Sportpark Ezinge in Meppel is sinds kort op zaterdagochtend tijdens jeugdwedstrijden ‘rookvrij’ verklaard.
FC Meppel was de eerste club die tot het rookverbod besloot. De twee andere gebruikers – Alcides en MSC – hebben zich daar nu bij aangesloten.

Het zou volgens voorzitter Arjan Jonkers van MSC ook een rare situatie geven als je op hetzelfde sportpark verschillende regels per club hanteert. De drie voorzitters hebben daarom besloten de koppen bij elkaar te steken. ,,Want onze gezondheid en die van onze (jongste) leden is van het grootste belang’’, stelt Jonkers. En dus volgde er tijdens ledenvergaderingen een mededeling: elke zaterdag tot 13.00 uur geldt niet alleen in de kantine, maar ook op het terras en rond de velden een rookverbod.

Het bestuur van FC Meppel beseft dat handhaving moeilijk zal zijn en roept iedereen op om er samen op toe te zien. Het gaat er volgens FC Meppel om dat de clubs een gezonde leefstijl willen promoten. Ook MSC-voorzitter Jonkers hoopt dat ouders in deze kwestie hun gezonde verstand gebruiken en waar nodig elkaar op het roken aanspreken. ,,Ik ben niet van plan als politieagent rond te lopen, er hangen borden’’, stelt hij.

Eigenlijk speelt het onderwerp al een paar jaar. De clubs wilden het wel, maar waren en zijn ook bang dat het omzet kost. Roken is volgens Jonkers toch ook deels gezelligheid en dat is weer goed voor de broodnodige omzet in de kantine. De clubs gaan het verbod te zijner tijd evalueren. ,,Een volgende stap kan een totaalverbod zijn, maar geldt dat dan ook voor vrijwilligers die hier door de week bezig zijn?’’ Voor Jonkers is duidelijk dat een totaalverbod alleen slaagt als het binnen de clubs breed gedragen wordt.

Landelijk is in vier maanden tijd het aantal (deels) rookvrije clubs gestegen van 550 naar 805. Dat blijkt uit cijfers van de Hartstichting. Juist bij voetbalclubs gaat dat het traagst, nog maar 333 van de bijna 3000 voetbalverenigingen weren de sigaret.