Zullen ze bij de Meppeler Courant een vooruitziende blik hebben, of is de wedstrijd Alcides-MSC ondergesneeuwd in het verkiezingsgeweld? En hebben de sportredacteuren wel door dat Meppel nog nooit zo dicht een plaatselijke Hoofdklasser is geweest?
Eind september vorig jaar begon de Meppeler, samen met NieuwsTV en Omroep Meppel, al vooruit te blikken op de derby der derby’s (in Meppel althans) die op 9 oktober gespeeld werd. Portretten, analyses, filmpjes en voorbeschouwingen vlogen de lezers en kijkers die dagen om de oren. Meppel werd klaargestoomd voor de rentree van de kraker in de eerste klasse. Gevolg: ruim tweeduizend toeschouwers rond het veld en een geweldige ambiance.
De afgelopen weken sloeg ik dan ook vol verwachting op maandag, woensdag en vrijdag de Meppeler Courant open, op zoek naar de eerste voorbeschouwingen. Maar hoe dichterbij de wedstrijd kwam, hoe meer ik teleurgesteld raakte. Niets, maar dan ook helemaal niets over de wedstrijd. Natuurlijk; in de week voorafgaand zag het er inderdaad niet naar uit dat de wedstrijd niet door zou gaan. Maar de week daarvoor kon je dat nog niet weten. Of zouden ze bij de Meppeler over profetische gaven beschikken?
Het kan ook niet zo zijn dat dit te maken heeft met het feit dat Alcides niet meer in de top van het klassement staat, zoals de vorige keer. Want als dat de reden zou zijn, dan mag je dezelfde exposure verwachten wanneer MSC tegen sc Erica speelt. En daarover heb ik ook nog niets gelezen.
Wat mij ook opviel was het verslag van de (gewonnen) wedstrijd tegen Hoogeveen. Niet alleen betrof het hier een streekderby, het is ook een wedstrijd waarvan bekend is dat er altijd wel wat gebeurt. Daarnaast staat, gezien de klassering van MSC, Meppel op het punt om voor ’t eerst in de historie een Hoofdklasser te krijgen. Niet alleen voor MSC zou dat geweldig zijn, maar ook voor de stad zelf. De uitstraling die dit met zich meebrengt is enorm, en daar profiteert iedereen van. Deze wordt alleen maar groter wanneer je een vaste waarde wordt. Kijk maar naar plaatsen als Appingedam, Babberich, Groesbeek, Schijndel, Raalte en Katwijk. Ik weet zeker dat deze plaatsen hun naamsbekendheid voor een deel te danken hebben aan het feit dat er Hoofdklasse gespeeld wordt.
Op basis van deze argumenten had ik dan ook meer verwacht van de Meppeler Courant. Ik vond het verslag van de wedstrijd terug, linksonder de linker pagina met een driekoloms zwart-wit foto. Op de pagina ernaast, de rechter dus (en die zie je eerder dan de linkerpagina, tenzij je Hebreeuw bent), stond als hoofdartikel een verslag van de wedstrijd FC Meppel – Hollandscheveld. Het verslag was voorzien van een mooie vijfkoloms kleurenfoto. Met andere woorden: de wedstrijd MSC-Hoogeveen, oftewel de koploper uit de eerste klasse tegen de buurman, die volop meestrijd om de tweede periodetitel en Meppeler Jacob Botter als trainer heeft, legde het publicitair af tegen de wedstrijd van de nummer drie uit de tweede klasse (vijftien punten achterstand op nummer één) tegen een middenmoter. Overigens, ik gun onze groen-witte buren volop aandacht. Daar gaat het niet om. Het gaat mij om het principe wat is nieuws?