De spelers en begeleiders, die vooral actief waren in de negentiger jaren van de vorige eeuw en het eerste tiental van dit decennium, druppelen tegen zes uur allemaal binnen in het clubhuis van geelzwart. De begroetingen zijn hartelijk. Hier en daar wordt een ferme klap op de schouder uitgedeeld. Als teken dat de herkenning er weer is, de verbazing over een paar kilootjes meer of de wat schaarser geworden bedekking van haren op de schedel. Na wat koffie met cake en de eerste anekdotes verordonneert coach Jan Lijzen met in zijn kielzog assistent Henk Swierenga ‘zijn’ Alcides naar de kleedkamer. Collega André Blom en Harold Greven als secondant zijn daar nog even niet aan toe. MSC heeft wat meer jongens die ‘van ver’ komen en zoals later zal blijken ook een grotere selectie. Max van den Anker gaat zich bij de ‘gasten’ pas als laatste omkleden, want die kan nog steeds niet zonder een ‘vlug’ sigaretje voor de tweestrijd.

De stemming is bij het omkleden al uiterst vrolijk en de verhalen volgen elkaar op. MSC is dan wel weer als eerste op het veld, maar er is nog geen bal te bekennen. ‘Die gooien we pas de tweede helft in het veld’, oppert trainer Blom. ‘Maar beter ook’, vult Harold Greven aan. ‘Ha, we starten met het Dream Team’, meldt Guido Broers. ‘Halverwege de jaren negentig van de derde naar de eerste klasse gegaan en 37 competitiewedstrijden ongeslagen gebleven. Ja ja, dat was niet niks.’

Gedoe

Bij Alcides worden al driehoekjes geoefend bij het inspelen door Wilko Niemer (de jongste van het stel met slechts 37 lentes),  Bart Smid en Harry Sinkgraven. Het wordt zelfs een vierkantje als plotseling Jeroen Vriend opduikt en de bal hard inspeelt. Sinkgraven zou eigenlijk in China moeten zitten om daar opnieuw als jeugdtrainer aan de slag te gaan. Veel ‘gedoe’ met zijn visum heeft de nodige vertraging opgeleverd. Gelukkig maar voor dit duel, want de ex-prof oogt wat strammer, maar strooit nog steeds met heerlijke steekpassjes tijdens de wedstrijd. Na de gezamenlijke elftalfoto barst het burengevecht los. Beide ploegen krijgen de nodige kansen, maar nog meer verwensingen vanaf de kant en uit de dugout.

‘Hé, die heeft de linkerschoen aan de rechtervoet en de rechter aan de linker’, krijgt Hans Koning naar zijn hoofd als hij een afzwaaier produceert. Toch zijn er, in de stromenede regen, ook nog erg fraaie acties waar te nemen van beide ploegen. Guido Broers krijgt de kans op 0-1, maar Alcides doelman Bert Esselbrugge (‘Ik heb welgeteld twee officiële duels in het eerste van Alcides gekeept!’) weet hem het scoren te beletten. Dat lukt niet bij een inzet van de opvallend fris ogende Daniël Zeldenrust. Op aangeven van de eveneens geen spatader veranderde Ron Bambach komt MSC op voorsprong.

Mooiste van de avond

Die stand wordt halverwege de tweede helft verdubbeld. Jacob Grooten, tegenwoordig trainer van zondag derdeklasser Dalfsen, zorgt voor de mooiste van de avond. Met een grote boog is de ‘arme’ Esselbrugge kansloos. Alcides zoekt naarstig naar de aansluitingstreffer. De automatismen zijn echter ver te zoeken. Paul Smid raakt de paal nog wel en kopt een keer ruim naast. Dan helpt de verder foutloos leidende scheidsrechter Henk Boland de thuisclub een handje. Tot grote ergernis van Roelof Barelds, die bestrijdt dat hij spits Johan Wever heeft vastgehouden. Alcides  krijgt ondanks de protesten een strafschop. Sinkgraven laat keeper René van Kekem kansloos. De tijd is te kort voor de geelzwarten om een gelijkspel uit het vuur te slepen. Peter Gelling pakt nog even geel mee. Het doet niets af aan de sportieve strijd. Op enkele fanatici na, kan iedereen vrede hebben met de 1-2 eindstand.

Derde helft

Er worden handen geschud, familie en (oude) bekenden ontmoet voor de tribune, waarna het grote (na-)genieten, in de vorm van de derde helft, kan beginnen. Eerst is er al bier in beide kleedkamers. Complimenten worden uitgedeeld met daaropvolgend kritische noten. ‘Man wat ging je erlangs, maar wat was je traag.’ In het clubhuis van Alcides is er muziek van No Boez en komt er nog een heuse toespraak van voorzitter Cees Slag van de supportersvereniging en worden er bloemen uitgereikt. De Dalfsen-connectie van MSC (Wim Ekkelenkamp, Jacob Grooten en Max van de Anker) is met de trein gekomen en hoopt de laatste nog te halen.

‘Vroeger bood Hans Knoop van de Beurs ons nog wel eens aan de taxi te betalen, maar die is er helaas niet vanavond’, zegt Ekkelenkamp lachend. Bij Alcides zorgt Bart Smid dat er gelapt wordt en de pot vol komt. ‘Ik ga nog lang niet weg’, weet de huidige assistent-trainer van hoofdklasser Staphorst. De broers Asse en Hans Smit zoeken elkaar op. Net als Ronald en Berry Tinholt. ‘Morgen speel ik opnieuw de stadsderby, want dan is het MSC2 tegen ons derde en dat weet je, daar speel ik nog steeds in’’, wil Berry nog wel even tegen zijn broer zeggen.

De stemming blijft opperbest en menig biertje of ander drankje smeert de dorstige kelen na twee keer een half uur voetbal. De beide voorzitters, Eric Grotens van Alcides en Arjan Jonkers van MSC, staan dan al gebroederlijk aan de bar in de toekomst te kijken. ‘Dit was een heerlijke avond’, oppert Jonkers nog maar eens happend in wit schuim. Grotens en zijn onafscheidelijke vrouw Marissa knikken. ‘Eric, jij bent er als voorzitter over drie jaar niet meer bij, maar ik beloof je dat we deze ontmoeting en deze wedstrijd dan nog eens dunnetjes overdoen.’ Daar wenst de aftredende voorzitter zeker op te proosten met zijn evenknie van MSC.

Opstellingen

Oud-Alcides: Keeper: Bert Esselbrugge. Spelers: Stefan ter Wal, Hans Smit, Jeroen Vriend, Wijnand Visser, Bart Timmerman, Asse Smit, Harry Sinkgraven, Wilco Niemer, Ronald Tinholt, Bart Smid, Berry Tinholt, Hans Koning, Johan Wever. Coach: Jan Lijzen. Assistent-coach: Henk Swierenga. Leiders: Roelof Boven en Arend Tien. Verzorger: André Kreulen

Oud-MSC: Keepers: Will Haasjes en René van Keekem. Spelers: Erik Huizing, Arnout Veld, Roelof Barelds, Peter Gelling, Rob Kollen, Dennis Karssies, Demis Doornbos, Gino Veelo, Hayo van der Helm, Herco Knol, Jacob Grooten, Marco Meijers, Daniël Zeldenrust, Laurens Emmink, Guido Broers, Wim Ekkelenkamp, Ron Bambach, Max van den Anker. Coach: André Blom. Assistent-coach: Harold Greven. Leiders: Evert Zwiers en Jan de Vos.

Scheidsrechter: Henk Boland. Grensrechters: Willem Spraakman (oud-Alcides) en Ron Greven (Oud-MSC).

Bron tekst: www.meppelercourant.nl