In de technische staf van de jeugdafdeling bij MSC zijn dit seizoen een aantal nieuwe gezichten te bewonderen. Zo neemt Jordy Balsala MSC JO17-1 onder zijn hoede. Hij doet dit samen met eerste elftalspeler Yves Spruijt.

Jordy Balsala is onalngs 40 jaar geworden en woont tegenwoordig in Groningen. Hij is opgegroeid in Hoogeveen, maar heeft ook een duidelijke link met Meppel. Hier is Jordy die van Molukse afkomst is,  namelijk geboren. Een kennismaking:

Hallo MSC’ers. Mijn naam is Jordy Balsala en ik woon nu alweer bijna 15 jaar in Groningen. Totdaat ‘corona’ de wereld in zijn greep kreeg, draaide ik ‘in stad’ 11 jaar mijn eigen kapsalon ‘Freestyle Hairdesign’.

Mijn liefde voor het voetbal is ontstaan op het pleintje in de Molukse wijk van Hoogeveen. In de jeugd heb ik gevoetbald bij verschillende clubs in Hoogeveen en Almere en ben ik door meerdere BVO’s uitgenodigd om daar te komen trainen. Omdat ik buiten het voetbal om ook andere interesses had en voetbal bij mij niet altijd op 1 heeft gestaan, is de mogelijkheid om profvoetballer te worden aan mij voorbij gegaan. Een scout noemde me ooit “een mooi-weer-voetballer” omdat ik in de herfst en winter niet dezelfde inzet toonde als ik deed in de lente en zomer. (Achteraf kan ik er wel om lachen). Op latere leeftijd door Danny van de Sleen in aanraking met zaalvoetbal op niveau gekomen en bijna 20 jaar op niveau mogen spelen bij verschillende clubs. De laatste 6 jaar heb ik samen met vrienden en neven van me een zaalvoetbalvereniging Inter Maluku FC waar ik nog steeds speel en aankomend seizoen de privilege heb om te voetballen met mijn zoon Djalfahno en ook na bijna 20 jaar met Danny v.d Sleen herenigd zal worden.

Zoals hier boven te lezen ben ik veel bezig met voetbal, zo spelen mijn dochter Armelle (12) en mijn zoon Djalfahno (18) ook voetbal.Zo lukt het mij, mijn grootste passies goed combineren. En van mijn zoon was ik afgelopen seizoen trainer van JO19 bij vv Hoogeveen. Door Marco de Grip (op dat moment hoofd jeugdopleiding bij Hoogeveen) voorgesteld om daar trainer te worden. Dit heb ik samen kunnen doen met mijn jeugdmaatje Danny v.d Sleen en een zeer leerzaam seizoen beleefd om mij te ontwikkelen als trainer. Ik zelf denk dat mijn karakter en mijn trainerschap veel gelijkenissen heeft door mijn Molukse achtergrond. Ik word wel eens omschreven als creatief,  streng maar rechtvaardig, duidelijk maar luidruchtig (hahaha), ijdel maar verzorgd, sociaal maar selectief, zelfstandig maar leergierig en ambitieus

Aan het eind van afgelopen seizoen een goed gesprek gehad met Andres Hoogeveen, (bestuurslid van vv.Hoogeveen, 8 jaar speler bij MSC geweest). En kort gezegd zou er volgend seizoen weinig ruimte zijn om mezelf als trainer te ontwikkelen. Enigszins teleurgesteld, probeer je er toch wat van te maken. Niet veel later kruiste mijn wegen wederom met die van Marco de Grip en na een goed gesprek met de mensen van MSC zijn wij tot een overeenkomst gekomen en heb ik de privilege mij aankomend seizoen te kunnen ontwikkelen als trainer bij de JO17 van MSC.

Ik hoop bij MSC nog meer te mogen leren als ik bij vv Hoogeveen heb mogen doen en mezelf op andere vlakken te kunnen ontwikkelen als trainer. En hoop met de ontwikkelde kwaliteiten die ik tot nu toe bezit, spelers individueel en de spelers als collectief, stappen te maken in het voetbal. Om zo aan het eind van het seizoen terug te  kunnen kijken op persoonlijke overwinningen in combinatie met hoogst haalbare doelen voor het team en stiekem iets verder dan waar wij als team naar hebben gericht. Zo hoop ik dat de spelers en ik een vruchtbare ontwikkeling zullen doormaken en zij in de toekomst een toegevoegde waarde kunnen zijn voor de club en ik voor mezelf dezelfde voortgang zal hebben als de spelers maar dan als trainer.

Als ik terug kijk als hoe het voor mij begon als trainer van de JO12-2 en later JO13-2 waar ik door mijn neef Robert bij ben gekomen om o.a  z’n zoon Ryan te trainen. Was ik in het begin nog te veel voetballer, maar na het eerste jaar begon ik meer als trainer te denken en om kennis op te doen sprak ik veel met trainers in mijn vriendengroep waaronder Erwin Heerlijn en Ruben Schaken. De ontwikkeling van mijn functie als trainer bleef niet onopgemerkt, Marco de Grip heeft een groot aandeel gehad in deze periode en ben ontzettend blij door Marco bij MSC te zijn beland en kijk er ontzettend naar uit om dit seizoen wederom samen te werken met Marco en het team om hem heen

Met mijn trainers kwaliteiten tot nu toe, ga ik proberen MSC en vooral de JO17 van aankomend seizoen te laten zien waar Marco de Grip garant voor durft te staan.

Met vriendelijke groet,

Jordy Balsala