Op een prachtig mooie voorjaarsavond is M.S.C.-Datell F1 kampioen geworden. Door de 3-0 winst donderdag 19 mei op JVZ F1 zijn de pupillen van succestrainer Eric Folio oppermachtig kampioen geworden met 26 punten uit tien wedstrijden. Een zeer knappe prestatie van de jongste M.S.C.’ers, aangezien ze in de eerste klasse niet de minste tegenstanders hadden.
De laatste wedstrijd van het seizoen vertoonde vooral in het begin de kenmerken van een ware thriller. Een nerveus spelend M.S.C. tegen een op de counter spelend JVZ. De eerste grote kans van de wedstrijd komt op naam van een Zuidwoldiger aanvaller, maar dankzij knap keeperswerk van Max bleef het 0-0. De Meppeler pupillen waren duidelijk gespannen, aangezien er toch wel druk op de wedstrijd stond. Een kampioenschap kon pas gevierd worden na de volle winst op de ploeg uit Zuidwolde. Deze nervositeit was er de oorzaak van dat de wit-zwarten maar moeite hadden om in het ritme te komen. Na ongeveer vijf minuten spelen herpakten de pupillen van Folio zich echter prima. Ze kwamen wat meer aan combineren toe en er leek ook wat meer rust in het gehele spelbeeld te komen. Toch loerde JVZ constant op de counter. En uit deze counters ontstonden enkele spannende momenten voor de goal van M.S.C.-keeper Max Steendam. Toch liet Max zich niet afschrikken door een aanstormende JVZ-speler. Max heeft M.S.C. een paar maal duidelijk gered. Tegen het einde van de eerste helft kwam het bekende spel van M.S.C. F1 weer naar voren wat de toeschouwer ook van het team gewend is te zien. Er werd in alle rust overgespeeld, goed gekeken en de breedte van het veld werd optimaal benut. Maar hoe dichter de Meppeler pupillen bij het doel van de JVZ-keeper kwamen, hoe moeilijker ze het kregen. De JVZ-verdediging stond namelijk als een huis. Vijf minuten voor tijd had M.S.C. dan eindelijk door hoe de bal dan wel achter de keeper te krijgen was. Met afstandsschoten. Het was Carl Furda die met een schitterend afstandsschot de uiteindelijke ruststand op 1-0 zette.
De gehele tweede helft had M.S.C. weer als vanouds de volledige regie. Het liet zich niet zo makkelijk de bal afpakken als in de eerste helft en vooral het vertoonde positiespel was een lust voor het oog. Al na twee minuten spelen in de tweede helft stond de 2-0 op het scorebord. Het was wederom Carl die dit wederom met een afstandsschot voor elkaar kreeg. Het massaal meegekomen publiek hield het niet meer. Maar het was zeer zeker nog niet gedaan. JVZ liet zich niet kennen en gaf zich duidelijk nog lang niet gewonnen. Ondertussen bleef Carl maar doorgaan met de harde knallen richting de goal van de tegenstander. Eén van deze knallen raakte de paal en enkelen gingen rakelings naast. Heel langzamerhand begonnen de JVZ-pupillen vermoeidheid te vertonen en werden ze iets minder scherp. Toen Mels Huisman vlak voor tijd ook nog eens de 3-0 maakte na perfect voorbereidend werk van Sam Kamphuis, barstte langs de lijn het feest al los.
Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Bouwknegt konden de spelers en begeleiding van M.S.C. dan ook eindelijk feestvieren. Het kampioenschap in de eerste klasse was een feit en er stond dus weer een feest op het programma. Hetzelfde team was namelijk in december ook al gehuldigd als zijnde kampioen van de najaarscompetitie. Namens Arco Reclame- en Relatiegeschenken kregen alle spelers en de trainer een speciaal ontworpen kampioensshirt met op de voorzijde de tekst “MSC F1 kampioen 2005” en op de achterzijde de voornaam van de betreffende speler. Nadat alle spelers een kus van trainer Eric Folio hadden ontvangen, begon de officiële huldiging. Technisch Jeugdcoördinator Marius van Dijk gaf aan hartstikke trots op de spelertjes te zijn en overhandigde hen allemaal een kampioensstandaard. Ook de trainer en leiders Peter Huisman en Marcel Furda werden niet vergeten. Zij kregen alledrie een prachtige bos bloemen. Het feest werd vervolgens in de kantine voortgezet alwaar patat en drinken klaar stond.
Een opgeluchte en blije trainer Eric Folio was natuurlijk zeer enthousiast. “We startten deze laatste wedstrijd erg nerveus. Naast een sowieso lastige tegenstander droegen de spelertjes natuurlijk ook een portie druk met zich mee. Doordat we zo enorm gehaast aan het spelen waren, hielden mijn jongens zich niet meer aan de opgegeven opdrachten. Het leek er zelfs op dat de 0-1 eerder zou vallen dan de 1-0 uit een gevaarlijke tegenaanval. Maar toen het eerste doelpunt uiteindelijk toch viel en ook nog aan M.S.C.-zijde was de druk wat van de ketel en werd er weer als vanouds goed gevoetbald.”
Over het team zelf had Eric niets anders dan lof. “Het is gewoon een leuk en prettig team om mee te werken. De jongens zijn allemaal stuk voor stuk leergierig. Bovendien doen ze altijd alles wat je ze opdraagt. Zo wil ik bijvoorbeeld dat ze altijd eerst de bal aannemen alvorens hem weer af te spelen. Ook al sta je onder druk. En dat deden ze altijd. Prachtig om te zien. Dit team belooft echt wat voor de toekomst.”
Tenslotte wilde Eric ook nog een dankwoord richten naar de ouders toe. “Een trainer droomt van dit soort ouders. De manier waarop zij altijd voor me klaar stonden en altijd bereid waren dingen voor me te doen, is echt fantastisch. Ze accepteerden ook altijd mijn keuzes en bemoeiden zich verder nooit daarmee. Compliment!”
M.S.C.-Datell feliciteert trainer Eric Folio, leiders Peter Huisman en Marcel Furda en spelers Max Steendam, Bram Kooiker, Carl Furda, Lars Padding, Steffan Kuiers, Sam Kamphuis, Victor van Saltbommel, Warner Bouwknegt, Mels Huisman en Cody Zomerdijk van harte met het behaalde kampioenschap in de eerste klasse. Super gedaan, mannen.

Kijk voor meer foto’s van de kampioenswedstrijd en de feestelijkheden op www.mscdatell.nl/gallery/.