Het MSC-programma is afgeleid van het Athletic Skills Model (ASM) dat al door een aantal topamateurclubs wordt gebruikt. Marco de Grip, hoofd opleidingen bij MSC, is blij dat hij dit programma binnen de jeugdafdeling kan opzetten. Volgens hem is het ook een must om nu anders over bewegen na te denken. „De huidige jeugd en ook de volwassenen zijn aanzienlijk minder fit en minder motorisch vaardig dan voorheen. Zij missen het plezier in bewegen. Het ASM geeft een andere betekenis aan beweegarmoede: we bewegen niet alleen te weinig, maar vaak ook te eenzijdig.”
Samenwerken
Volgens De Grip laten studies zien dat (top)sporters in hun jeugd vaak veel verschillende sporten hebben gedaan en daaruit hun voordeel halen voor hun prestaties. Deze variatie verkleint ook de kans op blessures en draagt bij aan een leven lang gezond bewegen. „Daarom willen wij ook de samenwerking zoeken met andere sportverenigingen”, zegt De Grip, die als mogelijke partners de judovereniging (voor trainingen in valtechnieken) en de badmintonvereniging (voor het snellere voetenwerk) noemt. „Belangrijk is in ieder geval dat het MSC-programma meer kwaliteit brengt in de veelzijdige ontwikkeling van een jeugdspeler. Dit zorgt voor betere prestaties, minder blessures, meer creativiteit en meer voetbalplezier.”
Sterke punten
De Grip, die als hoofd opleidingen voor het eerst sinds jaren weer in zijn woonplaats Meppel actief is, is er dan ook groot voorstander van om in de jeugdopleiding de focus te leggen op het individu en niet op de teamprestatie. „Als je als club hiervoor kiest, dan zie je vanzelf dat een belangrijke wedstrijd verliezen of een seizoen eens op een lager niveau spelen geen negatieve invloed heeft op je jeugdopleiding. Sterker nog: op een lager niveau voetballen geeft de spelers de kans om hun sterke punten vaker toe te passen en zo een hogere succesbeleving te ervaren.”
Plezier
Maar geldt dat dan voor iedereen? „Begrijp me niet verkeerd. Bij ons eerste en tweede elftal gaat het, net als in de topsport, gewoon om winnen. Daar worden spelers en coaches op beoordeeld. En daarom moeten we de oudste jeugd al voorbereiden op vraagstukken als ‘Hoe ga je om met wedstrijddruk?’, ‘Hoe belangrijk is deze wedstrijd?’ en ‘Hoe ga je om met nederlagen?’. Maar begin hier niet te vroeg mee, want dat leidt alleen maar tot prestatiedruk bij kinderen. Dan leren we ze aan om plezier alleen maar uit winnen te halen, waardoor ze dus ook steeds vaker teleurgesteld zijn bij verliezen.”
Techniek
Het MSC-programma biedt jongens en meisjes dus de kans om zich op jonge leeftijd als voetballer spectaculair te verbeteren. Dat gebeurt door te werken aan een optimale balbeheersing en door de basistechnieken onder de knie te krijgen. „Basistechniek is het kunnen uitvoeren van alle technische handelingen met de bal. Als je je tegenstander de baas wilt zijn, moet je eerst de baas zijn over de bal. Daarom gaan we bij MSC vanaf de jongste leeftijdscategorieën in vier blokken van tien oefenvormen heel intensief met MSC Vaardigheden trainen op de individuele techniek van een speler. In de J013 kan iedere speler dan de technische vaardigheden aan de voetbalhandelingen koppelen die dan weer nodig zijn om de spelprincipes onder de knie te krijgen. Techniek die uiteindelijk functioneel toegepast kan worden in de wedstrijd”, zo legt De Grip uit.
YouTube
De 40 oefeningen worden via een groeimodel aangeboden binnen de jeugdopleiding. „Het leuke is dat we alle oefenvormen met eigen trainers en spelers op video hebben opgenomen. De filmpjes worden geplaatst op YouTube en zijn ter ondersteuning bij het trainen van deze oefenvormen. Een goed voorbeeld doet goed volgen”, aldus Marco de Grip.