Deze week hebben wij het droevige bericht ontvangen van het overlijden op 80-jarige leeftijd van Jan Brinks. Tientallen jaren heeft Jan een heel belangrijke rol gespeeld in de sportontwikkeling in Meppel. Onder meer als organisator van de Meppeler bedrijfs- en zomeravondvoetbal competitie en in het bijzonder als oprichter en voorzitter van de Meppeler Zaalvoetbal Vereniging (ZVVM).

Jan Brinks was vele jaren lang meerdere avonden in de week in sporthal Het Vledder en/of sporthal Koedijkslanden te vinden. Als organisator de Meppeler recreatie zaalvoetbalcompetitie kon hij op deze avonden niet ontbreken.Hij trok daarmee een zware wissel op zichzelf want de volgende ochtend ging de wekker in huize Brinks alweer vroeg omdat de scheepsverzekeringsexpert dan alweer op pad moest. En was het zaalseizoen voorbij dan ging hij met de organisatie van de Meppeler bedrijfsvoetbalcompetitie op sportpark Ezinge verder. En was hij eens niet druk met de door hem georganiseerde toernooien en competities, dan was Jan wel op pad voor de KNVB.

Als zaalvoetbalman was hij bij de voetbalbond ook een gewaardeerd bestuurder. Ook als organisator van het Jan Bralten Zaalvoetbaltoernooi, het grote eindejaars zaalvoetbaltoernooi in sporthal Het Vledder, wist Brinks vele jaren de meest gerenommeerde veldvoetbalverenigingen uit Noord-Nederland naar Meppel te halen om te spelen voor mooie geldprijzen. Sporthal Het Vledder puilde dan ’s avonds uit. De thuiswedstrijden van de Meppeler clubs bezocht Jan steevast. Al voor de wedstrijd kwam hij dan naar het clubhuis om sfeer te proeven en om zijn voetbalcontacten te ontmoeten. Jan was een vriendelijke man die goed kon discussiëren. Je moest echter van goeden huize komen om de geboren Peizenaar van gedachten of standpunt te kunnen wisselen of veranderen.

Voor zijn vele verdiensten voor het zaalvoetbal en de Meppeler sport is Jan Brinks koninklijk onderscheiden.

Voor de drie Meppeler veldvoetbalverenigingen stond Jan, in en goede én slechte tijden, altijd klaar. Hij maakte daarbij geen onderscheid tussen groen-wit, geel-zwart of wit-zwart. Ook MSC zat in zijn hart al liet hij dan nooit blijken. Maar Jan genoot elk jaar zichtbaar wanneer hij en zijn echtgenote Dikkie op uitnodiging tot diep in de nacht de traditionele feestavond van MSC in schouwburg Ogterop bezochten.

De Meppeler sportwereld en in het bijzonder de drie Meppeler veldvoetbalverenigingen zijn Jan veel dank verschuldigd.

Namens het bestuur en de leden van MSC wens ik Dikkie, Cecile en Franciska en verdere familie veel sterkte met dit grote verlies.

Arjan Jonkers, voorzitter MSC