MSC-Amslod beloonde zichzelf na een lastige en pittige wedstrijd met een 1-0 zege. Tegen nummer twee, JOS Watergraafsmeer, was Matthijs Verheul de matchwinner door een strafschop te benutten.
Dit zijn bonuspunten”, kraaide een verstokte MSC-supporter de victorie. „En die heb je ook nodig in een seizoen.” Het was de spijker op de kop. De thuisclub zorgde voor een fikse verrassing en drie onverwachte punten door de veel hoger op de ranglijst staande Amsterdammers knap te verslaan. Goed, de gasten mochten veel meer balbezit hebben, maar de Meppelers hadden over het gehele duel gezien de beste kansen en lieten zich niet de kaas van het brood eten.

Grote man aan MSC-zijde was Matthijs Verheul. De ex-speler van FC Emmen O19 toonde zich in de tweede helft een ijskonijn door een terechte penalty uitstekend en onhoudbaar in te schieten. Noah Schuurman was binnen de zestien neergehaald en de niet kinderachtig leidende arbiter Tjong A Hung wees gedecideerd naar de strafschopstip. „Ja, ik ben wel een redelijk koele kikker”, meldde Verheul droogjes na de vele felicitaties op het veld. „Matthijs Hensens was de eerste strafschopnemer en eigenlijk hadden we geen tweede man. Ik was zeker van mijn zaak en eiste de bal op. Hij zat er lekker in, toch?”

Met het vertrek van Matthijs Hensens, hij stopt met voetballen vanwege een andere functie op zijn werk, en de afwezigheid van de zieke Jim Veltmaat was het qua opstelling puzzelen voor trainer Berry Zandink. „Wij gaan er een vechtwedstrijd van maken, want dat willen zij juist niet”, hield de MSC-trainer zijn spelers vooraf voor.

JOS Watergraafsmeer startte met een hoog baltempo, maar MSC creëerde de eerste mogelijkheden in de omschakeling. De energieke Soufiani El Kadouri mikte van veraf een keer over, Stef Beute probeerde het met een omhaal na een corner en Camiel Fidom kreeg een kopkans uit een vrije bal. De beste mogelijkheid was voor Noah Schuurman, die alleen op het doel afging, maar de bal op de voeten van de JOS-keeper schoot. Even leek MSC voor te komen, maar Ronan Zwaagstra stond in buitenspelpositie volgens de grensrechter. „Absoluut niet, want ik gaf zelf de pass en kon het goed zien”, oordeelde Verheul over die situatie. Aan de andere kant moest de opnieuw foutloos keepende Marc Holterman een paar keer handelend optreden.

Na rust drukten de gasten MSC eerst terug. Toen het eerste offensief geluwd was, mikte Verheul de bal vanaf 11 meter raak. Daarna kreeg Schuurman een geweldige kans om het duel in het slot te gooien. Wederom lagen de benen van de JOS-doelman in de weg. Zwaagstra leek ook nog op weg naar een treffer. Een flinke duw in de rug ontging dit keer arbiter en assistent-scheidsrechter.

Eleonora van Jannes schalde uit de speakers in de MSC-kleedkamer. „Vast overwinningslied”, lachte Zandink op de gang. „Dit was een verdiende zege. We hebben dit keer geen cadeautjes weggegeven en kregen verreweg de meeste kansen. Goed gedaan dus.”

Bron tekst: www.dvhn.nl
Foto’s: Leo de Harder
Video: Arjan Jonkers