MSC-Amslod Zo1 heeft zich zaterdagavond opnieuw weten te plaatsen voor de finale van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi. De finale wordt gespeeld op zaterdag 5 januari in Emmen.

De vijf sporthallen waarin de halve finales van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi werden afgewerkt, trillen nog steeds na. Wat een spanning en sensatie bracht de halve finale met onverwachte scenario’s en zinderende ontknopingen. Nadat de kruitdampen zaterdag waren opgetrokken bleken Noordscheschut, HZVV, CSVC, MSC en ASVB zich geplaatst te hebben voor de finale van 5 januari. Nieuw Buinen, EMMS, Gramsbergen, Elim en ZZVV krijgen woensdag via de tussenronde nog een kans zich als laatste te plaatsen voor de grote finale in sporthal Angelslo in Emmen.

De organisatie kan terugkijken op een fantastische halve finale waarbij de spanning soms tot ongekende hoogte opliep en de laatste beslissingen pas in de allerlaatste fase van de laatste wedstrijden vielen. De 42ste editie verloopt tot nu toe uitstekend en de vijf sporthallen in de halve finale zaten bomvol. De grootste sensatie was de finaleplaats voor vierdeklasser CSVC dat in de voorronde en de kwartfinale als tweede eindigde, maar zaterdagavond in Dedemsvaart voor een daverende verrassing zorgde door in de laatste wedstrijd het ook verrassend goed presterende EMMS in een rechtstreeks duel met 2-0 te verslaan en de ploeg uit Slagharen passeerde. EMMS had aan een gelijkspel genoeg voor een finaleplaats, maar moet nu genoegen nemen met de tussenronde en dat is ook een prestatie van formaat. Ook de finaleplaats van ASVB is opmerkelijk te noemen, want de ploeg kreeg vlak voor het toernooi te horen dat het mocht deelnemen en maakte indruk en staat voor het eerst in de geschiedenis in de finale van het PWZ. ASVB werd drie keer poulewinnaar en verloor slechts een keer en trof maar liefst 39 keer doel. Een prima resultaat van de tweedeklasser. MSC en Noordscheschut waren tijdens de vorige editie ook van de partij tijdens de finale. In deze editie werden beide clubs drie keer poulewinnaar, alleen Noordscheschut bleef ongeslagen en won elf keer en speelde een keer gelijk. MSC verloor in de halve finale voor het eerst en leek een moeilijke avond tegemoet te gaan, maar herstelde zich goed. MSC scoorde 62 keer en Noordscheschut 44 keer. Zesvoudig toernooiwinnaar HZVV bereikte de finale, terwijl het in de kwartfinale met de schrik vrij kwam en moeizaam als derde de halve finale haalde. De laatste keer dat HZVV het toernooi won ligt al weer enige tijd achter ons, want dat gebeurde in het seizoen 2008/2009. In Angelslo kwam de ploeg beter voor de dag en won drie keer op rij, waarna in de laatste wedstrijd tegen titelverdediger Elim een 0-0 gelijkspel toereikend was.

Tussenronde

Woensdag 2 januari 2019 gaan de nummers twee de strijd met elkaar aan om de zesde en laatste finalist aan te wijzen. De derdeklassers ZZVV, Elim en EMMS, de tweedeklasser Gramsbergen en eersteklasser Nieuw Buinen vechten vanaf 18.00 uur in sporthal Angelslo om het fel begeerde ticket voor de finale. Door deze ontwikkelingen werden vijfvoudig toernooiwinnaar Hoogeveen zondag, nummer drie van vorig jaar SVBO zondag, tweevoudig winnaar sc Erica en Hoofdklasser Alcides uitgeschakeld.

Spektakel

De halve finale werd een spektakel van de eerste orde. In poule A in sporthal Angelslo in Emmen leek titelverdediger Elim de grote favoriet met Erica, Dalen, Weerdinge en HZVV als gevaarlijke outsiders. Elim begon goed met een 5-0 zege op Weerdinge, maar liet zich verrassen door Erica. Tegen Dalen kwam Elim met de schrik vrij door een laat doelpunt en moest winnen van HZVV. Dat lukte niet, waardoor HZVV met tien punten poulewinnaar werd. Erica had de tussenronde binnen handbereik en had tegen Dalen aan een gelijkspel genoeg. De toernooiwinnaar in 1995 had nog geen wedstrijd gewonnen en zorgde voor een verrassing door Erica met 6-1 te verslaan, waardoor Elim opgelucht kon adem halen en nog kans blijft houden op de titel. In poule B werd CSVC sensationeel eerste door de winst in de laatste wedstrijd en EMMS gaat naar de tussenronde. Alcides viel tegen en bleef puntloos. In Het Activum in Hoogeveen was Noordscheschut heer en meester en won alle vier duels en bleef ongeslagen in het hele toernooi. Het begon al direct met een daverende 4-0 zege op Nieuw Buinen. Alleen Bergentheim kon het de nummer twee van vorig jaar nog behoorlijk lastig maken (3-2). Organisator Protos kan terugkijken op een geslaagd toernooi. De ploeg begon voortvarend met een 2-0 zege op Zuidwolde, maar verloor drie keer op rij, maar verlaat met opgeheven hoofd het toernooi. In Dalen was de spanning te snijden. Beilen begon knap met twee zeges en MSC verloor verrassend van Hoogeveen zaterdag. MSC herstelde zich en werd poulewinnaar en Hoogeveen had een goede kans op de tussenronde. Het moest met spanning toezien hoe Gramsbergen en Beilen in de laatste wedstrijd over haar lot beslisten. Gramsbergen moest met 2-0 winnen en Beilen had aan een kleine zege al genoeg om tweede te worden. Het werd in een bloedstollend duel 3-0 voor Gramsbergen dat Hoogeveen en Beilen daardoor uitschakelde.

Ook over de verrichtingen in Poule E in Zwartemeer zal nog lang nagepraat worden. In de ‘poule des doods’ had iedereen halverwege nog kans op de finale. Na vijf wedstrijden hadden alle vijf ploegen drie punten en na zeven wedstrijden hadden vier ploegen vier punten en Hoogeveen drie. Na de 4-0 winst van ASVB op Emmen en de 1-0 winst van SVBO op Hoogeveen leken deze twee ploegen nummer een en twee te worden. ASVB en SVBO hadden zeven punten, maar zij hadden waarschijnlijk niet meer op ZZVV gerekend. De doldwaze laatste wedstrijd tussen Hoogeveen en ZZVV kreeg een apotheose, die de ‘master of suspense’ filmregisseur Hitchcock, nooit bedacht zou kunnen hebben. Hoogeveen leek op rozen te zitten bij een 3-1 voorsprong, maar derdeklasser ZZVV dat ook in de kwartfinale uitstekend voetbal liet zien, haalde een ongekend huzarenstukje uit. ZZVV kwam in een zinderende slotfase nog terug tot 3-4 en kwam daardoor ook op zeven punten. Door een beter doelsaldo bereikte ZZVV de tussenronde en schakelde daarmee SVBO zondag verrassend uit. ZZVV kwam enkele treffers te kort om ook poulewinnaar ASVB te kunnen passeren.

De topscorers van de halve finale waren Camiel Fidom van MSC (6x), Sebastiaan Kroezen van Elim (5x), Nick Koster van Noordscheschut (5), Noah Schuurman van MSC (5) en Joël Huiskes van ZZVV (4).

Woensdag 2 januari vanaf 18.00 uur gaat het spektakel verder in sporthal Angelslo in Emmen met de tussenronde. De finale begint zaterdag 5 januari om 11.00 uur.