De voorronde van de veertigste editie van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi is zwaar overschaduwd door een tragisch ongeval in de sporthal in Veenoord. De 24-jarige Hendri Venema van voetbalvereniging sv Twedo werd tijdens de wedstrijd tegen SVV ’04 onwel en moest gereanimeerd worden. Hij werd met een ambulance naar het ziekenhuis in Emmen gebracht, waar hij in coma werd gehouden.

De organisatie is diep geschokt door deze tragische gebeurtenis. Nadat de speler van Twedo op de wisselbank onwel werd en door de verzorgster van voetbalvereniging Hoogeveen zaterdag werd gereanimeerd, werden de wedstrijden direct stilgelegd. Het gebeurde in de vijfde wedstrijd in poule L en de organisatie heeft besloten dat de nummers een en twee van dat moment naar de kwartfinale gaan. Dat zijn Hoogeveen zaterdag en Bruchterveld. Naast sv Twedo waren SVV ’04, Zandpol de andere ploegen in poule L.

De hallen werden tijdens de voorronde van de veertigste editie van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi goed bezocht. Vooral in de beginfase van de voorronden konden er de nodige verrassende uitslagen genoteerd worden. Wat te denken van de 2-1 zege van EMMS op hoofdklasser MSC in Slagharen. EMMS won alle wedstrijden en bleef MSC, dat tweede werd, knap voor. Vijfdeklasser HOC uit Odoorn deed voor het eerst mee en werd meteen ongeslagen eerste en liet Ter Apel, Borger, EEC en Valther Boys achter zich. Een andere debutant, ZAC Zwolle, werd eerste in Ommen voor Mariënberg en OZC dat met de hakken over de sloot de kwartfinale bereikte. In Hollandscheveld won Hollandscheveld van HODO, maar de zaterdag derdeklasser liet zich verrassen door de vijfdeklasser en nieuwkomer Nieuw Balinge, zodat HODO alsnog eerste werd voor Hollandscheveld. In Dedemsvaart begon HZVV met een onverwachte nederlaag tegen vierdeklasser Dedemsvaart dat glorieus winnaar werd voor de Hoogeveners, die de overige drie duels royaal wonnen. Nieuweling hoofdklasser Staphorst verloor van Zuidwolde, maar herstelde zich tegen ZZVV, Pesse en Vitesse ’63 en werd toch winnaar voor het verrassende Vitesse ’63, dat tweede eindigde.  ZZVV en Zuidwolde haalden verrassenderwijs de kwartfinale niet. De zege van Zuidwolde op Staphorst bleek haar enige zege van de avond te zijn.

Er werd door sommige ploegen lustig op los gescoord, zoals door sc Erica (22), Rolder Boys (22), Achilles 1894 (25) en Hoogeveen zondag (25). Eersteklasser Emmen spande wel de kroon door maar liefst 28 keer doel te treffen. Emmen haalde ook een keer de dubbele cijfers, want het versloeg KSC met 13-0. Het was echter niet de grootste overwinning van de voorronde. Die eer was weggelegd voor Achilles 1894, dat LEO met 15-2 aan de kant zette. Hoogeveen zondag won met 10-1 van Weiteveense Boys en met 10-2 van Schoonebeek. Topscorers werden Marco Hartman van Hoogeveen zondag en Björn Zwikker van Emmen met elk elf treffers. Jorian Wubs van Gramsbergen volgt met tien doelpunten. Alex Zomer van MSC toonde zich ook erg productief met negen doelpunten.

Vrijdag 30 december gaat het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi verder met de kwartfinales. Er wordt in tien hallen gespeeld, namelijk: Angelslo Emmen, Dedemsvaart, Dalen, Hoogeveen, Zwartemeer, Hardenberg, Esdal Emmen, Nieuw Weerdinge, Westerbork en Ommen. De nummers een en twee en de beste vijf nummers drie gaan naar de halve finale, die op zaterdag 7 januari 2017 plaatsvindt.

Programma kwartfinale:

kwartfinale