Nederland zorgt ook voor ontmoetingen met spontane mensen in de Betuwe of het kunnen bekijken van de gerestaureerde Grote Kerk in St. Jacobiparochie. Met plezier denk ik terug aan het koffiebroodje van banketbakkerij Piet in Elspeet of de ontmoeting met Mark Rutte in Den Haag.

En wat te denken van loom uit het treinraam kijken en onderweg van Harlingen naar Leeuwarden vanuit de verte reeds koffiehuis Op Hatzum te mogen aanschouwen. In Egmond aan Zee zijn de stoere mannen en vrouwen van de KNRM in de weer met een reddingsboot, terwijl in het Limburgse Margraten gasten gastvrij onthaald worden in café Chriske. Lijkt op Ameland en Vlieland de zon constant te schijnen, is het vaak stormachtig in Groenlo.

Nederland geeft ons ook rechte wegen en kleigrond in de Flevopolder. Af en toe kun je daar de pech hebben kilometers lang achter een trekker te rijden. Minutenlang zie je dan de achterkant van een kar, vol met pas gerooide aardappelen. Blubber vliegt van de ronddraaiende wielen, sommige spetters belanden op je motorkap en voorruit. Nou ja, morgen de auto maar weer eens wassen…… Afgelopen zaterdag reden we met A2 door een fikse bui naar VV Nagele, in de Noordoostpolder. Door de regenval tijdens voorgaande dagen leek het alsof het dorp ondergelopen was. Gelukkig lag het hoofdveld van de voetbalvereniging er keurig bij, waarschijnlijk dankzij een uitstekende drainage. Na de 7 – 1 nederlaag werden er tosti’s verorberd en schoof men ’s avonds aan bij de Chinees. Want dat is ook typisch Nederland: je onderdompelen in Aziatische sferen (en het bestellen van de onvermijdelijke babi pangang).

RW – geïnspireerd door MB