Toen de zondagtakken nog allebei in de hoofdklasse speelden, was de stadsderby tussen Alcides en MSC een happening waar 2.000 mensen op afkwamen.

Bij binnenkomst op Sportpark Ezinge is het ‘vreemde aspect’ van de wedstrijd mooi in één beeld gevangen: in de entreehokjes zit niemand, je loopt zo door zonder te betalen. Maar dan loop je wel direct tegen twee druk gebarende mensen aan met oranje hesjes waar steward op staat. Noem één andere wedstrijd in de vijfde klasse waarbij stewards aanwezig zijn en uw verslaggever trakteert op een gezinsverpakking van de lokale specialiteit Meppeler beukjes. Aan de andere kant; wie je een paar jaar geleden had gezegd dat je zo gratis en voor niks naar binnen kon lopen bij de Meppeler stadsderby had je voor gek verklaard.

Zie hier ‘kleintje derby’, zoals we hem wel kunnen noemen sinds MSC het zondagvoetbal vaarwel zei en onderaan de amateurvoetballadder moest beginnen op zaterdag. Daarin treffen ze dus ook het zaterdagteam van Alcides, maar omdat hun hoofdmacht nog wel op zondag in de hoofdklasse speelt, is dat, wat oneerbiedig gezegd, het voorprogramma. ,,Maar het is zeker wel belangrijk voor ons. Spelers die vanuit de jeugd doorstromen, maar nog net niet klaar zijn voor zondag 1 kunnen hier ervaring opdoen”, zegt bestuurslid Johan Schuring.

Hoe lang het nog op die manier werkt, is maar de vraag, want er zijn fusieplannen tussen de drie Meppeler clubs die op Sportpark Ezinge spelen (naast Alcides en MSC ook nog FC Meppel). De drie clubs hebben de intentie om samen te gaan, maar zijn afhankelijk van een vierde partij. ,,Het proces is in gang gezet, maar nu is het afwachten waar de gemeente mee komt.’’ Schuring doelt dan op de wat verouderde accommodatie die Sportpark Ezinge is.

Verouderd, maar wel eentje met een prachtige houten tribune bij het hoofdveld van Alcides. Het deel van de 450 toeschouwers dat die tribune als plek heeft uitgezocht, zit nog maar nauwelijks als na het nodige vuurwerk de wedstrijd begint, of MSC komt al op voorsprong. Yves Spruijt, nog actief in de jeugd van PEC Zwolle, scoort na een minuut. De ontlading is groot bij alles wat MSC is. ‘Kleintje derby’, maar toch!

Er zijn daarna curieuze momenten die je in de hoofdklasse niet zo snel zal zien, bijvoorbeeld als Alcides-keeper Pim Lammertink een hoge bal verkeerd inschat en daarom zo over hem heen stuitert. Hij herstelt het zelf door ‘m via de paal nog net tot corner te tikken met gestrekte hand. Maar er is ook goed voetbal. Zo hebben Sven Lefferts en Jesse Bakker een voetvolleyachtige combinatie door de lucht in huis; Bakker kan uiteindelijk vrij uithalen, maar hij doet dit dan wel weer huizenhoog over doelman Lammertink.

Aan de andere kant staat een bekende, imposante verschijning in het doel: Marc Holterman. De MSC’er in hart en nieren stond jarenlang bij hoofdklasser MSC onder de lat, maar is nu opeens keeper van een vijfdeklasser. Hij ziet zijn ploeg na iets meer dan een half uur spelen de wedstrijd van z’n spanning ontdoen – terwijl-ie dat op voorhand zeker was, want MSC is de nummer één van de ranglijst en Alcides de nummer drie op vijf punten achterstand. Bakker maakt in twee instanties de 2-0 als hij alleen voor Lammertink komt.

Als op slag van rust Jort Veelo uit de rebound van een afstandsschot ook nog eens de 0-3 aantekent, kan de tweede helft helemaal bijna schriftelijk worden afgedaan. Op naar de derde, want die wordt óók bij ‘kleintje derby’ groots gevierd in Meppel. Zelfs voor die van Alcides is er reden voor een feestje, want de ploeg speelt in de tweede helft een stuk beter en scoort via Rutger Flik zelfs tegen.