MSC-Amslod Zo1 heeft zich donderdag eenvoudig geplaatst voor de halve finale van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi. In een kwartfinale die bol stond van de verrassingen, ging favoriet MSC als poulewinnaar zonder puntverlies door.

Zesvoudig toernooiwinnaar Hodo werd uitgeschakeld en ook Rolder Boys, Germanicus en Dedemsvaart strandden toch wel onverwacht in de kwartfinale. Het was een spectaculaire kwartfinale met uitpuilende sporthallen, spannende ontknopingen en veel verrassingen. De grootste verrassing was toch wel de zondag derdeklasser EMMS, die in de voorronde als beste derde door ging, maar in de kwartfinale eerste werd en eersteklasser HZVV en derdeklasser ZZVV achter zich hield. ZZVV kwam ook goed voor de dag en versloeg HZVV, dat met de schrik vrij kwam en door een benauwde 2-1 zege op Vitesse ’63 toch de laatste 25 haalde en als derde verder gaat. Ook Hoofdklasser Alcides en de eersteklassers Emmen en Nieuw Buinen bereikten met de hakken over de sloot de halve finale. ASVB maakte in de voorronde al indruk, maar ging in de kwartfinale rustig door en werd opnieuw poulewinnaar. Gramsbergen ontpopt zich als een kandidaat voor de finale, want net als in de voorronde werd de ploeg weer poulewinnaar. In de voorronde realiseerde Gramsbergen al de grootste uitslag (15-0) en in de kwartfinale gebeurde dat opnieuw al moest de ploeg dit nu wel delen met twee andere teams. Gramsbergen won met 10-1 van Stadskanaal, maar ook SVBO zo en MSC boekten deze uitslag tegen respectievelijk SVBO za en Daarlerveen. De topscorers waren Camiel Fidom van MSC, Bjorn Zwikker van Hoogeveen en Frank Fokke van Alcides met zeven treffers.

In Poule A presteerde sc Erica uitstekend, terwijl de ploeg op het veld een moeizaam seizoen speelt. Het werd eerste met drie zeges. Protos leverde een topprestatie door als tweede te eindigen en bleef ongeslagen. Even leek Protos zelfs poulewinnaar te worden, maar doordat Erica in de laatste wedstrijd Emmen versloeg ging dat net niet door. Emmen kwam met de schrik vrij en ging als derde naar de halve finale. In poule B was EMMS de grote verrassing en werd poulewinnaar voor ZZVV en HZVV. De Hoogeveners werkten een moeizame kwartfinale af en moesten in de laatste wedstrijd van Vitesse ’63 winnen. HZVV kwam met 2-0 voor en speelde de slotfase met een man minder, maar Vitesse kwam niet verder dan een tegendoelpunt. In poule C maakte Noordscheschut haar titelaspiraties helemaal waar met vier zeges al waren de eerste twee tegen Beilen en DZOH zeer nipt. In Dalen stal Gramsbergen de show en werd overtuigend poulewinnaar met een doelsaldo van 16-1. Dalen verlaat de eigen sporthal, omdat het tweede werd en alleen van Gramsbergen verloor. In Zwartemeer begon Hoogeveen moeizaam met een gelijkspel tegen HOC, maar maakte daarna geen fout meer en werd poulewinnaar met CSVC als goede tweede. In Hardenberg stak MSC er met kop en schouders bovenuit en Zuidwolde kon op een straatlengte achterstand als tweede de halve finale bereiken. Dedemsvaart werd zeer onverwacht laatste. Na een ietwat moeizame voorronde herstelde titelverdediger Elim zich in Emmen overtuigend en won vier keer en werd eerste met een doelsaldo van 12-1. In poule H verraste ASVB opnieuw en werd weer ongeslagen poulewinnaar en ontpopt zich als een outsider voor de titel. In Ommen moest Alcides Bergentheim en Hoogeveen zaterdag boven zich dulden en kwam met de schrik vrij, want het bereikte als 21ste de halve finale. In Westerbork deed De Weide goede zaken en werd eerste en VKW viel als derde net buiten de boot en eindigde als 26ste.

Zaterdag gaat het toernooi verder met de halve finale, die vanaf 18.00 uur in vijf hallen wordt gespeeld. De poule-indeling is als volgt:

Angelslo Emmen: Erica, Elim, Weerdinge, Dalen, HZVV.

Dedemsvaart: EMMS, De Weide, CSVC, Titan, Alcides.

Het Activum Hoogeveen: Noordscheschut, Bergentheim, Protos, Zuidwolde, Nieuw Buinen.

Dalen: Gramsbergen, MSC, Beilen, Hoogeveen zaterdag, Drenthina.

Zwartemeer: Hoogeveen zondag, ASVB, ZZVV, SVBO zondag, Emmen.

Alleen de poulewinnaars gaan over naar de finale op zaterdag 5 januari 2019. De nummers twee krijgen woensdag 2 januari 2019 nog een kans zich als laatste te plaatsen voor de grote finale.