Oproep: wie wil met het eerste meetrainen?

Ik zat een paar weken geleden aan de bar in ons clubhuis. Buiten maakte de herfst duidelijk dat het zijn rentree had gemaakt. Het eerste – en tweede elftal weerstonden de gure wind en motregen. Binnen zat de ‘rooie’ op zijn kruk achter de bar. Op de hoek had Wiel het risico genomen weggejaagd te worden door Henk door op ‘zijn’ kruk te zitten. Ik vroeg aan de voorzitter van de Supportersvereniging of ik de gerenoveerde kleedkamers mocht zien. Wubbo, die aan de andere kant van mij zat, wilde ook wel mee. Wiel, armen gehoekt op de bar en rug gebogen, veerde uit zijn karakteristieke barhouding omhoog. Zijn ogen twinkelden. Maanden had hij samen met Alli, Jaap, Klaas, Kees en Bertus als kompels in een mijn ‘onder’ ons clubhuis gewerkt.

Eenmaal beneden viel bij Wubbo en mij meteen de mond open van bewondering. Het was voor mij jaren geleden dat ik daar voor ’t laatst geweest was. Ik kende het niet meer terug. Trots wees Wiel ons dan ook de weg. De nieuwe doucheruimtes, de kleedkamers en de gang. Alles kregen we te zien. Vooral de gang maakte indruk. De witte muur met een horizontale zwarte baan moet ook de tegenstanders imponeren. Het straalt MSC uit. Ik vroeg of het niet mogelijk is om langs deze wand foto’s op te hangen. Ik refereerde daarbij aan de spelerstunnel in De Kuip. Wiel lachte cynisch. Vroeg of ik enig idee had hoe lang zoiets blijft hangen. Het gesprek nam een wending. In plaats het werk en het resultaat te roemen, spraken we over normen en waarden van de jeugd. Wiel spuwde vuur. Ik voelde me opeens oud worden. Ik begrijp het ook niet, en zal het ook nooit begrijpen. Ook Balkenende is daar inmiddels achter gekomen. Het normen- en waarden debat wil immers maar niet op gang komen.

De oplossing weet ik niet, maar ik weet wel een goede straf. Vandalisten die betrapt worden, moeten verplicht een training met het eerste meedoen. Mannen als Wilco Knol, Herre Huberts, Jarno Oeben, Daniël Zeldenrust en Jeroen Kleene (misschien wil Erik Huizing dan ook nog wel een keer meetrainen) weten wel raad met zogenaamde stoere jongetjes die geen respect hebben voor ons clubhuis. Wie durft?