Op woensdag 17 november kreeg het meisjes C-juniorenteam van coaches Robert Kruid en Willem Vellinga eenmalig training van Lucie Bakker. De leiding van dit team had Eddy Kuik (Regiocoach KNVB) te kennen gegeven een heel specifiek voetbalprobleem te hebben tijdens de wedstrijden. Kuik heeft vervolgens contact opgenomen met Lucie Bakker die graag bereid was een eenmalige trainersclinic te geven. Bakker was zelf als voetbalster actief bij clubs als Dalen en Velocitas maar moest onverhoopt stoppen met voetballen na een zeer zware enkelblessure. Vervolgens is ze het trainersvak ingestapt en heeft het daarbij onder anderen tot asisistent-trainer van Jong Oranje (meisjes) weten te schoppen. Op dit moment is ze actief als trainster van het JPN-meisjesteam en het JPN-jongensteam (in de leeftijdscategorie van 13 jaar) Regio Noord. Bovendien is ze ook nog KNVB-regiocoach (Regio Assen e.o.).
M.S.C.-Datell MC1 heeft in wedstrijden problemen met de opbouw. De beide trainers hebben dit probleem aan de orde gebracht om nu ook echt eens op een professionele manier hier naar te kijken en te zoeken naar oplossingen.
De clinic begon met 4 tegen 4 en 3 tegen 3 partijtjes op een miniveld. “Op deze manier kun je wat aandacht besteden aan basissituaties”, vertelt Bakker. “Enkele basisprincipes van het spelletje voetbal zijn zaken als het op een fatsoenlijke manier spelen van de bal over de grond en het aannemen van de bal. Dit moet je echt beheersen wil je je bezig houden met andere technische en tactische zaken, zoals de opbouw.”
Vervolgens speelden de meiden partijtjes tegen elkaar op een steeds groter veld. Nu kon er gericht getraind worden op het opbouwen van achteruit. “Het belangrijkste is dat de meiden steeds van achteruit beginnen met opbouwen en constant ruimte voor elkaar blijven creëren door het veld breed te houden en vooral niet teveel en te dicht op elkaar te spelen. En na het laatste partijtje heb ik geconstateerd dat mijn doelstelling is overgekomen bij de meiden. Ze pikten alles heel snel op en ik ben dan ook zeer tevreden over deze clinic. En nu is het de taak aan de beide trainers van dit team om mijn aanwijzingen en instructies ook tijdens de trainingen te gebruiken. Je moet namelijk niet de illusie hebben dat ze na één clinic ook alles meteen oppikken en er dan ook genoeg vanaf weten. Ik heb nu een opzet gegeven en de trainers dienen dit nu verder uit te werken.”
Ook de meiden zelf waren zeer tevreden over de tips die ze van Lucie Bakker ontvingen. Whitley Kruid dankte Bakker namens het gehele meisjesteam dan ook hartelijk voor haar inspanningen.