Gianni werd naast Leon en Peter de derde centrumverdidiger. Zijn taak was het om de gevaarlijke spits van Wolvega D1 (in de bekerwedstrijd goed voor 7 van de 9 tegengoals) het spelen moeilijk te maken. Peter en Leon zouden om beurten komen helpen of extra rugdekking te geven. Op de vleugels speelden dan Kai en Joshua, die bij balbezit voor de tegenstander op de andere vleugel naar binnen moesten knijpen. Wolvega D1 penetreert graag door het centrum en door deze speelwijze moest er een extra verstevigd verdedigend blok in MSC-centrum ontstaan. Aanvallend zou MSC D2 zich beperken tot lange ballen op de snelle Melvin en Koen, waarbij Mats dan zou snel mogelijk zou moeten bijsluiten.

Komen de contouren van dit systeem u bekend voor? Vast wel, u heeft er afgelopen zomer veelvuldig voor gejuicht toen Oranje bijna wereldkampioen werd met een soort gelijke tactiek. Ook voor MSC D2 werkte dit systeem erg goed. Johan had zijn mannen perfect geïnstrueerd en – belangrijker nog – de spelers voerden het perfect uit. Gianni maakte het zijn tegenstander telkens zodanig moeilijk dat deze de bal niet lekker onder controle kreeg en/of niet goed verder kon spelen. Peter en Leon dekten dan fel door en wisten praktisch alle ballen van deze topper af te pakken of te onderscheppen. Op de vleugels stonden Kai en Joshua ook superscherp te verdedigen. Middenvelders Nick, Floris en Koen stonden kort voor hun verdediging en joegen de paars-witten continue op. Deze kregen daardoor geen tijd om hun gelieve combinatie spel goed uit te voeren. Stue stond erg attent te keepen. De enkele keer dat FC Wolvega D1 de verdedigende stelling van MSC D2 toch wist te slechten, stond hij op zijn post en pakte alle ballen die op zijn goal werden afgeschoten. Voorin Mats en Melvin paraat om de enkele bal die in hun richting kwam goed op te vangen en voor gevaar voor het Wolvega-doel te zorgen.

Het plan van de trainer werkte door deze goede uitvoering perfect. Echt gevaarlijk kon FC Wolvega D1 niet worden. Het was zelfs MSC D2 dat na een minuut of 10 de score opende. Gianni joeg zijn tegenstander op, waardoor Leon de bal kon onderscheppen. Met een strakke pass lanceerde hij Mats, die na een korte run de bal met een slimme en goed uitgevoerde boogbal over de keeper van Wolvega D1 speelde. Melvin illustreerde de totale inzet van MSC D2 door keihard mee te sprinten om er zeker van te zijn dat de bal echt in het vijandige doel zou verdwijnen. Vanuit het perspectief van uw verslaggever was de bal al over de lijn toen Melvin de bal een laatste zetje gaf en ook zelf op volle snelheid in het net verdween. Goal voor Mats dus, maar petje af voor de inzet van Melvin. 1-0 voor MSC D2, een grote verrassing, maar vanwege de perfect uitgevoerde techniek en de 100% inzet zeker niet onverdiend. MSC D2 hield stand en wist met deze voorsprong de rust te bereiken.

In de rust ontvingen de mannen de verdiende complimenten van hun trainer. Johan vroeg hen om nog zo’n helft. Hij drukte zijn spelers op het hart om de tweede helft net zo scherp de beginnen als de eerste. Als ze de eerste 10 tot 15 minuten schadevrij zouden doorkomen, dan was winst op de koploper een reële mogelijkheid. Vol goede moed ging MSC D2 weer het veld in Jitze en Romein kwamen in het veld en namen de taken van hun voorganger moeiteloos en met de zelfde inzet over. De trainers van FC Wolvega D1 bleken echter ook over veel tactisch inzicht te beschikken. Hun beste speler werd door MSC D2 onschadelijk gemaakt, dus er moest iets gebeuren. Hun oplossing was een goede. Zij haalden hem uit te spits en posteerden hem op het middenveld. Hierdoor kreeg hij iets meer ruimte om te voetballen en van zijn uitzonderlijke snelheid gebruik te maken. FC Wolvega werd hierdoor nog iets gevaarlijker en MSC D2 kwam er nu niet meer uit. De gelijkmaker bleef dan ook niet lang uit. Wel was er een standaardsituatie voor nodig. Een corner werd wat ongelukkig verdedigd en leidde tot de 1-1. Daarna bleef Wolvega aandringen. Gesteund door keeper Stue bleef de MSC-verdediging redelijk eenvoudig standhouden. Tot Wolvega D1 in de 20e minuut weer een corner mocht nemen. Deze werd niet goed weggewerkt en door Wolvega weer goed hoog voor de pot ingebracht en ingekopt. 1-2 voor FC Wolvega D1. MSC D2 probeerde nog alles op alles te zetten om de gelijkmaker te scoren. Helaas lukte dat niet meer en werd de wedstrijd uiteindelijk met 1-2 verloren.

Toch verdienen de mannen van MSC D2 alle lof. Ze hebben hun taken perfect uitgevoerd en gevochten als leeuwen. Hiermee hebben ze het FC Wolvega D1 – een team dat in de hoofdklasse niet zou misstaan – erg lastig gemaakt. Een gelijkspel was zeker verdiend geweest, maar zat er helaas net niet in. Wel hebben de mannen weer veel geleerd. Het snel oppakken en goed uitvoeren van een andere tactiek hoort ook bij het opleiden van jeugdspelers. Volgende week wacht Flevo Boys D3. Dan speelt MSC D2 ongetwijfeld gewoon weer 4-3-3 en zal de nadruk op snel uitgevoerd positiespel liggen.