Ik heb geen zin om te schrijven over het moderne voetbal. Het gaat niet om of persvoorlichters die bepalen of er gereageerd mag worden op een vraag over de opstelling van FC Twente, over het feit dat het 1ste elke maandagavond beelden van de wedstrijd zit te analyseren, dat Gert-Jan Verbeek tijdens de Johan Cruijff Schaal moet laten zien dat hij de hele zomer in de sportschool heeft gezeten, over het feit of we nu wel of niet blij zijn met het nieuwe kunstgrasveld, dat we ook dit seizoen na twee woorden alle zinnen van Ronald Waterreus kunnen afmaken en dat Jan van Halst er inmiddels uit ziet als het Zuid-Duitse neefje van Jack van Gelder. Dat heeft niets te maken met de romantiek van het aan de vooravond staan van een nieuw voetbalseizoen.

Wel wil ik het hebben over nieuwe voetbalschoenen. Weinig dingen in het leven zijn spannender dan het dragen van nieuwe voetbalschoenen. Kijk het zelf maar na. Als iemand nieuwe voetbalschoenen heeft, staat dat hetzelfde uur nog op facebook, twitter, instragram of in een whatsappje. Je moet dat ook maar kunnen, in een kleedkamer je nieuwe schoenen uit je tas halen. Ikzelf propte er een week van te voren eerst een lading krantenpapier in. Je moet het zelfvertrouwen er maar voor hebben, in een volle kleedkamer heel rustig je nieuwe kicksen aantrekken. Bang voor het dollen.

‘Zo jongen, nieuwe schoenen. Toe maar, oude modekoning. Met blauwe veters. Jongens, kijk eens! Hij heeft nieuwe schoenen. Heb je ze helemaal zelf gekocht? Wat heb je gezegd? Ik wil iets geels? Staat goed bij je gebit, dat wel. Ga eens staan. Nee, niet zo flauw, ga nou eens staan. Ja, goed zo. Je lijkt kleiner op deze schoenen. Een centimeter of zestig. Wat is het merk? Van Velzen?’. Bovenstaande situatie is natuurlijk op waarheid berust.

Op nieuwe voetbalschoenen een kleedkamer uit komen wandelen, dat moet je kunnen. Vroeger waren de schoenen nog gewoon zwart, nu lijkt het net alsof je hebt gesolliciteerd bij Circus Renz. Nu voetballen kinderen op lichtgevende schoenen die je straks ook verplicht aan moet doen als je met pech langs de weg staat. Schoenen voor ANWB leden.

Er zijn mensen bij MSC die alles vanzelfsprekend vinden. Je doet wat voor je club, vind ik zelf ook heel normaal. Denk aan een kantinedienst draaien, voor sommige mensen het meest vreselijke wat er is. Lekker tosti’s uit het plastic knippen. De meeste mensen willen lekker voetbal kijken. Heel onbevangen een broodje kroket bakken voor een ander, sommigen worden al agressief bij het idee. Hoe leer je die verschillende soorten snoep uit je hoofd? Wanneer is een kroket heet van binnen? Waarom blijft dat plakje ham zo taai zodat hij bij een iets te enthousiaste hap in zijn geheel meekomt en tegen je onderkin aan klapt? Het zijn moeilijke vraagstukken voor een barman. Weet je wie de ideale barman zou zijn? Zonder twijfel: Louis van Gaal.

Dat helpt enorm. Denk maar eens na: Zou er iemand durven te klagen over een broodje koude kroket bij Louis van Gaal? Ik denk het niet. Je kent zijn antwoord al: ‘Wat suggereer jij nou eigenlijk, met je kroket? Dus dat die kroket koud is, dat is mijn schuld? Jahaa, dat zeg jij. Jij zegt eigenlijk, die meneer Van Gaal heeft een hele rare neus, die zal wel geen kroketten kunnen bakken. at zeg jij eigenlijk tegen mij. Dus wat suggereer jij nou eigenlijk met die kroketvraag? Dat ik dom ben? Zeg het maar, hoor. Precies. Dat dacht ik ook. En nou wegwezen.’ Louis twijfelt nooit. Ik denk dat er niemand betere bardiensten draait dan hij.

Zaterdag 12-10-2013

MSC C1 – Germanicus C1  3 – 0

Na een goede trainingsweek en het Nederlands elftal als voorbeeld moesten we vandaag tegen Germanicus C1 dit team stond net onder ons.

Vandaag zouden we compact spelen onze laatste man speelt net voor de middellijn, laat de centrale verdedigers de opbouw maar verzorgen maar naar hu pass direct druk zetten op back en kantelen naar die zijde van het veld.  Bij bal bezit MSC direct breed staan en 5 sec. heel  hard werken.

Na weer een slap begin, er werd niet goed breed gestaan bij bal bezit, bal aanname was niet goed er moest sneller gehandeld worden, omschakeling was een drama veel te statisch. Er moest veel meer bewogen worden zonder bal.

De tegenstander was fysiek veel sterker dan ons, dit moesten we beter oppakken door veel te bewegen en een sneller de bal rond laten gaan. We gingen de rust in met een 0-0. Jarno vertelde in de rust nogmaals wat de bedoeling was. Begin 2e helft bracht Jarno 2 wissels in het veld Ousamma en Remco mochten invallen. Dit pakte niet verkeerd uit in de 13e min van de 2e helft bracht Ousamma met een mooi bekeken knal ons op 1-0. Vijf minuten later was het weer raak Hidde pegelde vanaf ca. 20m mooi raak in de rechte bovenhoek 2-0. Opdrachten werden deze 2e helft veel beter uitgevoerd, het fysieke Germanicus had veel harde overtredingen nodig om ons af te stoppen maar daar gingen de jongens goed mee om. Na een mooie aanval verzorgde Gideon een assist op Ousamma die de 3-0 in de touwen schoot.

Met deze mooie uitslag steeg MSC C1 naar de 5e positie op de ranglijst, keurig gedaan jongens.

Aankomende week zijn we vrij.

Zaterdag 26 oktober(derby day) opent MSC C1 deze dag met de derby tegen FC Meppel C1 komt allen om 9.00 uur naar sportpark Ezinge (veld FC Meppel) om ons aan te moedigen.