Na de kampioenschappen van F1, E1 en C1 afgelopen week is M.S.C.-Datell zaterdag 28 mei weer een kampioen rijker geworden. Door het verlies deze zaterdag werd M.S.C.-Datell F2 gedeeld eerste samen met Havelte F2, ook de directe tegenstander in deze laatste wedstrijd. Bij de E- en F-categorie kent de club het principe dat als een team gedeeld eerste wordt de club het betreffende team gewoon tot kampioen uitroept. Het is voor de jongste leden van een voetbalvereniging immers niet uit te leggen dat ze met evenveel punten als de nummer één toch niet kampioen zijn geworden. Qua doelsaldo had Havelte de boel net even wat beter voor elkaar en deze ploeg is dan ook de officiële kampioen. Dat echter beide ploegen tot kampioen zijn uitgeroepen is eigenlijk ook niet meer dan terecht. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de onderlinge resultaten dan kun je er ook bijna niet meer omheen om zowel de ploeg uit Meppel als die uit Havelte als een waardig kampioen te zijn. Zo won M.S.C.-Datell met 1-2 bij Havelte en Havelte won op haar beurt met 1-2 bij Meppel. Puur vanwege het feit dat Havelte bij de andere ploegen meer het net heeft weten te raken gaf de uiteindelijke doorslag.
De spanning zat er deze laatste wedstrijd toch gewoon goed in. Na de overwinning donderdagavond tegen de Heerenveense Boys was een gelijkspel op deze laatste competiezaterdag eigenlijk al genoeg wilden de wit-zwarten zich tot officiële kampioen uitroepen. De omstandigheden waren echter voor beide ploegen niet bijster ideaal. Met temperaturen tegen de 30 graden aan hadden de jongste pupillen het maar zwaar. Toch was er veel publiek op komen dagen bij deze laatste topper van het seizoen. Na het beginsignaal van scheidsrechter Boland gingen de Havelter pupillen er meteen volop tegenaan. In de jacht naar de openingstreffer zetten de gasten meteen zeer veel druk en was M.S.C. duidelijk het spoor bijster. En al had een pupil in het wit-zwart ook maar even de bal dan werd het meteen opgejaagd door twee of drie spelertjes van Havelte. In de eerste helft had de keeper van de gastploeg eigenlijk weinig te doen gehad. Hij ging er dan op een gegeven moment ook maar gewoon bij liggen. Keeper Maikel van M.S.C. had het daarentegen stukken drukker. Ongeveer vijf minuten voor tijd wist Havelte dan ook eindelijk en verdiend op voorsprong te komen. Een ontzettend hard maar ondertussen ook knap geplaatst schot belandde achter Maikel. Met deze 0-1 tussenstand werd er gerust.
In de tweede helft leek er een andere ploeg op het veld te staan. M.S.C. kreeg de ene na de andere kans en werd er nu ook veel rustiger gevoetbald. Op deze manier kwamen de pupillen van Danny Boland meer aan voetballen toe en werd er bijvoorbeeld heel netjes gecombineerd. De Meppeler pupillen waren de gehele tweede helft absoluut de betere ploeg. Nu had keeper Maikel weinig te doen en kreeg de Havelter keeper juist de ene na de andere bal op zich afgevuurd. Geheel tegen de verhoudingen in kwam Havelte echter op 0-2 vanuit een counter. Dit was overigens ook nog de enige manier waarop de gasten eventueel de score nog konden uitbreiden. Puur vanuit een counter. Verder werden ze helemaal onder druk gezet door de Meppelers. Toen het vijf minuten voor tijd nog 1-2 werd door een doelpunt van Dylan Kruid was de spanning helemaal om te snijden. Ook hierna bleven de kansen zich voordoen en was M.S.C. een aantal keren nog behoorlijk gevaarlijk in het Havelter strafschopgebied. Het geluk was aboluut niet aan de zijde van M.S.C.-Datell F2 en de 1-2 stand werd dan ook de einduitslag. Overigens waren velen van mening dat als M.S.C. in de eerste helft net zo had gespeeld als in de tweede helft er op zijn minst een glijkspel in had gezeten.
Toen ontstond er een unieke gebeurtenis op het veld. Twee feest vierende teams die allebei op een eigen manier het kampioenschap vierden. Technisch Jeugdcoördinator Marius van Dijk overhandigde alle spelers, de trainer en leidster Lady Kruid een prachtige kampioensstandaard en bloemen. Ook droegen Danny en Lady een speciaal door vader André Biemans ontworpen kampioensshirt. Het feest was groot. Alle bekende ingrediënten waren weer aawezig: champagne, patat, drinken, etc. Ook hadden de pupillen nog een verrassing voor hun trainer en leidster. Beiden werden met kleren en al onder een koude douche gezet. Op zich geen straf bij deze tenperaturen.
Trainer Danny Boland was erg blij met het behaalde resultaat. “De eerste helft was Havelte zeer zeker de betere ploeg, maar door een tactische omzetting tijdens de rust konden we in de tweede helft Havelte goed onder druk zetten. Ik moet gewoon eerlijk zijn over de eerste helft. Die was niet best. Er werd matig overgespeeld en het vertoonde positiespel was niet zoals het wezen moest. In de tweede helft was vooral het positiespel heel erg goed en straalden we veel meer dreiging uit. Ik vond dat we in ieder geval één punt hadden verdiend.”
Hoe kijkt Danny terug op de afgelopen voorjaarscompetitie? “We hebben negen wedstrijden gewonnen en net de allerlaatste verloren. En op zich is dat natuurlijk een heel prima resultaat. Ga maar na. Na de najaarscompetitie zijn we gepromoveerd, in de winterstop zijn we zaalkampioen geworden en nu gedeelde eerste. Eigenlijk toch ontzettend knap. Ik heb een heel leuk team om te trainen. Ze pikten alles wat ik hen vertelde en opdroeg perfect op en bovendien waren ze ook altijd heel serieus. Al met al hebben al mijn jongens goed gepresteerd en hebben ze ook een goede ontwikkeling doorgemaakt. En ook ik zeg dat dit niet mogelijk was zonder de ouders. Het klinkt misschien afgezaagd omdat alle trainers dit zeggen, maar het is gewoon echt waar. De bereidheid die ze toonden voor wat betreft bijvoorbeeld het vervoer naar uitwedstrijden enzo. Echt fantastisch. Alle ouders bedankt.”
M.S.C.-Datell feliciteert trainer Danny Boland, leidster Lady Kruid en interim-trainer Robert Kruid en spelers Gaël Folio, Daniël de Haan, Niels Haze, Dylan Kruid, Raphir Merién, Stijn Beijer, Bram Beijer, Stijn v.d. Belt, Maikel Koers en Ido Biemans heel hartelijk met het behaalde kampioenschap.

Kijk voor meer foto’s van de kampioenswedstrijd en het -feest op www.mscdatell.nl/gallery/