In de eerste helft kwam het er niet helemaal uit, KZC was sterk aan de bal, wij konden geen vuist maken. We konden het niet opbrengen om als groep KZC volledig onder druk te zetten, vaak waren we net een stapje te laat, liepen we net niet goed, en dat kost ontzettend veel energie. Meer energie dan het zou kosten als we gelijk vanaf het juiste moment met z’n allen druk geven op een tegenstander.
Vandaag was het aan Wisse de taak zijn goal schoon te houden, en waarbij hij de eerste helft een paar keer nog onwennig leek, pakte hij toch een paar beste ballen eruit. Hoefde Wisse geen één keer te Visse, en stond hij de 2e helft écht z’n mannetje in de goal, zoals we gewend zijn van hem dat hij dat kan. Ook een groot compliment naar Daan Admiraal, die op zijn nieuwe positie vandaag precies zo voetbalde zoals gedacht en gehoopt werd. Voor de supporters: Ballen onderscheppen, balbezit houden, simpel voetballen, de goede oplossing zoeken en geen domme dingen doen.

De 1e helft waren er wel wat kansjes over en weer, waarbij beide teams aardig aan elkaar gewaagd leken. Zo kwam Yves uit een gevaarlijke counter een keer door, kwam de keeper van KZC uit en wilde meneer met z’n lievelingseten als achternaam de bal ineens met een lobje over de keeper spelen, dit gebeurde ook, alleen verdween de bal net aan de verkeerde kans langs de paal.

Met de brilstand de rust in, waarbij er wel wat moest gebeuren, we kunnen geen kampioen meer worden, maar willen de competitie toch echt met een lekkere overwinning afsluiten. In de rust werd het nodige gezegd, vooral hetgeen wat bij ons zo belangrijk is werd veel op gehamerd. Wij moesten, ondanks de nodige wijzigingen in de selectie – aanvoerder Patrick van Keulen geschorst, Thom net een paar uurtjes terug uit Parijs, Wisse die plaats moet nemen onder de lat – met het gevoel naar buiten gaan als vanouds, vertrouwen in elkaar, geloven in elkaar, zometeen als team naar buiten, borst vooruit, en als team met volledige overgave druk gaan zetten, aan de bal tempo maken, bewegen zonder bal. Gewoon een tegenstander overklassen, iets wat we goed kunnen.

Doordat Patrick van Keulen geschorst was en Rutger Hogenkamp centraal achterin moest gaan voetballen – die overigens na 20 minuten geblesseerd uitviel – moest de trainer bepalen wie er op de controlerende middenvelder positie moest gaan voetballen. Die keuze was voor hem niet moeilijk. Wij hebben een kleine Koning, Keizer of Admiraal op de rechtsback staan, zo-eentje-die-ze-bij-Bayern-ook-hadden maar dan in de vorm van een diertje, en die persoon werd juist vorig seizoen door Pep Guardiola op de Controlerende middenvelder positie gezet. Waarom? Omdat hij verdedigend ijzersterk staat, een klein mannetje, die ontzettend slim is, en aan de bal beter is dan dat hij lijkt. Een speler die vrijwel nooit balverlies lijdt, altijd de goede oplossing kiest, en niet in paniek raakt wanneer hij vol onder druk gezet wordt. Ook ballen zonder bedoeling wegschieten komt niet in zijn woordenboek voor. Het simpele vrijlopen door weg te lopen naar een kant toe, ipv altijd maar in de bal te komen, het zijn simpele dingen die voor een voetballer soms best moeilijk kunnen zijn, maar voor Daan Admiraal niet. Na een goed individueel gesprek vooraf aan de wedstrijd geloofde hij er zelf ook in. Ook Patrick, die geblesseerd naast me zat op de bank, was aan het genieten van hoe hij voetbalde, zo simpel zag het er uit, maar juist dat is de kunst.

De 2e helft kwam er wat meer bloei in. We gingen van start zoals we moesten doen, Koen-Maarten-Wesley konden als blok voorin samen druk zetten met het middenveld kort daarachter, we gingen zelf meer vooruit voetballen en voetbalden weer met vertrouwen. KZC heeft in de gehele 2e helft nog 1 a 2 aardige kansen heeft gehad, die heerlijk door onze goalie werden gestopt. Bij MSC kon je de grote kansen in ieder geval niet meer op 1 hand tellen. En dat hoort ook, dat moet ook. We moesten klasbak voetbal spelen. En dat resulteerde de 2e helft ook in aardig wat corners, iets waar we heel toevallig afgelopen weekjes een paar keer 15 minuten voor aanvang van de training op geoefend hebben. Jarno, de trainert, schoot in de C-junioren, B’s en A’s regelmatig corners in 1x in de goal. En Wesley kan dat ook, was hij van mening. Het enige wat bij Wesley nog nodig was, dat was zijn eigen overtuiging van zijn kunnen én de durf om het te doen. Over de traptechniek beschikte hij al, ballen strak voorgeven met een verfijnde curve. Dus, een paar keer oefenen, veel praten, ook veel praten over als de eerste bal net niet goed gaat etc.

Maar goed, 2e helft, paar minuutjes gespeeld, cornerbal. Wesley gaat achter de bal staan, neemt zijn tijd, maakt een aanloop, raakt de bal – en van af dat moment kon je zien dat de bal heerlijk in het netjes vloog. Heer-lijk. 1-0! Een heerlijk gevoel, vooral omdat we hoorden dat Alcides ook achter kwam te staan tegen Urk, wat zou betekenen dat wij boven Alcides zouden eindigen op de ranglijst.

Na de 1-0 bleef MSC goed pressen op de tegenstander, bleef het goed en geconcentreerd voetballen, schakelden we ontzettend goed waar KZC geen antwoord op had. Willem van der Steeg stond centraal op het middenveld met Daan als een kei te voetballen. Willem, die dit seizoen elke wedstrijd ontzettend belangrijk is met zijn felheid, duelkracht en passie om ballen te veroveren, is van onmisbare kracht. Eigenlijk net als Patrick van Keulen, maar Daan heeft dat toch echt meer dan prima ingevuld vandaag.

Dan de 2-0, weer een strakke corner, waarbij Niek Kuurman, ook wel bekend van de Luchtmacht, mee naar voren ging om de bal vervolgens met zijn kop tegen de touwen te beuken, iets wat hij dit seizoen al een paar keer eerder heeft geflikt.
Na de 2-0 bleef MSC vrolijk door voetballen, KZC heeft de gehele 2e helft niet meer ’t gevoel gehad dat er wat te halen viel. Maarten Rietman startte een aanval op. Normaal gesproken is Maarten vaak het eindstation bij een aanval, maar ook vaak genoeg bemoeit hij zich met alles, met het druk zetten, met het opbouwen van de aanval, combineren, acties maken. Maarten is eigenlijk een spits die iedere trainer wil hebben. Snel, sterk, slim, een neusje voor de goal en lekker eigenzinnig, een heerlijke spits dus. Hij starte een aanval op, liep zelf met de bal ervandoor. De tegenstander dacht ‘m te hebben, en dat had hij ook, maar dat duurde nog geen volledige seconde waarna Maarten de bal zelf al weer had. Deze kwam uiteindelijk bij onze nummer “10” voor de voeten die de doelman vervolgens verschalkte. Yves pikte dus ook, zoals wel vaker, zijn goaltje weer mee.

Vandaag was het voor Jort Veelo een dubbel-leuk-dagje. Eerst voetbalde hij de D1 richting een overwinning, waarbij hij vroegtijdig naar de kant werd gehaald, en hij het natuurlijk niet helemaal mee eens was, maar inruil daarvoor mocht hij zijn opwachting maken bij de C1. Hij mocht zeker een kwartier invallen, centraal achterin. Zijn directe tegenstander was een persoon die 2x zo groot is als de papa van Jort, dus als taak voor Jortje: Genieten. Bij een laatste corner mocht hij nog mee naar voren, maar ging de bal helaas zo’n 20 cm over zijn hoofd heen.

Een ander lichtpuntje, Thom van der Haar, kwam in de nacht voor de wedstrijd thuis na een weekje Parijs. Weinig slaap, het lichaam moe, het brein moe. Maar dat is iets wat Thom niet kent, of in ieder geval niet wil kennen. Een jongen die ’t plezier weer terug heeft in het voetbal bleek na een weekje Parijs en weinig slaap in staat om na 20 minuten in te vallen volle bak te spelen, zonder rem erop. Onder leiding van Niek Kuurman speelde overigens de gehele achterhoede een keurige wedstrijd, op de backs waarbij Justus Aberson zich prima heeft ontwikkeld dit seizoen en Menno Houtman die het hele seizoen op elke positie beter is geweest dan zijn directe tegenstanders.

Na een laatste fluitsignaal van de scheidsrechter was het einde wedstrijd. Ook was bekend dat Alcides gelijk had gespeeld tegen Urk. Waarbij de stand er als volgt uitziet:

1 SJO JVZ C1 22 17 3 2 54 75 18 57 0
2 MSC C1 22 17 2 3 53 57 26 31 0
3 Alcides C1 22 15 7 0 52 74 15 59 0

1: JVZ C1 – 54 punten

2: MSC C1 – 53 punten

3: Alcides C1 – 52 punten

Een prachtige 2e plaats, die dik en dik verdiend is, waarbij we kunnen gaan rouwen dat we Alcides thuis gelijk hebben gespeeld, maar een dikke overwinning verdiend hadden, of Wolvega uit, maar goed, dat is iets wat we nu zeker niet moeten gaan doen. We hebben een heerlijk seizoen gedraaid, we hebben goed voetbal gespeeld, zijn op een keurige 2e plaats geëindigd en gaan nu nog genieten van 2 fantastische toernooien.

PS: Supporters, papa’s, mama’s, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s, namens de gehele C1 – spelers, staf – enorm bedankt voor jullie aanwezigheid dit seizoen, dat wordt gewaardeerd!