Nieuwveense Landen

Binnenkort wordt er weer met de gemeente Meppel gesproken over de toekomst van Ezinge. De gemeente heeft enorme financiële belangen bij het terrein en heeft daarvoor de hulp van de clubs nodig. MSC moet echter geen afwachtende houding aannemen, maar zelf het initiatief nemen. Laat de gemeente maar duidelijk maken wat een vertrek van MSC en Alcides van Ezinge ze waard is.

MSC is een ambitieuze club die het allerhoogste (amateur)niveau ambieert. Zeker nu we er dit seizoen aan hebben mogen ruiken, willen we dit graag zo houden. Dat proef je door alle geledingen heen. Om op termijn een factor van betekenis te blijven, zul je echter aan een aantal voorwaarden moeten voldoen, zoals een kwalitatieve en kwantitatieve goede selectie. Maar ook een goede accommodatie en een gedegen jeugdopleiding zijn noodzakelijke voorwaarden die continuïteit waarborgen. En juist deze twee laatste aspecten kan ik, in de discussie over de toekomst van Ezinge, niet los van elkaar zien.

Iedereen weet inmiddels hoe abominabel slecht onze velden zijn. Hoe kun je daar van oktober tot en met maart nog met goed fatsoen trainen? Ik zou m’n hond er nog niet laten schijten. Hij breekt z’n poten. Wat dat betreft is het een wonder dat er nog geen gewonden zijn gevallen. Die slechte velden hebben ze bij onze buren ook. Reden voor deze clubs om fors aan de bel te gaan hangen bij de gemeente. Na een hoop lawaai biedt de gemeente MSC, Alcides én FC Meppel nu één kunstgrasveld aan. Eén. Ik herhaal het maar even zodat het goed tot u doordringt. Want ga maar na: drie verenigingen die ieder seizoen maandenlang één kunstgrasveld moeten delen. Al die jeugdelftallen en seniorenteams. Ziet u het al voor u? Mijn stelling: de drie clubs zetten, als ze hiermee akkoord gaan, hun (weer) goede, en zorgvuldig opgebouwde relatie op het spel.

De gemeente Meppel heeft grootse plannen met Ezinge. Een sporthal annex evenementenhal, een campus (Stad en Esch) en een bedrijventerrein langs de snelweg. Dat de gemeente niet verder wil gaan dan één kunstgrasveld klinkt dan ook logisch. Ze wil immers zo snel mogelijk het terrein kunnen exploiteren. Iedere investering die je nu nog doet is dan weggegooid geld. Het is echter niet logisch. Want als je de grondprijs met één euro per vierkante meter vermeerdert, zijn de kosten voor de nog niet afgeschreven kunstgrasvelden, eruit. Ik vermoed dan ook dat de gemeente Meppel (lees: de verantwoordelijke wethouders Egbert van Dijk en Mark Boumans) in dit steekspel zinspeelt op het vertrek van MSC en Alcides. Als zij vertrekken, dan heeft de gemeente namelijk de handen vrij om de vrijgekomen grond te exploiteren. Naar verluidt staan enkele grote bedrijven te trappelen van ongeduld om zich te kunnen vestigen op Ezinge. Kortom, de gemeente heeft grote financiële belangen bij dit terrein.

Meer dan één kunstgrasveld gaat de gemeente dus niet geven. MSC en Alcides zouden er dan ook verstandig aan doen de handen ineen te slaan door met een gezamenlijk voorstel te komen. Stel de gemeente voor om op Nieuwveense Landen een nieuwe accommodatie te bouwen met voor iedere club een kunstgrasveld, een oefenhoek en drie gewone velden. Daarnaast krijgen beide verenigingen een eigen clubhuis en ze krijgen tevens de beschikking over een mooie overdekte zittribune. Gemeente blij en MSC en Alcides blij. De gemeente heeft immers een belangrijk deel van de grond op Ezinge vrij gekregen én het heeft een deel van de toekomstige nieuwbouwwijk alvast ingevuld. Want die beoogde 5800 woningen komen er toch nooit. Er is dus ruimte over.
Waarom wij blij moeten zijn? Omdat wij dan niet alleen een nieuwe accommodatie met goeie velden hebben, maar deze ligt geografisch ook nog eens veel gunstiger dan Ezinge, dat aan de rand van Meppel ligt. Nieuwveense Landen daarentegen, ligt ingeklemd tussen (nieuwbouw)woonwijken en tussen Meppel en Nijeveen. Een enorm potentieel aan nieuwe leden wacht ons daar de komende jaren op. En daarmee voed je weer je jeugdopleiding. En die is weer onontbeerlijk als je op het hoogste niveau wilt meedoen…..