. We moesten gewoon op jacht naar de 1-0 en als die zou vallen, dan zou het vanzelf allemaal wel goed komen.”
Hoe kijkt de trainer terug op het afgelopen seizoen? “Ik vind dat mijn spelers een zeer goede ontwikkeling hebben doorgemaakt. Ik had vorig jaar ook al een goede groep, maar doordat enkelen doorschoven naar de B’s is het altijd maar afwachten wat je krijgt vanuit de D’s. Nou en dat was niet mis. Want ik vind ook dat de eerstejaars zich heel prima ontwikkeld hebben dit seizoen. Wat ook belangrijk is, is dat je team een eenheid vormt. Dat helpt echt als je met je team het hoogst haalbare wilt halen. De competitie waarin we speelden mag eigenlijk geen naam hebben. Alleen VENO en in het begin JVZ deden goed mee. De rest werd steeds met ruime cijfers verslagen. Dit team moet gewoon hogerop.”
Bas Bijen wilde tenslotte ook nog even enkele mensen bedanken. “Uiteraard heeft leider Henk Koezen me altijd erg goed bijgestaan, maar ook mijn vaste grensrechter Cor de Haan ben ik veel dank verschuldigd. Ook scheidsrechter Ties van ’t Zand die heel veel thuiswedstrijden van mijn team heeft gefloten, wil ik hartelijk danken. En uiteraard de ouders. Ik had bijna nooit problemen met vervoer en ze hebben me altijd gesteund. Dat zijn toch ook heel belangrijke zaken voor een trainer. Iedereen bedankt.”
Met maar liefst 59 punten uit 22 wedstrijden is M.S.C.-Datell C1 dus gepromoveerd naar de eerste klasse. Wat daarbij niet onvermeld mag blijven is dat keeper Boris Trninic de minst gepasseerde doelman van de competitie is geworden. In 22 wedstrijden kreeg hij slechts tien keer een doelpunt om de oren. De spelers van M.S.C. wisten in deze 22 wedstrijden maar liefst 139 keer het net achter de doelman van de tegenstander te raken.
M.S.C.-Datell feliciteert trainer Bas Bijen, leiders Henk Koezen en Bert Elling en spelers Boris Trninic, Kor v.d. Meulen, Frank Kuurman, Fabian van ’t Zand, Berry Mulder, Roy Fleming, Jason Muis, Aanaa, Luc v.d. Logt, Haïtam Elhouzi, Ramon Postma, Rik Joustra, René Koezen, Ruben Elling en Mickael Boland van harte met het behaalde kampioenschap en de daarmee samenhangende promotie naar de eerste klasse.