De Meppeler stadsderby is terug van weggeweest. Alcides-trainer Wilko Niemer en MSC-collega Berry Zandink weten maar al te goed wat er zaterdagavond op het spel staat.

Ze troffen elkaar afgelopen week in de kroeg in Meppel. Niemer (38) had na de 5-1 nederlaag van Alcides tegen Silvolde nog wat de pee in. Zandink (49) stak juist in een opperbeste stemming na de 5-2 zege van MSC op RKZVC. Maar zout in de wonden strooien? Ho maar. ,,Er zijn vast nog mensen die het iets minder goed voor hebben met de buren, maar dat geldt niet voor ons”, zegt Niemer.

De twee delen bovendien een verleden in het amateurvoetbal. Toen Zandink tussen 2005 en 2008 Alcides trainde, was Niemer één van de spelers van het elftal dat in 2008 naar de hoofdklasse promoveerde. En toen Niemer in 2015 de cursus oefenmeester 1 volgde, liep hij stage bij Zandink, op dat moment trainer van Sneek Wit Zwart.

Terug in de hoofdklasse

Als trainers kruisen ze zaterdag voor het eerst de degens. De stadsderby is dit seizoen in ere hersteld, omdat Alcides na twee jaar afwezigheid terugkeerde in de hoofdklasse. Waar Niemer en Zandink de sentimenten onderhand kennen, wordt het voor veel van hun spelers de eerste keer.

,,Al hoef ik deze wedstrijd echt niet belangrijk te maken”, stelt Niemer. ,,Toen de competitie-indeling bekend was gemaakt, ging het op de groepsapp echt niet over de eerste tegenstander. Iedereen was alleen maar bezig met de eerste wedstrijd tegen MSC.” En Zandink: ,,Vlak voor de wedstrijd tegen RKZVC hadden onze supporters het met name over Alcides. En je ziet overal pooltjes met voorspellingen opduiken.” Lachend: ,,Terwijl ze nog helemaal niet weten wat ik van plan ben.”

Terugval

MSC klom afgelopen weekeinde naar de negende plaats in de hoofdklasse. De club passeerde daarmee ook nummer elf Alcides, dat na een goede start een terugval kent. ,,Bij ons is dat precies andersom”, wist Zandink. ,,We hebben in het begin veel punten laten liggen, soms zelfs op bizarre wijze. Maar we geven de doelpunten de laatste weken gelukkig niet meer zo op zo’n kinderlijke manier weg.”

Niemer heeft iets meer kopzorgen. ,,We hadden MSC beter bij de start kunnen tegenkomen, want we steken niet in onze allerbeste vorm. De vermoeidheid lijkt wat toe te slaan. We hebben een vrij smalle groep en inclusief de bekerduels tegen VVOG en AZ zitten we nu al op aardig wat duels. Gelukkig spelen in zo’n wedstrijd als deze ook andere krachten een rol.”

Haat en nijd

Zandink weet er alles van. ,,Vroeger was het altijd op het scherp van de snede. Ik hoop echt dat het weer een wedstrijd in die traditie gaat worden. De echte haat en nijd rond de derby is veel minder dan vroeger. Maar degene die wint, kan de ander een half jaar lang de gek aansteken.” Niemer: ,,We mogen er trots op zijn dat Meppel twee hoofdklassers heeft. Het is niet zo dat er bij Alcides of MSC een grote geldschieter rondloopt of zo. Het draait om jongens uit de eigen regio. We doen het dus op eigen kracht.”

Net als in voorgaande edities worden zaterdagavond duizenden toeschouwers op sportpark Ezinge verwacht. Alcides tegen MSC is een amateurvoetbalwedstrijd van een uitstervend ras. Zandink telt zijn zegeningen. ,,Dit zijn de wedstrijden die iedereen wil zien. Daarom pleiten we er ook voor om de hoofdklassen van zaterdag en zondag samen te voegen. Dan zouden we ook tegen clubs als ACV, Staphorst en Genemuiden spelen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik weet niet, hoor. Maar wie kan er nu tegen meer derby’s zijn?

bron tekst: www.dvhn.nl / foto: archief DvhN