MSC had er zomaar drie kunnen hebben, als Robert Jan Thalen halverwege de tweede helft een veertien-karaatkans had verzilverd. De aanvaller had óf de keuze om RKHVV-keeper Jop Hemink te omspelen en te scoren óf meteen hard laag te schieten en zo de goalie uit Huissen het nakijken te geven.

Hij opteerde een lobje, maar de uitvoering was beneden alle peil. Thalen: ‘Ik wilde eigenlijk een stiftje doen, zoals Dennis Bergkamp dat vroeger deed. Ik heb zelfs de dvd daarvan thuis, maar dit was natuurlijk niet goed. De trainer en de spelers hebben mij dat nog wel even fijntjes laten weten.’ Ondanks zijn misser was hij goedlachs en keek hij tevreden terug op de ontmoeting tussen de nummer drie en twaalf. ‘We zitten als team in een superfase’, zo klonk zijn opvallende analyse. ‘Als ploeg hebben we een enorme power en werken we hard voor elkaar. Ook vandaag weer. We staan er echt voor elkaar.’

De aanvaller – tevens jeugdtrainer bij MSC – had het gelijk wel aan zijn zijde. Onverzettelijk en onverbiddelijk: dat staat synoniem voor zwart-wit. Wie MSC zegt, zegt ook compact spelen en hoog druk zetten. De Meppelers opereren het gehele seizoen al als één team, kennen weinig tot geen blessures en de resultaten zijn de laatste tijd ook naar behoren. Na twee successievelijke zeges werd deze zondag ook bijna gewonnen van RKHVV.

‘Ik denk dat we het maximale eruit hebben gehaald en dat een punt verdiend was. Heel stiekem had ik gehoopt op meer, maar hiermee kunnen we tevreden zijn. Organisatorisch hadden we het goed voor elkaar, we hebben niet veel weggegeven’, vulde trainer Bas Bijen aan. Vanaf de kant zag hij een matig begin van zijn ploeg. De achterstand was na goed een kwartier dan ook een feit. Een voorzet werd diep bij de tweede paal ingeschoten door RKHVV-rechtsbuiten Kevin Katendi: 0-1.

Daarna kwam MSC wat beter in de wedstrijd. Een pracht van een aanvalsopzet werd na een pass van Jos Fidom beheerst binnengeschoten door Björn Bakker, na een kleine twintig minuten. En het moet gezegd en geschreven: MSC bleef tot aan de rust het bovenliggende team, zonder nu echt uitgelezen kansen te krijgen.

Dat gebeurde pas na rust, terwijl MSC toen juist minder goed speelde dan in de eerste helft. Terwijl aan RKHVV-kant spits Wessel van der Horst twee keer had kunnen scoren, liet Fidom dat na aan MSC-zijde, maar zoals gemeld: de grootste mogelijkheid was voor de 33-jarige Thalen, die dit seizoen voor het eerst actief is bij MSC.

Voorwaarde

Dat doet hij op meerdere fronten. Als speler die nu zijn kansen grijpt in de zondaghoofdmacht en als jeugdtrainer van C1. Eerder was Thalen als voetballer en jeugdtrainer actief bij onder meer De Weide, FC Emmen, OZC, HHC en HZVV. ‘Ik ben hier bijna elke dag,’ aldus de Hoogevener, ‘want ze hebben mij ook gevraagd of ik B3 en D3 wil trainen. Dat doe ik dus naast C1, want dat was wel een voorwaarde voor mij: een selectieteam trainen. Of ik verder een toekomstplan heb, als het om trainer zijn gaat? Nee, niet echt. Daar houd ik mij niet zo mee bezig. Ook niet nu ik ‘al’ 33 jaar ben. Heb jij in het veld kunnen zien dat ik die leeftijd heb? Nee toch.’ Weer die lach. ‘Ik heb het hier heel goed naar mijn zin. We hebben echt een leuke groep, we ouwehoeren veel en we zijn echt een team. Dat vind ik heel belangrijk.’

Bron tekst: Meppeler Courant