In zijn huis in Hoogeveen vertelt Doldersum nuchter over zijn ziekte:”Op een gegeven moment ging ik steeds moeilijker praten. ,,Wij hadden Sinterklaas gevierd bij MSC waar ik toen speelde en mijn vrouw Mathilde zei: “Hoe dronken ben jij?” Ik had echter amper gedronken, dus dat kon het niet zijn. Kort daarna wed ik gebeten door een hond en omdat ik toch bij de dokter was heb ik ook die andere klachten verteld. Vanaf dat moment was het ziekenhuis in en ziekenhuis uit. 6 maart 2013 kreeg ik de uitslag dat het ALS was. Ik heb het seizoen bij MSC nog uitgevoetbald, maar toen werd het al minder. Vooral de spieren in mijn armen gaan achteruit.”

Grap

“Toen ik getroffen werd door die hartaanval was Martijn een van de eersten die mij berichtjes stuurde en mij een hart onder de riem stak,” valt Dennis Kruise in. ”Toen ik dan ook hoorde dat Martijn aan ALS leed wilde ik er ook voor hem zijn. Op een gegeven moment kwam de Tour du ALS ter spraken en aangezien ik verzorger ben bij Musselkanaal bood ik Martijn aan dat ik wel als masseur meewilde. Nee, was het antwoord, jij gaat mee fietsen! Zo is het eigenlijk uit de grap ontstaan.”

De Tour du ALS wordt dit jaar voor de derde keer gehouden en de opbrengst komt volledig ten goede aan onderzoek. Op 30 mei zullen Martijn en Dennis de berg beklimmen. 22 kilometer berg op is voor gezonde mensen al geen kattepis. “Maar de top gaan we 100% halen,” klinkt het vastberaden uit Doldersums mond. De sportman komt dan in hem boven: “Sterker nog, ik zeg dat wij van alle deelnemende tandems als eerste boven zijn. Wij gaan nu een keer per week trainen. Wij komen op maandag al in Frankrijk aan en dan hebben we ook nog een paar dagen om in de bergen te trainen. Mijn hele familie doet bijna mee. In totaal zijn we met z’n elven en vormen wij het Team Martijn Doldersum. Iedereen die meedoet moet €1500,= inleggen aan startgeld. Door allerlei acties gaan wij dat bedrag makkelijk halen. Zo is er 5 april een veiling op camping Westerbergen. Daar worden onder andere de voetbalschoenen van Arjan Robben en een shirt van Kevin Strootman van AS Roma geveild. Verder hebben we shirts van Van der Sar en motorcoureur Jurgen van de Goorberg. De organisatie zorgt voor de fiets, die hebben wij inmiddels uit Papendal opgehaald. Dennis en ik zijn direct vanaf Papendal naar huis gefietst. Er gaat ook een filmploeg mee. Zij zullen op de motor, beschikbaar gesteld door Motorhuis Bakker uit Nieuw Weerdinge, ons volgen en alles filmen. In augustus zullen we vervolgens nog deelnemen aan de Valthe – Groningen – Valthe tocht. Dit is een tocht waarbij de opbrengst naar goede doelen gaat en Team Martijn Doldersum is dit jaar een van die goede doelen.”

Positief

Hoe nuchter Doldersum ook over zijn ziekte praat, zorgen maakt hij zich wel degelijk en dan met name over zijn vrouw en drie dochters: “ Ik zit zelf absoluut niet bij de pakken neer. Dat heeft geen zin. Het is nu nog niet te zeggen hoe snel alles zal gaan. Van nature ben ik positief en zolang ik fit ben wil ik alles doen. Ik vind het vooral voor mijn vrouw en kinderen erg. Ik val straks weg en dan ook een stuk inkomsten. Die meiden moeten later wel studeren en bijvoorbeeld een rijbewijs halen. Mijn broer heeft de stichting Martijn Doldersum opgericht die probeert geld binnen te halen om mijn dochters in ieder geval een goede toekomst te geven. Daar organiseren wij ook allerlei dingen voor. Op 3 mei zal er een benefietconcert in de Tamboer in Hoogeveen zijn waarbij Jannes op zal treden en er wordt een musical opgevoerd. 21 juni is er op het kamp in Emmen een wedstrijd tussen een elftal van alle clubs waar ik voor gespeeld heb en jongens uit het betaalde voetbal waar ik een band mee heb. Ook daar zal nog weer een veiling zijn. Henk Eising, die ook mede de Valthe- Groningen- Valthe toer organiseert , is nog bezig om een sportcafe programma te organiseren. Je moet dan denken aan een VI achtig iets met leuke, prominente gasten. Het publiek kan dan een plaatsje kopen. ”

Alles omtrent Martijn Doldersum is te volgen op facebook https://www.facebook.com/pages/De-Man-van-Staal

– See more at: http://www.tweenul.nl/nieuws/zuidwest-drenthe/article851901.ece/man-van-staal-gaat-de-mont-ventoux-beklimmen#sthash.LaUMioWs.dpuf

Bron: www.tweenul.nl

Tekst: door Arie Weits