Honderd clubs, meer dan tweehonderd vrijwilligers, zo’n duizend spelers en vele duizenden fans leven alweer weken toe naar het eerste fluitsignaal vanavond in twintig sporthallen. Om 18.00 uur start de 43e editie van het grootste zaalvoetbaltoernooi van Nederland: Het uiterst populaire Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi.

Welke club mag zich 11 januari de opvolger noemen van MSC-Amslod als winnaar van deze editie? Of weet de Meppeler zondaghoofdklasser opnieuw te winnen? In dat geval moet de formatie van trainer Berry Zandink vanavond in Meppel (waar voor het eerst in de geschiedenis een voorronde wordt gespeeld, in Topsporthal Ezinge) eerst afrekenen met Alcides, FC Meppel, Willemsoord en Ruinerwold.

19 unieke winnaars tot nu toe
De voorgaande 42 edities van PWZ, zoals het toernooi ook wel wordt genoemd, leverde 19 unieke winnaars op. HODO en HZVV zijn recordhouders. Beide clubs gingen zes keer met de beker naar huis. Van die twee clubs maakt HZVV geen kans op de zevende titel, aangezien de Hoogeveense club dit jaar niet deelneemt.

vv Hoogeveen (zondag) kan deze editie (net als de voorgaande zeven edities) op gelijke hoogte komen met HZVV en HODO. De koploper van de zondaghoofdklasse A is zeker één van de favorieten.

Vorig jaar
Editie 42 werd dus een prooi voor MSC, dat in de finale afrekende met Noordscheschut (de winnaar van editie 40 en verliezend finalist in editie 41). HZVV werd vorig jaar derde, voor ASVB, Nieuw Buinen en het verrassende CSVC.

Vanaf 18.00 uur rolt de bal dus in twintig sporthallen. Editie 43 telt vanzelfsprekend 100 deelnemers, waarvan 71 uit Drenthe, 24 uit Overijssel en vijf Groningse clubs. Er doen 4 hoofdklassers, 5 eerste-, 17 tweede-, 36 derde-, 26 vierde- en 12 vijfdeklassers mee.

Van de honderd deelnemende clubs hebben 13 clubs het toernooi al één of meerdere keren gewonnen:

HODO 6x
Hoogeveen Zo1 5x
Titan 2x
MSC-Amslod 2x
SC Erica 2x
FC Meppel 1x
SC Angelslo 1x
CSVC 1x
Dalen 1x
Elim 1x
Germanicus 1x
Noordscheschut 1x
vv Emmen 1x