Het Nederlands amateurelftal is er in Dublin niet in geslaagd om van de Ieren te winnen. In een tegenvallende wedstrijd werd het 3-2 voor Ierland. Zuur voor de Nederlanders, want de nederlaag was totaal onnodig. MSC-Antarisspeler Joey v.d. Berg scoorde in Dublin de openingstreffer.
Afgezien van de eerste twintig minuten, waarin de gastheren met opportunistisch spel de boventoon voerden, bleef Oranje redelijk gemakkelijk overeind. In het tweede kwart van de wedstrijd kantelde de wedstrijd omdat de Nederlanders goed begonnen te combineren, iets dat daarvoor vergeten werd. Het leverde prompt het eerste doelpunt op. Joey v.d. Berg rondde een goed lopende combinatie vakkundig af (0-1), op dat moment tegen de verhouding in.
Vijf minuten later leek het alweer gelijk te worden, toen de Ierse spits David Lacy alleen voor doelman Sven Taberima kon opduiken. De keeper, die dit seizoen het doel van eersteklasser DOVO verdedigt, maar nadrukkelijk lonkt naar het betaalde voetbal, stond een vrijwel zeker doelpunt in de weg. De daaropvolgende corner werd door dezelfde Lacy rakelings over gekopt.

Nederland gaf gedurende de wedstrijd de corners heel gemakkelijk weg, een kolfje naar de hand van de boomlange Ieren. Het leverde tien minuten voor rust de gelijkmaker op. Centrale verdediger Paul Breen kopte de bal snoeihard op de deklat, waarna David Lacy de rebound simpel kon binnentikken: 1-1.
Na rust speelde Nederland naar beneden – het veld liep in de lengte zeker een meter af en kende in de breedte een meer dan glooiend karakter – en trok het de wedstrijd meer en meer naar zich toe. Toch werd er niet altijd even slim gespeeld. Te vaak werd de lange bal gehanteerd en daar maak je Ieren niet nerveus van. De zwakte van het houtenklazerige centrale duo werd nauwelijks op de proef gesteld. Daar waar het wel gebeurde, moest er door de Ierse verdediging aan de noodrem worden getrokken of werd de bal de tribunes ingerost. Het was dan ook verrassend dat Ierland halverwege de tweede helft toch op voorsprong kwam. Invaller Anthony McCormack kreeg vrije doortocht door de Oranje-defensie en opnieuw was David Lacy er als de kippen bij om van dichtbij binnen te tikken. Drie minuten later was het alweer gelijk, toen Elroy Lammers een vrije trap – toegekend na een forse overtreding op Patrick Duarte – keurig in de kruising draaide, 2-2.
Afgezien van een vlammend schot van Ian Callaghan, katachtig uit de kruising getikt door Taberima, controleerde Oranje de wedstrijd en het leek er niet meer op alsof de Ieren nog een doelpunt konden afdwingen. Mede ook omdat de vele wissels aan Ierse kant het team niet leken te versterken, terwijl Nederland door de wissels niet aan kracht hoefde in te boeten. De winnende treffer van aanvoerder James Walsh, twee minuten voor tijd gescoord uit een originele scrimmage, had dan ook een ontluisterend effect op de oranjehemden. Scheidsrechter John Dwane, die toch al niet uitblonk door een consequente leiding, zorgde er in de slotfase met een aantal onbegrijpelijke beslissingen voor dat Oranje de gelijkmaker ook niet meer kon scoren.
Erg teleurstellend, dit resultaat,” was het commentaar van bondscoach Marco Bout na afloop. “Onnodig ook. We hadden wel verwacht dat de Ieren fysiek sterk en opportunistich zouden gaan spelen. Daar moesten we voetballend iets tegenover zetten. Dat lukte geregeld, maar toch niet genoeg. Juist toen we mochten denken aan de winnende treffer, viel hij aan de andere kant.”

Met de nederlaag tegen Ierland komt er misschien een einde aan het Nederlands amateurelftal, want het team valt mogelijk ten prooi aan de komende bezuinigingsronde van de KNVB. “Het is nog niet helemaal zo ver,” zegt Bout daarover. “Want we moeten er nog eens over gaan praten. Tenslotte zijn we enkele verplichtingen aangegaan met betrekking tot de Europese Challenge Trophy. Maar het zou ook kunnen zijn dat dit de laatste interland van het Nederlands amateurelftal is geweest. En dat is dan erg jammer,” besluit de coach.

Ierland – Nederland 3-2 (1-1)

Toeschouwers: 200.

Scheidsrechter: John Dwane (IRL).

Gele kaart: Paul Breen, Ian Callaghan (Ierland), Istvan Bakx, Daniël da Cruz, Joey v.d. Berg, Alexander van Dommelen (Nederland).

Ierland: Brendan O’Connell (75. Adrian Walsh), John Carroll, Stephen Murphy (53. Patrick Patton), Paul Breen (75. Paul McCabe), James Walsh, Ian Callaghan, Ray Whelehan (62. Neil O’Brien), Chris Barbour, David Lacy (83. Keith Kirwan), John O’Neill (67. Stephen Larkin), Declan O’Connell (53. Anthony McCormack).

Nederland: Sven Taberima, Raymond Bolt (76. Willem Scheerens), Djimmie van Putten, Peter Post, Ivar Eltenberg (45. Henri de Graaf), Taner Özbek (63. Alexander van Dommelen), Daniël da Cruz (63. Patrick Duarte), Michael Thé (56. Karim El Kaddouri), Joey v.d. Berg, John Schot, Istvan Bakx (56. Elroy Lammers).

(Bron: www.voetbalopzaterdag.com en www.toth.nl)